Muntele Wingen (sau Muntele Care Arde) e numele locației în care se găsește focul subteran ce arde de mii de ani. Acesta e cel mai vechi foc descoperit până acum pe Pământ. Unii experți cred că acesta ar putea fi chiar mai vechi decât estimările actuale.
Focul de 6.000 de ani care nu poate fi stins. Cum e posibil fenomenul neobișnuit
Focul de 6.000 de ani care nu poate fi stins, ce se află sub Muntele Wingen, continuă să uimească experții. Acesta se găsește în apropiere de Sydney, Australia.
Focul se găsește într-un parc național aflat la o distanță de 4 ore de Sydney, Australia, potrivit Science Alert. Se găsește sub Muntele Wingen (ce înseamnă foc în limba Wanaruah a localnicilor), din New South Wales.
Acesta e un foc de strat de cărbune. În întreaga lume, sunt mii de astfel de focuri ce ard în același timp, potrivit experților.
Focul de 6.000 de ani care nu poate fi stins
Atunci când sunt aprinse, focurile subterane sunt aproape imposibil de stins. Ele pot consuma stratul de cărbune, ce apare în mod natural sub suprafața Pământului.
„Nimeni nu știe dimensiunea focului de sub Burning Mountain, poți doar să-l estimezi,” a declarat Guillermo Rein, profesor în cadrul Colegiului Imperial din Londra, Marea Britanie, despre focul de 6.000 de ani care nu poate fi stins.
Probabil e o bilă, cu un diametru de 5-10 metri, ce atinge temperaturi de 1.000 de grade Celsius.
– Guillermo Rein
Spre deosebire de un foc normal, focul de strat de cărbune arde sub pământ. Arde mocnit, așa că nu are flăcări. E similar cu arderea cărbunilor într-un grătar, scrie Science Alert. Tot în Australia, un bărbat a găsit o piatră mai valoroasă decât aurul.
Focul de 6.000 de ani care nu poate fi stins arde la aproximativ 30 de metri sub Muntele Wingen. El continuă să ardă spre sud, cu o viteză de aproximativ 1 metru pe an.
Singurele semne ale focului, la suprafață, sunt fumul și cenușa albă. Pământul e cald la atingere și pietrele din apropiere sunt decolorate. Există și un miros sulfuric în zonă, pe măsură ce focul intră în contact cu mineralele aflate sub pământ.
Deși e aproape invizibil acum, focul de 6.000 de ani a lăsat urme. Calea sa e acoperită cu cenușă și nu are plante pe ea.
În zonele în care focul încă nu a ajuns, vezi o pădure de eucalipt frumoasă. Unde e focul acum nu există nimic care trăiește, nici măcar iarbă.
– Guillermo Rein
„Acolo unde a fost focul acum 20-30 de ani, pădurea și-a revenit, dar e o pădure diferită – focul a schimbat mediul,” a continuat Rein.
Nu se știe cum a fost pornit focul de sub Muntele Wingen
Nimeni nu știe exact cum a fost pornit focul de sub Muntele Wingen. Exploratorii europeni au observat focul de 6.000 de ani în anul 1828. De atunci, focul a străbătut o distanță de 6.5 kilometri. Acest lucru sugerează că acesta arde de 6.000 de ani.
Locația e considerată sacră de către localnicii Wanaruah. Ei au folosit zona pentru a găti și pentru a crea arme.
Potrivit lui Rein, cel mai probabil, focul a fost pornit de surse naturale. Află unde a fost găsit cel de-al 8-lea continent al Pământului.
„Nu putem să nu luăm în considerare intervenția antropogenă, dar probabil avem de-a face cu unele cauze naturale,” a declarat rein. „Poate a fost un incendiu cauzat de un fulger care a atins câmpul. Sau poate s-a aprins din cauza temperaturii interne.”
Potrivit lui Rein, e posibil ca focul să continue să ardă alte câteva mii de ani.