Experții trag un semnal de alarmă legat de evenimentul care ar produce haos climatic pe Pământ și care ar putea avea loc chiar din anul 2025. Un sistem de curenți oceanici vital pentru clima din emisfera nordică ar suferi schimbări notabile.
Pământul ar putea ajunge în pragul colapsului climatic chiar din 2025. Ce eveniment a surprins și experții: „Am fost uimiți”
Experții se tem că Pământul ar putea ajunge în pragul colapsului chiar din 2025, în urma unui incident care ar schimba semnificativ clima.
Potrivit unui nou studiu controversat, Curentul Oceanic Meridional din Atlantic (AMOC), ce include Curentul Golfului, ar putea atinge punctul de colaps chiar din 2025, scrie Live Science.
AMOC joacă un rol important în climă. Sistemul aduce ape calde, tropicale în nord și duce apa rece în sud.
Pământul ar putea ajunge în pragul colapsului climatic chiar din 2025
Unii experți susțin acum că AMOC ar putea fi devastat în perioada 2025-2095. Ca urmare, temperaturile la nivel global vor scădea semnificativ. Ecosistemele oceanice vor ajunge în pragul colapsului și furtunile extreme și violente vor avea loc pe toate continentele.
Dacă AMOC va fi devastat, atunci Pământul ar putea ajunge în pragul colapsului climatic. AMOC există în 2 stări stabile: una mai rapidă și mai puternică, pe care o avem azi, și una mai lentă și mai slabă.
Estimările din trecut au prezis că starea actuală va trece la cea mai slabă în următorul secol. Dar încălzirea globală cauzată de oameni va forța AMOC până în pragul colapsului mult mai devreme, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Nature Communications. Potrivit unui alt studiu, și culoarea oceanelor se schimbă.
„Punctul limită anticipat – dacă noi vom continua ca până acum cu emisiile de gaze cu efect de seră – va avea loc mult mai devreme decât ne așteptam,” a declarat Susanne Ditlevsen, profesor din cadrul Universității din Copenhaga și co-autoarea studiului.
„Nu a fost un rezultat la care am zis „Ah, da, asta e”,” a continuat Ditlevsen. „Am fost chiar uimiți.”
Dacă AMOC va trece la faza lentă, atunci Pământul ar putea ajunge în pragul colapsului climatic din cauza schimbărilor bruște.
Curentul Golfului joacă un rol important în clima globală
AMOC funcționează drept o bandă rulantă, care transportă oxigen, nutrienți, carbon și căldură pe tot globul. Apele mai calde din sud, care sunt mai sărate și mai dense, se duc în nord. Aici, se răcesc și se scufundă la latitudini mai ridicate. Astfel, emit căldură în atmosferă.
Experții au descoperit și pericolul care pândește în adâncurile oceanelor.
După ce s-a scufundat în ocean, apa se prelinge ușor iar spre sud. Aici se încălzește iar și ciclul se repetă. Dar încălzirea globală încetinește aceste proces. Studii recente susțin că acest curent e în cea mai lentă faza a sa din ultimii 1.000 de ani.
Dacă AMOC va trece la stadiul lent, Pământul ar putea ajunge în pragul colapsului climatic. Ultima dată când AMOC a trecut de la o fază la cealaltă a fost în ultima epocă de gheață. Clima din apropierea Groenlandei a crescut cu 10-15 grade Celsius în doar 1 deceniu. Dacă se va întâmpla același lucru acum, temperaturile din Europa și America de Nord vor scădea cu 5 grade Celsius într-un deceniu.
Deși diferența nu pare mare, poate avea un impact semnificativ asupra climei, faunei și florei.
Rezultatele au alarmat experții. Perioada în care AMOC poate schimba fazele începe cu 2025, potrivit studiului.
„Nu mă consider alarmist,” a declarat Peter Ditșevsen, profesor din cadrul Institutului Niels Bohr din Copenhaga. „Așa că rezultatele mele mă enervează, într-un fel. Pentru că fereastra pentru colaps e atât de aproape și atât de semnificativă și trebuie să acționăm de urgență acum.”
În același timp, alți experți cred că un colaps al sistemului de curenți din Atlantic nu se va întâmpla atât de devreme.