Dincolo de Librascope LGP-30, utilizatorul a descoperit și mai multe calculatoare 1970 DEC PDP-8/e. Librascope LGP-30 a fost lansat inițial în 1956. În Europa, au fost create doar 45 de astfel de dispozitive.
Un calculator „legendar” a fost descoperit într-un beci. Cât de vechi e dispozitivul extrem de rar
Un calculator „legendar” a fost descoperit în beciul bunicilor de către un utilizator Reddit, din Germania, ce a vorbit despre surpriză pe forumuri. Calculatorul e un model extrem de rar de Librascope LGP-30, în vârstă de 66 de ani.
Librascope LGP-30 a devenit unul dintre cele mai cunoscute calculatoare din comunitățile de hackeri, potrivit Ars Tehnica.
La nivel european, au fost create doar câteva zeci de modele.
Un calculator „legendar” a fost descoperit într-un beci
Utilizatorul, ce folosește numele de c-wizz online, a anunțat descoperirea pe Reddit. Librascope LGP-30 a fost dezvoltat de Stan Frankel, în cadrul Institutului de Tehnologie din California, în 1954. Librascope LGP-30 a costat inițial 47.000 de dolari, echivalentul a 512.866 de dolari în ziua de azi.
În total, Librascope LGP-30, un calculator „legendar”, ce a fost descoperit într-un beci, are o greutate de aproximativ 400 de kilograme. În perioada în care a fost creat, era considerat un calculator de dimensiuni mici, cu 44x33x26 de inchi, echivalentul unui birou.
Potrivit Masswerk.at, calculatorul avea 113 de tuburi de aspirare și capacitate de stocare de 15.8 kilobiți.
Dincolo de calculatorul LGP-30, c-wizz a descoperit și o consolă Flexowriter, similară cu o mașină de scris, și un cititor extern, folosit pentru stocarea datelor. În beci se aflau și mașinării PDP-8/e, alături de alte dispozitive.
„Se pare că sunt mai multe module ce aparțin PDP-8/e,” a scris c-wizz. „E un grilaj de 19 inchi pe care ar fi trebuit să fie montat. Poate găsesc unele dintre manuale și îl montez.”
Chiar dacă mașinăriile PDP-8/e sunt rare și extrem de valoroase, LGP-30 e cea mai importantă descoperire din beci. Dispozitivul, ce a fost descoperit în beci, e văzut drept un calculator „legendar”. El reprezintă un dispozitiv foarte important în comunitățile de hackeri.
În The Story of Mel, publicată de Usenet în 1983, un programator Librascope, pe nume Melvin Kaye, e personajul principal. În plus, Edward Lorenz a dezvoltat teoria haosului în urma unor experimente realizate pe LGP-30. Cel mai vechi calculator din lume are peste 2.000 de ani, însă.
Utilizatorul vrea ca Librascope LGP-30 să funcționeze din nou
După ce a petrecut atâția ani într-un beci, calculatorul Librascope LGP-30 nu mai funcționează. Potrivit lui c-wizz, nu se știe exact cum a ajuns acest calculator în beciul bunicilor, dar are o teorie.
„Singurul lucru pe care îl știu e că bunicul meu l-a folosit pentru niște calcule de inginerie civilă în anii 1960,” a scris c–wizz, din Germnia, pe Reddit. „Și că era unul dintre puținii oameni din țară care dețineau un astfel de calculator.”
Se pare că indiferent pentru ce a fost folosit Librascope LGP-30, un calculator „legendar” ce a fost descoperit în beci, se pare că exista o relație între acesta și unitățile PDP-8/e din apropiere.
„SE pare că există niste instrucțiuni despre cum poți transfera cod scris pentru LGP-30 pentru PDP8/e,” a continuat c-wizz. El are de gând să contacteze muzee din Germania pentru a găsi experți capabili să readucă dispozitivul la viață și să îl facă funcționțional din nou.