În fiecare an, zeci de milioane de conturi sunt sparte la nivel internațional. Deși tacticile folosite de hackeri devin din ce în ce mai inteligente, de multe ori, problema e o parolă periculoasă, care nu e sigură.
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă
Ca în fiecare an, au fost dezvăluite cele mai folosite parole în 2024, care pun conturile în pericol pentru că sunt atât de ușor de spart.
Mulți utilizatori nu depun efortul necesar pentru a crea și reține o parolă puternică, mai complicată, scrie CNet.
Ca urmare, conturile lor sunt mult mai vulnerabile la încercări de spargere.
Cele mai folosite parole în 2024
NordPass și NordStellar au lansat recent al 6-lea raport anual despre obiceiurile pe care le au utilizatorii atunci când vine vorba de parole și gestionarea lor.
„Ghici ce? Parolele sunt în continuare foarte proaste,” scrie în raportul despre cele mai folosite parole în 2024.
Raportul susține că, în ciuda faptului că experții avertizează utilizatorii de ani întregi despre cele mai periculoase parole, acestea sunt folosite în continuare.
Și în 2024, la fel ca în alți ani, cea mai folosită parolă din lume a fost 123456, pentru conturi personale dar și din cadrul organizațiilor. Peste 3 milioane de oameni o folosesc pentru conturile personale. Peste 1.2 milioane de oameni o folosesc pentru conturile de la muncă.
„123456 e din nou cea mai proastă parolă din lume!” scrie în raport. „De fapt, în timpul acestui studiu de 6 ani, s-a aflat pe primul loc în 5 din cei 6 ani. Într-un an, password a deținut acest titlu care nu e tocmai nobil.”
Iată care sunt top 5 cele mai folosite parole din 2024 pentru conturi personale:
- 123456
- 123456789
- 12345678
- password
- qwerty123
Iată care sunt top 5 cele mai frecvente parole folosite pentru conturi de la muncă:
- 123456
- 123456789
- 12345678
- secret
- password
Parolele comune pot fi sparte în mai puțin de 1 secundă
Potrivit experților, aceste parole pot fi sparte de hackeri în mai puțin de 1 secundă. Pentru acest raport, compania a analizat o bază de date de 2.5 TB, care a extras informații din surse publice, inclusiv cele aflate pe dark web.
Datele au fost organizate în funcție de țara de origine. În total, au fost folosite date din 44 de țări, care au fost împărțite în 2 categorii: conturi personale și conturi de la locul de muncă.
Cele mai folosite parole din 2024 pot fi foarte periculoase pentru siguranța cibernetică. Conturile care sunt „protejate” cu ele pot fi sparte extrem de ușor. Pentru că sunt atât de comune, sunt printre primele parole pe care le încearcă hackerii atunci când încearcă să acceseze ilegal un cont.
Dacă vrei să îți protejezi contul mai bine, în primul rând trebuie să eviți aceste parole frecvente. În plus, trebuie să ai o parolă lungă, care evită combinații comune sau informații care pot fi ghicite ușor. De exemplu, zile de naștere, nume sau cuvinte comune.
Utilizatorii sunt sfătuiți să nu folosească aceleași parole pentru diferite site-uri. Programele de gestionare pot proteja parolele fără ca utilizatorii să fie nevoiți să rețină zeci de parole complexe. Pentru că aceste programe necesită o singură parolă reținută de utilizator, după care generează unele specifice pentru site.