Misteriosul Mecanism de la Antikythera, pe care mulți îl consideră primul calculator din lume, ar fi fost pornit pentru prima dată pe 22 decembrie, în anul 187 î.e.n., susține un nou studiu. Calculatorul antic a fost studiat în cei peste 100 de ani de când a ffost găsit.
Primul calculator din lume ar fi fost pornit acum peste 2.000 de ani. Ce funcții inedite avea Mecanismul de la Antikythera
Primul calculator din lume ar fi fost pornit în urmă cu peste 2.000, potrivit experților, și se numea Mecanismul de la Antikythera.
Mecanismul de la Antikythera a fost descoperit într-o epavă romană de lângă insula Antikythera, din Grecia, în anul 1901, scrie LiveScience.
Calculatorul antic include angrenaje cu mici inscripții pe ele. Mecanismul de la Antikythera era capabil să prezică eclipsele. În plus, putea prezice momentul în care aveau loc anumite jocuri atletice, printre alte funcționalități inedite.
Primul calculator din lume ar fi fost pornit acum peste 2.000 de ani
Deși pare rudimentar în comparație cu tehnologia actuală, Mecanismul de la Antikythera a reprezentat o reușită semnificativă în urmă cu 2.000 de ani.
De-a lungul anilor, experții au încercat să reconstruiască mecanismul, pentru a-și putea da seama cum a fost creat în urmă cu milenii. Încă nu se știe exact cine l-a creat și unde era ținut înainte să ajungă în epavă.
Considerat primul calculator din lume, experții au concluzionat acum că mecanismul a fost pornit în anul 178 î.e.n.
Echipa de experți care a studiat mecanismul a publicat rezultatele cercetării pe 28 martie pe baza de date arXiv. Specialiști care nu au făcut parte din studiu s-au declarat sceptici cu privire la această dată exactă. Mulți cred că data de pornire ar fi fost, de fapt, în anul 204 î.e.n.
Experții din noul studiu cred că mecanismul a fost pornit pe 22 decembrie. Aceasta a fost data de a care pornesc toate calculele.
Ca urmare, se crede că primul calculator din lume ar fi fost pornit pe această dată.
Pe acea dată a avut loc o eclipsă solară ce a durat 12 minute. În plus, pe 23 decembrie, în același an, a avut loc solstițiul de iarnă. Aceasta era o zi importantă în Antichitate. Festivalul Isia (dedicat zeiței egiptene Isis) era celebrat și în Egipt și în Grecia în acea perioadă.
În plus, fazele lunii ar fi început tot pe 22 decembrie în acel an, susțin experții din studiu.
Mecanismul de la Antikythera ar fi fost pornit în contextul unei „coincidențe extrem de rare”
Experții consideră că toți acești factori reprezintă o „coincidență extrem de rară”. Aceștia au avut loc pe sau în jurul datei de 22 decembrie.
Ca urmare, data de pornire ar fi putut fi aleasă tocmai pentru a celebra aceste coincidențe. Primul calculator din lume, ce ar fi fost pornit pe 22 decembrie, ar fi avut o dată de lansare „ce trebuia să fie caracteristică, importantă și ușor de detectat”, a declarat Aristeidis Voulgaris, conducătorul autorului.
Un cadavru neobișnuit descoperit în Pompei a surprins experții – află cum a fost găsit.
E posibil ca cel care a creat mecanismul să fi ales data în mod special. E posibil ca data să fi fost aleasă înainte ca mecanismul să fie pornit, însă.
Recent, un pensionar a găsit o coroană antică, din aur pur, într-o cutie sub pat – află de unde ar proveni, de fapt.
„În mod obișnuit, pentru a realiza anumite calcule, e mai obișnuit să alegi o dată din trecutul apropiat în loc să alegi una din viitor,” susțin experții.