Gătitul reprezintă unul dintre cele mai importante momente din evoluția umană. Experții susțin că acest obicei a transformat strămoșii noștri în oamenii moderni și a contribuit la dezvoltarea speciei.
Prima mâncare gătită de oameni, potrivit dovezilor istorice. Ce ar fi consumat strămoșii noștri acum 780.000 de ani
Experții au găsit prima mâncare gătită de oameni, potrivit dovezilor istorice, și ar fi identificat și momentul în care strămoșii noștri au învățat cum să prepare mâncarea.
„În urmă cu 1-2 milioane de ani, primii oameni au dezvoltat corpuri mai înalte și creier mai mare. Ideea e că diete bogate în calorii, mai ales gătitul, a dus la această schimbare,” a declarat David Braun, profesor de antropologie din Cadrul Facultății din Washington.
Potrivit unui nou studiu, publicat în Nature Ecology and Evolution, primii oameni au început să gătească mâncarea în urmă cu 780.000 de ani.
Prima mâncare gătită de oameni, potrivit dovezilor istorice
Înainte de acest punct, cele mai timpurii dovezi ale hranei gătite proveneau de acum 170.000 de ani, în cazul primilor Homo Sapiens și oamenilor de Neanderthal. Aceștia au folosit focul pentru a găti legume și carne.
Însă prima dovadă de gătit precede Homo Sapiens. Potrivit studiului, prima mâncare a fost gătită de strămoșii oamenilor, Homo Erectus.
„Acest lucru împinge data înapoi cu peste 600.000 de ani, ceea ce implică reconstrucția istoriei evoluției oamenilor antici,” a declarat Jens Najorka, din cadrul Muzeului Natural de Istorie din Londra, pentru DW.
Echipa de cercetare a descoperit dovada într-un sit arheologic din Israel. Numită Gesher Benot Ya’aqov, locația ar fi fost folosită în urmă cu 780.000 de ani.
Experții cred că mai multe comunități Homo Erectus trăiau în zonă. Comunitățile aveau o dietă variată, ce includea vânat, fructe și legume. În plus, strămoșii oamenilor mâncau și pește de apă dulce, din Lacul Hula. Până acum, însă, experții nu știau dacă ei găteau aceste produse.
Experții au descoperit recent rămășițele unor dinți de crap și mreană, în Gesher Benot Ya’aqov. Analiza structurii dinților a scos la iveală faptul că aceștia au fost gătiți. Temperatura ar fi fost de sub 500 de grade Celsius. Astfel, există dovezi că prima mâncare gătită de oameni a fost reprezentată de mai multe tipuri de pește.
„Acest lucru sugerează că peștele a fost gătit la o temperatură controlată în loc să fie doar arsă,” a declarat Irit Zohar, co-autorul studiului. „Până acum, nimeni nu a putut dovezi că Homo erectus gătea mâncarea. E prima dovadă că erectus avea abilitatea cognitivă să controleze focul și să gătească mâncarea.”
Momentul în care oamenii au început să gătească e foarte important în evoluția umană
Dezvoltarea gătitului a reprezentat un pas important în evoluția umană.
„Oamenii cred că evoluția lui Homo erectus în Homo sapiens probabil a fost asociată cu o schimbare în dietă și folosirea focului pentru a găti mâncarea. Există schimbări la nivelul mandibulei și anatomiei craniului care sugerează acest lucru,” a declarat Zohar.
Prima mâncare gătită ar fi fost reprezentată de pește, dar dieta oamenilor din zonă ar fi fost mai variată. Prin procesul de gătire, carnea, peștele și legumele devin mai ușor de digerat. Astfel, dezvoltarea corpului și creierului e mai eficient decât cu o dietă bazată pe mâncare crudă. În plus, astfel mâncarea devine mai sigură pentru consum, pentru că focul omoară patogenii.
Potrivit experților, cel mai vechi obiect de artă ar fi fost creat de oamenii de Neanderthal – ce vechime are ”opera”.
„De la ipoteza gătitului, ne așteptam ca primii oameni să fi preparat mâncarea așa de devreme, dar nu am avut niciodată dovezi. Acum avem și confirmă ipoteza noastră despre importanța gătitului pentru primii oameni,” a continuat Braun.