Luke Auld-Thomas, un doctorand din cadrul Universității Tulane, naviga pe Google în momentul în care a făcut o descoperire uimitoare. Aceasta a fost detaliată într-un studiu publicat în jurnalul Antiquity.
Un cercetător a descoperit accidental un oraș mayaș antic pierdut în timp ce naviga pe Internet. Nimeni nu știa de el
Un cercetător a descoperit accidental un oraș mayaș antic pierdut în timp ce naviga pe Internet, deși așezarea nu era cunoscută nici de guvernul local, nici de comunitatea științifică.
Auld-Thomas a analizat pe Internet o aerie cu o dimensiune similară cu Edinburgh, capitala Scoției, scrie Futurism.
Doctorandul susține că descoperirea a fost accidentală, atunci când citea date pe Internet.
Un cercetător a descoperit accidental un oraș mayaș antic pierdut în timp ce naviga pe Internet
„Deja eram pe pagina 16 a căutărilor Google,” a declarat Auld-Thomas. „Și am descoperit date obținute cu ajutorul laserului de către o organizație mexicană axată pe monitorizarea mediului.”
În timp ce analiza aceste date, a descoperit accidental un oraș mayaș antic pierdut. Ulterior, Auld-Thomas și colegii săi de la Universitatea Tulane au descoperit dovezi a peste 6.500 de structuri pre-hispanice în Campeche, Mexic. Printre acestea se numără și renumitele piramide.
„Nu am descoperit doar zone rurale și așezări mici,” a declarat Auld-Thomas. „Am descoperit și un oraș mare cu piramide chiar lângă singura autostradă din zonă. În apropiere de un oraș î care oamenii au construit ferme chiar printre ruine, de mai mulți ani.”
„Guvernul nu a știut niciodată despre ele. Comunitatea științifică nu a știut despre ele,” a continuat doctorandul. „Ceea ce pune un semn de exclamare pentru declarația că nu, nu am descoperit totul, și da, mai sunt foarte multe lucruri de descoperit.”
Datele au fost adunate cu ajutorul tehnologiei LiDAR. Laserul e proiectat dintr-un avion deasupra zonelor care au fost acoperite de junglă. Aceste date permit arheologilor să măsoare diferențe mici pentru a crea modele 3D a zonelor cu junglă densă. Așa cum sunt junglele din sudul Mexicului.
Structurile identificate se află la doar 15 minute distanță de autostrada de lângă Xpujil. Acesta e un oraș în care mii de descendenți ai mayașilor locuiesc și azi. Calakmul, o destinație turistică aflată la granița dintre Guatemala și Mexic unde se găsesc numeroase piramide mayașe, se află la doar 62 de mile distanță de aceste ruine.
Civilizația mayașă era mult mai complexă și vastă decât se știa
„Timp de mai mult timp, înțelegerea noastră despre civilizația mayașă a fost limitată la o arie de doar câțiva kilometri pătrați,” a continuat Auld-Thomas, ce a descoperit din greșeală un oraș mayaș antic pierdut.
Aceste date au fost adunate inițial în 2013 și acopereau o arie de 22.5 mile pătrate. Cea mai recentă descoperire scoate în evidență faptul că urbanizarea e surprinzător de comună în acea zonă. Mai ales în perioada în care așezările mayașe s-au dezvoltat semnificativ, adică anii 250 – 900. Acest oraș mayaș antic pierdut e un indiciu al unei istorii complexe în acea zonă.
Încă nu se știe exact de ce mayașii au abandonat acest oraș. Potrivit BBC News, mulți experți cred că așezările mayașe importante au fost abandonate din cauza schimbării climatice.
„Sugerează că mediul a fost complet plin de oameni în jurul începerii unor condiții de secetă. Și că nu mai era multă flexibilitate rămasă,” a continuat Auld-Thomas. „Așa că e posibil ca întregul sistem să fi fost distrus pe măsură ce oamenii s-au mutat mai departe.”