Camerele PC-urilor și laptopurilor pot fi folosite de hackeri pentru a te spiona. Un truc simplu pentru a preveni acest lucru e acoperirea camerei. Unele laptopuri au chiar un mic zăvor în apropierea camerei pentru a o acoperi mai ușor.
Acoperitul camerei computerului nu e de ajuns. Ce mai trebuie să faci pentru a-ți proteja informațiile personale, potrivit experților
Potrivit experților, acoperitul camerei computerului nu e de ajuns pentru a-ți proteja informațiile personale, pentru că mai e necesar un pas important.

Dar, potrivit experților, să acoperi doar camera nu e de ajuns pentru a te proteja împotriva hackerilor care vor să spioneze, scrie PC World.
Dacă vrei să te protejezi cât poți de mult, atunci trebuie să blochezi și microfonul, susțin experții.
Acoperitul camerei computerului nu e de ajuns
Unele tipuri de malware sunt capabile să înregistreze imagini de pe cameră dacă nu e acoperită. Dar sunt la fel de capabile să înregistreze și audio, prin intermediul microfonului, potrivit Kaspersky, producător de programe antivirus.
Acestea nu sunt singurele date pe care le pot fura hackerii. Dar unii dintre ei uneori înregistrează victimele prin cameră și microfon, după care le șantajează, amenințând că le vor publica online dacă nu sunt plătiți. Chiar dacă acoperitul camerei computerului e un prim pas bun, experții recomandă și acoperirea microfonului.
O metodă simplă e să conectezi căști cu fir la laptop sau PC. Dacă aceste căști au și microfon atașat, atunci trebuie să aibă și un buton de mute. Și căștile care nu au microfon sunt la fel de bune în acest scop.
După ce conectezi accesoriul la laptop sau PC, trebuie să verifici în setările pentru sonor dacă microfonul e în continuare activ (Sound settings > Input). De cele mai multe ori, dacă nu ai căști cu microfon sau dacă deja ai apăsat butonul mute, atunci funcția ar trebui să se schimbe automat.
Îți poți testa microfonul atunci când ești în setările Sound, pentru a verifica dacă e activat. În Windows 11, poți să dai click pe microfon, după care să alegi opțiunea de testare a microfonului. Pentru Windows 10, poți realiza testul de pe ecranul principal Sound settings.
Cea mai eficientă metodă dintre toate presupune să dezactivezi microfonul din setări de fiecare dată când deschizi computerul. Pentru Windows 11, trebuie să deschizi setările Sound și să apeși pe microfon din meniul Input. În categoria Audio, apasă pe Don’t allow.
Pentru Windows 10, accesează setările Sound, apasă pe Device properties și alege Disable. Dar dacă acoperitul camerei computerului e ceva ce poți vedea instant, poți uita să dezactivezi microfonul.
Utilizatorii de laptop au cel mai mare risc
Dacă ai multiple accesorii audio, de exemplu mai multe dispozitive cu microfon, atunci poți alege pe care dintre ele vrei să le dezactivezi.
Potrivit experților, utilizatorii de laptop prezintă cel mai mare risc atunci când vine vorba de aceste metode de spionaj. Pentru că cele mai multe PC-uri nu au un microfon încorporat. Așa că sunt necesare accesorii audio. Dar și cei care dețin un PC trebuie să aibă grijă și să verifice că nu au un microfon activ.
Ideal, ca să îți protejezi datele și computerul, e să nu permiți niciunui software necunoscut să ajungă pe sistemul de operare. În plus, trebuie să actualizezi programul antivirus. Și să eviți site-urile care nu sunt sigure. Un bărbat care a descărcat un software AI susține că acesta i-a distrus viața.
Unele site-uri pot porni descărcarea automată a unui program periculos. În plus, cei care apelează la torrente trebuie să fie cu atât mai precauți. Acolo se pot ascunde numeroase fișiere cu malware.



























