David Hole, din Australia, a găsit piatra în 2015, în Maryborough Regional Park, lângă Melbourne. El a adus un detector de metale pentru a găsi aur, dar a dat peste o piatră foarte grea, de culoare roșie. Hole a fost convins că are de-a face cu o piatră care ascundea aur în ea, dar adevărul era altul.
Un bărbat a găsit o piatră mai valoroasă decât aurul. De unde ar fi provenit obiectul neobișnuit
Un bărbat a găsit o piatră mai valoroasă decât aurul, pe care a ținut-o în casă mai mulți ani, în speranța că va găsi un metal prețios în ea. După ce nu a putut s-o spargă singur, el a apelat la ajutorul experților, moment în care a aflat că are de-a face cu un obiect extrem de rar.
Bărbatul a dus piatra acasă și a încercat mai mult metode pentru a o deschide, scrie Science Alert. Printre acestea s-au numărat un fierăstrău pentru pietre, un burghiu, un polizor unghiular și chiar și acid.
După ce nu a reușit să spargă piatra, Hole a apelat la ajutorul experților. În acel moment, a aflat că a descoperit o piatră mult mai rară și valoroasă decât aurul.
Un bărbat a găsit o piatră mai valoroasă decât aurul
David Hole era convins că are de-a face cu o piatră care ascunde aur pentru că a găsit-o în Maryborough. În această zonă a avut loc goana după aur din Australia, în secolul 19.
După ce nu a putut să deschidă piatra, Hole a dus piatra la Muzeul din Melbourne, pentru ca această să fie identificată. Deși el credea că are de-a face cu un obiect obișnuit, deținea o piatră mai valoroasă decât aurul. Hole găsise, de fapt, un meteorit rar.
„Avea un aspect sculptat, cu gropițe prin ea,” a declarat Dermot Henry, geolog în cadrul muzeului, pentru Sydney Morning Herald.
Se formează când trec prin atmosferă, se topesc în exterior și atmosfera le sculptează.
– Dermot Henry
„M-am uitat la multe roci pe care oamenii le credeau meteoriți,” a continuat Henry. Potrivit acestuia, în cariera sa de 37 de ani la muzeu, după ce a analizat mii de roci, el a detaliat doar două obiecte ce s-a demonstrat că erau meteoriți.
Roca lui Hole, o piatră mai valoroasă decât aurul, a fost una dintre ele. Fragmentul de meteorit ar fi vechi de 4.6 miliarde de ani.
„Dacă ai vedea o piatră pe Pământ care arăta așa și ai ridica-o, nu trebuie să fie atât de grea,” a declarat Bill birch, un alt geoloc din cadrul muzeului.
Experții au publicat un studiu în care descriau meteoritul de 4.6 miliarde de ani. Acesta a primit denumirea Maryborough, în onoarea zonei în care a fost găsit.
Piatra descoperită în Maryborough avea o greutate de 17 kilograme
Obiectul descoperit de David Hole avea o greutate de 17 kilograme, potrivit experților. Ei au folosit un fierăstrău de diamante pentru a tăia o bucată mică din el.
Astfel, ei au descoperit că piatră mai valoroasă decât aurul avea o compoziție bogată în fier. După ce au deschis meteoritul, au putut vedea mici picături de minerale metalice cristalizate în el.
Meteoriții oferă cea mai ieftină variantă de explorare a spațiului. Ne duc înapoi în trecut, ne dau informații despre vârsta, formarea și chimia Sistemului Solar (inclusiv Pământul).
– Dermot Henry
„Unele oferă informații despre interiorul adânc al planetei noastre. În unii meteoriți, există „praf de stele” mai vechi decât Sistemul Solar, ce ne demonstrează cum se formează unele stele și evoluează pentru a crea elementele din tabelul periodic,” a continuat el. „Alți meteoriți rari conțin molecule organice precum amino acizi, baza vieții.”
De unde ar proveni meteoritul Maryborough
Experții încă nu știu de unde a provenit piatra mai valoroasă decât aurul sau de cât timp se află pe Pământ, dar au o teorie.
Acest meteorit, cel mai probabil, provine dintr-o centură de asteroizi dintre Marte și Jupiter și a fost scos de acolo de asteorizi care s-au ciocnit, după aia, într-o zi, a ajuns pe Pământ.
– Dermot Henry
Datarea cu carbon sugerează că piatra mai valoroasă decât aurul se află pe Terra de 100 – 1.000 de ani. În perioada 1889 – 1951, au existat mai multe situații în care localnicii au văzut meteoriți.
Potrivit experților, meteoritul Maryborough e mult mai rar decât aurul, așa că e mult mai valoros din punct de vedere științific. Face parte dintr-un grup de doar 17 meteoriți descoperiți în statul Victoria, din Australia. E al doilea astfel de meteorit ca mărime. În 2003, a fost identificat unul de 55 de kilograme.
Studiul despre meteorit a fost publicat în Proceedings of the Royal Society of Victoria.