De unde provine petrolul, de fapt. Mulți cred că s-a format din dinozauri, dar adevărul e altul

Te-ai întrebat de unde provine petrolul, de fapt? Mulți cred că s-a format prin descompunerea rămășițelor dinozaurilor, dar răspunsul e mult mai complex.

Publicat: 26 mai 2024, 8:32 / Actualizat: 26 mai 2024, 12:09
Reclamă

Petrolul reprezintă unul dintre cele mai importante elemente din viața modernă, ce a dus la numeroase conflicte politice. Deși e folosită de miliarde de oameni în fiecare zi, puțini știu de unde provine această resursă, de fapt. 

Timp de milioane de ani, cu ajutorul căldurii și presiunii, natura a transformat rămășițe organice în petrol, scrie Live Science

Deși e atât de folosit, experții nu știu exact cât petrol există pe planetă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De unde provine petrolul, de fapt

Cei mai mulți experți cred că petrolul s-a format din rămășițele organismelor care au trăit în urmă cu foarte mult timp. Deși mulți cred că trupurile dinozaurilor au fost lichefiate în această resursă, de fapt, alta e sursa.

Petrolul provine din rămășițele plantelor și micilor organisme marine, în mare parte, dar și cu ajutorul altor organisme mai mari, de unde provine și confuzia. Deși unele animale precum dinozaurii ar fi putut contribui la combinație, nu reprezintă sursa principală.

Reclamă
Reclamă

„E posibil ca unii dintre dinozauri să fi fost implicați în acest proces, într-un anumit fel,” a declarat William Thomas, geolog în cadrul Universității din Kentucky. „Deși cred că aceste cazuri sunt foarte rare și au avut o contribuție foarte mică și nesemnificativă.”

Există și o altă teorie, potrivit căreia există mai multe tipuri de petrol, care au existat înainte de descompunerea organismelor. Dar acestea încă nu au fost găsite, susțin experții. 

Potrivit teoriei principale, material organic s-a acumulat pe fundul oceanelor, râurilor sau mlaștinilor. Acesta s-a combinat cu noroi și nisip. De-a lungul timpului, mai multe straturi sedimentare s-au strâns deasupra, ce a dus la creșterea temperaturii și presiunii. Astfel, stratul organic s-a transformat într-o substanță închisă la culoare, numită kerogen. 

Moleculele de kerogen se descompun eventual, formând molecule mai scurte și mai ușoare. Acestea sunt compuse, în mare parte, din atomi de carbon și hidrogen. În funcție de cât de densă e această compoziție, se poate transforma în petrol sau gaze naturale.

Chiar dacă experții cred că au descoperit de unde provine petrolul, nu știu exact cât timp durează până la finalizarea procesului. Cei mai mulți cercetători cred că e nevoie de minim câteva sute de mii de ani. 

„În mod cert, nu e un proces instant,” a declarat Thomas. „Ritmul la care se formează petrolul nu e soluția problemelor legate de resursele de petrol.” 

Există alte teorii despre formarea petrolului

Teoria principală, bazată de descompunerea materiei organice, poartă denumirea de teoria biogenică. A fost propusă inițial de către cercetători din Rusia, în urmă cu 250 de ani. 

Dar în anii 1950, alți cercetători ruși au început să ridice semne de întrebare privind această teorie. Ei au propus teoria potrivit căreia petrolul se formează natural în interiorul Pământului.

Această teorie se numește abiogenică și explică diferit de unde provine petrolul. Potrivit acesteia, petrolul ar ajunge aproape de suprafața prin crăpături formate de impactul asteroizilor, pentru a forma bazine subterane. 

Unii geologi au sugerat investigarea craterelor antice în căutarea petrolului. Au fost descoperite surse abiogenice de petrol, dar niciodată în cantități care ar putea fi profitabile comercial. 

Potrivit experților, nu există dezbatere privind faptul că rezervele naturale de petrol se pot forma. Însă nu toți cercetătorii sunt convinși că acestea contribuie semnificativ la rezerva mondială de petrol. Ca urmare, mulți dintre ei cred că nu trebuie să fie investite resurse semnificative pentru a cerceta aceste surse.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Peștera Davetashka, din Bulgaria, făcută să arate ca o lume extraterestră, pentru a ilustra un ecosistem imens care se ascunde sub suprafața Pământului
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mașină electrică albă, la încărcare la pompă. Furtunul e negru, mașina e albă, și o lumină albastră curge. Xiaomi va produce mașini electrice de serie în câțiva ani
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
După ce Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV, noua mașină electrică, acțiunile companiei au crescut semnificativ, la un nivel record. Acțiunile Xiaomi au crescut cu 5% și au atins un prag record la o zi...
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
2
Băiat blond, care stă în iarbă, cu un telefon în mână. Experții au dezvăluit ce efect poate avea comunicarea prin intermediul tehnologiei asupra copiilor
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Experții au dezvăluit cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon timp de doar 3 zile, cu diferențe surprinzătoare.  În ultimul deceniu, smartphone-urile au devenit un dispozitiv utilizat zilnic de miliarde de oameni....
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
3
Consola Xbox One, pe alb, pe un fundal verde deschis. Microsoft a oprit recent producția pentru această consolă
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Cu o veste care a încântat fanii, Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație a consolei Xbox. Fanii Xbox sunt încântați de cel mai recent anunț Microsoft. Gigantul tech a dezvăluit...
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
4
Stația pațială Internațională, cu Pământul pe fundal. Rusia crede că Stația Spațială Internațională e periculoasă
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme decât planificase NASA, după ce compania sa, SpaceX, a primit proiectul de a o distruge.  Elon Musk iar cere NASA să distrugă Stația Spațială Internațională...
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
5
Telefon mobil cu Apple Intelligence pe ecran și pe fundal, care introduce noile funcții
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
În cadrul evenimentului WWDC 2025, Apple a dezvăluit cele mai importante vești AI, care vor fi integrate în sistemul de operare pe viitor. Anul trecut, evenimentul WWDC a scos la iveală planurile ambițioase ale...
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
PARTENERI
×