Atunci când vine vorba de mașinile moderne, o îngrijorare constantă e combustibilul necesar pentru funcționarea lor. Combustibilii fosili dăunează mediului și mașinile electrice au propriile limitări.
Prima mașină care va funcționa 100% cu energie solară a fost inventată de studenți din Cluj. Cât a costat proiectul inedit
Prima mașină care va funcționa cu 100% energie solară a fost inventată deja de studenți din Cluj și reprezintă un concept care poate schimba industria auto.
Studenți și mici companii din întreaga lume vor să schimbe acest lucru. Studenți cadrul Universității din Eindhoven, de exemplu, au creat o mașină care funcționează cu energie solară și care „consum” poluare pe măsură ce e condusă, scrie Yahoo News.
În același timp, un grup de studenți din Cluj au avut propria reușită. Au creat potențiala prima mașină care funcționează 100% cu energie solară.
Prima mașină care va funcționa 100% cu energie solară a fost inventată de studenți din Cluj
Este o maşină 100% solară, dar nu este prima. Este cea de-a 3-a variantă făcută aici la Universitatea Tehnică din Cluj. Studenţii de aici, dar şi profesorii vor să vină de la an la an cu o variantă îmbunătăţită. Este un prototip la care, după cum vedeţi, lucrările sunt pe ultima sută de metri. Are doar trei roţi, un motor electric pus pe una dintre ele şi o baterie. Astfel, poate deveni prima mașină care va funcționa 100% cu energie solară.
Întreaga caroserie va fi acoperită de panouri fotovoltaice. Astfel, maşina va putea circula cu energia produsă în timp real, atunci când e soare pe cer. Bateria îi va asigura funcţionarea şi când afară e mai înnorat. Nu vorbim deocamdată despre o maşină pe care o vom putea vedea pe străzile Clujului, ci despre o maşină de curse sau de competiţie.
Studenţii lucrează la ea de aproximativ un an şi testul final îl va da luna viitoare în Australia, unde alături de alte 40 de echipe din întreaga lume va participa la o competiţie. Va avea practic de traversat continentul australian într-o săptămână, 3.000 de km va avea de făcut pe acest traseu.
Pentru o autonomie cât mai mare, evident că maşina trebuie să fie cât mai uşoară, motiv pentru care a fost făcută în aşa fel încât la final să aibă aproximativ 160-180 de kg, dar va merge totuşi cu o viteză maximă de 120 de km pe oră. Poate fi o alternativă la maşinile pe combustibil, dacă vorbim despre protecţia mediului. Acest prototip a costat peste 100.000 de euro
Vezi cum arată mașina inedită pe observatornews.ro