Venirea fenomenului El Nino poate duce la schimbări meteo îngrijorătoare, susține Organizația Mondială Meteorologică, din cadrul ONU. Oficialii au avertizat guvernele că trebuie să se pregătească pentru evenimente de vreme extremă.
El Nino a sosit și pune vieți în pericol la nivel global. Avertismentul ONU despre următoarea perioadă
Potrivit experților, El Nino a sosit și pune vieți în pericol la nivel global, susține un avertisment ONU despre ravagiile pe care le poate face fenomenul.
Măsurile de precauție luate pot salva nenumărate vieți, scrie The Guardian.
Ultimul episod notabil El Nino a avut loc în anul 2016, ce continuă să dețină recordul pentru cel mai fierbinte an de până acum.
El Nino a sosit și pune vieți în pericol la nivel global
Fenomenul meteorologic El Nino e asociat în general cu o creştere a temperaturilor globale. Acesta va continua pe tot parcursul anului cu o intensitate care ar trebui să fie „cel puţin moderată”, a indicat ONU, potrivit AFP, scrie AGERPRES.
La 8 iunie, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA) anunţase deja sosirea oficială a El Nino. Administrația precizase că acesta „ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni. Acum că El Nino a sosit, evenimentele meteo extreme deja au început să apară.
Potrivit unui buletin al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, există o probabilitate de 90% ca acest fenomen să continue şi în a doua jumătate a anului 2023.
Oamenii de ştiinţă din cadrul OMM se aşteaptă ca El Nino să fie „cel puţin moderat ca intensitate”. Însă efectul asupra temperaturilor globale se manifestă în general în anul următor dezvoltării sale. Astfel, va fi probabil mai evident în 2024.
„Sosirea lui El Nino va creşte semnificativ probabilitatea unor recorduri de temperatură şi a declanşării unei călduri mai extreme în numeroase părţi ale lumii şi în oceane,” a subliniat într-un buletin secretarul general al OMM, Petteri Taalas, după ce organizația a anunțat că El Nino a sosit.
„Anunţul OMM privind un episod El Nino este un semnal pentru guvernele din întreaga lume. De a se pregăti pentru a limita efectele asupra sănătăţii, ecosistemelor şi economiilor noastre,” a adăugat el.
El Nino apare la fiecare 2-7 ani
În acest sens, el a subliniat totodată importanţa sistemelor de avertizare timpurie. Și a măsurilor de anticipare a fenomenelor meteorologice extreme asociate acestui fenomen climatic major „pentru a salva vieţi şi mijloace de trai”.
Acesta apare în medie la fiecare doi până la şapte ani. Episoadele durează de obicei între 9 şi 12 luni.
El Nino este un fenomen climatic natural asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafaţa oceanului. Fenomenul appare în zona centrală şi estică a Oceanului Pacific. Cu toate acestea, episodul actual „are loc în contextul unui climat modificat de activităţile umane”, subliniază OMM, acum că El Nino a sosit.
El Nino este asociat în general cu o creştere a precipitaţiilor în anumite regiuni din sudul Americii Latine. Acestea au loc și în sudul Statelor Unite, în Cornul Africii şi în Asia Centrală. El poate provoca secete severe în Australia, Indonezia, în unele regiuni din Asia de Sud şi în America Centrală.
Pe de altă parte, apele sale calde pot alimenta uraganele din centrul şi estul Oceanului Pacific. Pot încetini formarea uraganelor în bazinul Atlanticului.