În ziua de azi, Marte e cunoscută și drept Planeta Roșie, cu un mediu arid, bogat în oxid de fier. În plus, atmosfera planetei e foarte subțire și rece, spre deosebire de atmosfera Pământului. Ap nu poate exista pe Marte decât sub formă de gheață.
Cum ar fi arătat Marte în urmă cu miliarde de ani. Planeta ar fi fost acoperită de un ocean imens
Experții au estimat cum ar fi arătat Marte în urmă cu miliarde de ani, atunci când planeta ar fi fost acoperită de un ocean imens. În plus, ar fi descoperit și craterul de unde ar fi început un megatsunami.
Suprafața Marte include indicii despre trecutul planetei, care ar fi arătat complet diferit acum miliarde de ani, potrivit Universe Today.
În trecut, Marte ar fi avut o atmosferă mult mai caldă și densă, ceea ce ar fi permis existența apei în formă lichidă.
Cum ar fi arătat Marte în urmă cu miliarde de ani
De-a lungul anilor, experții au încercat să determine cât timp au putut exista astfel de forme pe Marte. Mulți se întreabă dacă un astfel de mediu ar fi putut susține forme de viață. Potrivit unui nou studiu, realizat de o echipă internațională de experți, Marte ar fi avut îndeajuns de multă apă acum 4.5 miliarde de ani încât era acoperită de un ocean imens. Acesta ar fi avut o adâncime de aproximativ 300 de metri, ceea ce ajută experții să determine cum ar fi arătat Marte în urmă cu miliarde de ani.
În combinație cu moleculele organice și celelalte elemente ce erau distribuite în Sistemul Solar de către asteroizi și comete în acea perioadă, există șanse ca Planeta Roșie să fi găzduit forme de viață. Experții cred că Marte ar fi putut fi prima planetă din Sistemul Solar în care ar fi existat forme de viață.
La studiu au participat experți din cadrul Institut de Physique du Globe de Paris (Universitatea din Paris), Centre for Star and Planet Formation (Universitatea din Copenhaga, Institute of Geochemistry and Petrology (ETH Zurich) și Institutul de Fizică din cadrul Universității din Bern.
Lucrarea a fost publicată în Science Advances. În cercetare, experții indică faptul că planetele au îndurat o perioadă de impacturi cu asteroizi, după formarea lor. Procesul ar fi avut loc în urmă cu 4.5 miliarde de ani.
Aceste impacturi ar fi putut duce la distribuirea apei și a moleculelor organice în Sistemul Solar. Această teorie e încă dezbătută în comunitatea științifică însă. Pentru acest studiu, experții s-au bazat pe izotopul 54Cr, din meteoriții marțieni din această perioadă. Aceștia făceau parte din suprafața planetei și au fost expulzați în spațiu în urma impacturilor cu asteroizi. Ca urmare, pot oferi detalii despre cum ar fi arătat Marte în urmă cu miliarde de ani.
Marte ar fi fost acoperită cu un ocean imens
Compoziția acestor meteoriți reprezintă crusta originală a planetei, înainte ca asteroizii să fi adus apa și alte elemente pe ea. Spre deosebire de Pământ, Marte nu are plăci tectonice active.
Experții au măsurat izotopul 54Cr din acești meteoriți. Echipa a estimat rata impacturilor cu asteroizii în urmă cu 4.5 miliarde de ani. În plus, au estimat și câtă apă ar fi putut aduce pe planetă. Potrivit rezultatelor, pe Marte ar fi existat îndeajuns de multă apă încât întreaga planetă să fie acoperită de un ocean cu o adâncime medie de 300 de metri. În anumite zone, adâncimea ar fi putut atinge și 1 kilometru.
În aceeași perioadă, pe Pământ ar fi existat o cantitate mult mai mică de apă. Atunci, un obiect imens, de mărimea Marte, s-a izbit de Pământ și a dus la formarea Lunii, potrivit unei teorii.
Teoria recentă poate oferi detalii despre cum ar fi arătat Marte în urmă cu miliarde de ani. Dincolo de apă, asteroizii ar fi distribuit și molecule organice, precum amino acizi. Aceștia reprezintă baza pentru formarea ADN, ARN și celulelor de proteine.