Plantele din Deșertul Atacama au început să înflorească în mijlocul iernii, pentru prima dată într-un deceniu. O porțiune din cel mai uscat deșert de pe Pământ a fost acoperit în nuanțe de mov și alb.
Fenomen inedit în cel mai uscat loc de pe Pământ. Cum a înflorit o plantă pentru prima dată în 10 ani
În cel mai uscat loc de pe Pământ a avut loc un fenomen rar pentru acea zonă, ce a dus la prima înflorire din ultimii 10 ani.
Experții au dezvăluit unul dintre motivele pentru care acest fenomen a avut loc acum e încălzirea globală, scrie Interesting Engineering.
Înflorirea plantelor în Atacama e un fenomen foarte rar. Cu atât mai rar în sezonul de iarnă. Potrivit unor experți, această înflorire rară e cauzată de ploaia din nordul Chile, în timpul toamnei din emisfera sudică.
Fenomen inedit în cel mai uscat loc de pe Pământ
La mijlocul lunii aprilie, aproximativ 11 milimetri de ploaie a căzut în Deșertul Atacama. În combinație cu ceața de dimineață locală, numită camanchaca, vegetația a fost stimulată. Flora locală poate rămâne inactivă timp de până la 15 ani.
Ceea ce e în sine un fenomen inedit în cel mai uscat loc de pe Pământ. Specia care a acoperit o porțiune din deșert se numește pata de guanaco și înflorește în nuanțe de mov și alb. Zona acoperită a fost de 115 – 155 de mile pătrate.
Fenomenul a fost confirmat de către César Pizarro, directorul departamentului de Conservare a Biodiversității din Conaf (Scientific Research at the National Forestry Corporation).
De obicei, florile acoperă aproape tot deșertul, până la 5.800 de mile pătrate. Acest fenomen are loc în perioada septembrie – octombrie și atunci aproximativ 200 de specii de flori se deschid.
Dar fenomenul El Nino poate să crească precipitațiile din Chile, peste media obișnuită. În aceste cazuri, florile pot să înflorească și în timpul primăverii și în lunile iunie, iulie și august. Dar cel mai uscat loc de pe Pământ e afectat și el de încălzirea globală.
Flora din Deșertul Atacama poate fi afectată de La Nina
În urmă cu aproape 1 deceniu, în 2015, au fost înregistrate ploi în luna martie. Ceea ce a dus la o înflorire accentuată. Dar nu se știe dacă acest lucru se va întâmpla și acum, cu venirea La Nina. Potrivit experților, e posibil ca flora să continue să înflorească pentru încă o lună, înainte să se facă tranziția la La Nina.
Dacă La Nina va afecta cel mai uscat loc de pe Pământ, atunci aceste porțiuni înflorite probabil vor fi ultimele care vor fi văzute în acest deceniu. Ceea ce va afecta nu doar flora locală, ci și fauna. Insectele nu vin atât de repede în zonă, așa că pot pierde momentul în care plantele înfloresc.
„Dacă semințele germinează și înfloresc, dar insectele care polenizează nu ajung, atunci semințele se vor termina,” a declarat Maria Fernanda Perez, profesoară de ecologie din cadrul Pontifical Catholic University din Chile.
Acest lucru se întâmplă acum, susține Perez, din moment ce a fost observată absența albinelor, moliilor și altor insecte. Dacă plantele nu se vor putea reproduce prin intermediul insectelor, atunci vor dispărea treptat.