Vaccinul a fost realizat pentru a apăra albinele din SUA de boala foulbrood, cauzată de o bacterie ce atacă larvele acestor insecte. USDA, Departamentul de Agricultură din SUA, a aprobat o licență pentru vaccin.
SUA au aprobat primul vaccin pentru albine. Cum poate ajuta insectele
SUA au aprobat primul vaccin pentru albine din lume, în încercarea de a preveni fatalitățile în creștere din stupi.
Vaccinul e creat de o firmă biotech numită Dalan Animal Health, scrie BBC News.
Albinele au un rol extrem de important în ecosistem, pentru că polenizează numeroase specii de plante.
SUA au aprobat primul vaccin pentru albine
Vaccinul poate reprezenta „un pas important în apărarea albinelor care produc miere”, a declarat Annette Kleiser, CEO-ul Dalan Animal Health.
Acesta funcționează prin introducerea unei versiuni inactive a bacteriei în substanțele consumate de regina stupului. Ulterior, larvele reginei au imunitate împotriva bacteriei.
Acum că SUA au aprobat primul vaccin pentru albine, numărul coloniilor ar putea crește.
Din 2006, populația de albine a scăzut treptat, potrivit USDA. Potrivit Departamentului, mai mulți factori au dus la acest fenomen. Printre aceștia se numără paraziți și boli, precum și fenomenul de tulburare a colapsului coloniilor de albine. Acesta are loc atunci când albinele abandonează un stup și lasă în urmă regina.
Află și ce animale ar putea să dispară până în 2050 – unele dintre cele mai cunoscute specii sunt în pericol.
Viețuitoarele care polenizează, precum albinele, păsările și liliecii, sunt responsabile de peste o treime din producția de culturi, la nivel mondial. Pesticidele folosite în agricultură reprezintă un alt factor important în declinul albinelor.
Acum că SUA au aprobat primul vaccin pentru albine, experții speră ca fenomenul să fie încetinit.
Boala foulbrood e extrem de contagioasă
Experții sunt îngrijorați pentru că boala foulbrood e extrem de contagioasă și nu are leac. Singurul tratament de până acum implica arderea stupului cu albinele infectate, alături de echipament, pentru a preveni răspândirea. Celelalte colonii trebuiau tratate cu antibiotice.
Noul vaccin include o versiune inactivă a bacteriei care cauzează boala foulbrood, pentru care SUA au aprobat primul vaccin pentru albine, numită Paenibacillus larvae.
Bacteria inactivă poate să fie distribuită prin substanțele pe care albinele le oferă reginei. Aceasta consumă substanțele și o parte din vaccin rămâne în sistemul reproductiv, potrivit firmei care l-a creat.
În urma vaccinului, larvele primesc imunitate împotriva bolii. Vaccinul poate reduce semnificativ numărul morților în stupi și preveni răspândirea bolii.
„Dacă putem preveni o infecție în stupii noștri, putem să evităm tratamentele costisitoare și să ne axăm energia pe alte elemente importante din apicultură, pentru a menține sănătatea albinelor,” susține Trevor Tauzer, membru al consiliului California State Beekeepers Association.
Dalan plănuiește să distribuie vaccinul „în mod limitat” către apicultorii comerciali. Potrivit companiei, tratamentul va fi disponibil pentru cumpărare în SUA, în acest an, după ce experții au aprobat primul vaccin.
Numărul insectelor, la nivel mondial, a scăzut semnificativ în ultimele decenii, ceea ce poate duce la colapsul ecosistemelor. Potrivit experților, cea de-a șasea extincție în masă a început deja și fenomenul va avea efecte semnificative pe întreaga planetă. Există numeroase dovezi ce demonstrează că fenomenul are loc în acest moment. Deși acestea au fost documentate, încă nu sunt acceptate universal.
„Creșterea extraordinară a dispariției speciilor și scăderea abundenței a multor populații de plante și animale sunt foarte bine documentate, dar unii neagă că acest fenomen ar însemna extincția în masă,” a declarat Robert Cowie, cercetător în cadrul University of Hawai’i at Mānoa.