Alcyoneus se află la o distanță de 3 miliarde de ani-lumină de Pământ. E o galaxie radio imensă, ce se întinde pe o distanță de 5 megaparseci. Aceasta s-ar traduce într-o lungime de 16.3 milioane de ani-lumină.
Cea mai mare galaxie descoperită până acum. Ce dimensiune fantastică are Alcyoneus
Alcyoneus, cea mai mare galaxie descoperită până acum, a uimit cercetătorii cu dimensiunea ei impresionantă. Experții au încercat să afle cum aceasta a atins o lungime atât de mare.
E cea mai mare structură galactică descoperită până acum, potrivit Science Alert. Aceasta ar putea ajuta experții să înțeleagă mai bine cum se formează aceste structuri imense.
Galaxiile radio enorme reprezintă un fenomen care nu a fost studiat atât de bine până acum.
Cea mai mare galaxie descoperită până acum
Astfel de galaxii sunt compuse dintr-o galaxie gazdă (stelele care orbitează un nucleu galactic ce include o gaură neagră), precum și jeturi imense ce sunt emise din centrul galaxiei.
Aceste jeturi interacționează cu mediul intergalactic. Experții au o teorie despre ce produce aceste jeturi – gaura neagră masivă din centrul galaxiei. Găurile negre sunt considerate active atunci când absorb material din discul de acumulare, ce conține material și se formează în jurul ei.
Cea mai mare galaxie descoperită până acum are acest gen de caracteristici. O mică parte din materialul din discul de acumulare e împins către marginile acestuia. De aici, materialul e lansat în spațiu sub formă de jeturi de plasmă ionizată. Aceste jeturi pot parcurge distanțe impresionante, după care se răspândesc în lobi radio giganți.
Și Calea Lactee include astfel de lobi. Experții nu știu, însă, de ce unii dintre ei crescu la dimensiuni impresionante. Aceștia sunt numiți galaxii radio gigante. Astronomii cred că au găsit prima planetă în afara galaxiei noastre.
„Dacă există caracteristici ale galaxiilor gazdă, ce sunt o cauză importantă pentru creșterea galaxiilor radio gigante, atunci gazdele celor mai mari galaxii radio probabil le dețin,” au scris cercetătorii în studiu. Cercetarea despre cea mai mare galaxie descoperită până acum a fost publicată în jurnalul Astronomy & Astrophysics și a fost condusă de Martijn Oei, din cadrul Observatorului Leiden, Olanda.
Experții cred că galaxia Alcyoneus va continua să crească
Experții au folosit date obținute cu ajutorul LOw Frequency ARray, din Europa.
„Am descoperit ce pare a fi cea mai mare structură creată de o singură galaxie. O galaxie radio gigant care are o lungime estimată de 4.99 ± 0.04 megaparseci. Lungimea reală e minim 5.04 ± 0.05 megaparseci,” au scris experții.
Potrivit experților, galaxia e eliptică și e inclusă într-o rețea cosmică. Are o masă de 240 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Gaura neagră aflată în centrul ei are o masă de 400 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Experții au surprins ultimele momente ale unei planete moarte care se lovește de nucleul propriei stele.
„Dincolo de geometrie, Alcyoneus și gazda ei sunt suspect de obișnuite: densitatea luminozității de frecvență redusă, masa stelară și masa găurii negre sunt mai mici, dar similare, cu cele ale galaxiilor radio gigantice medii,” au scris experții în studiul despre cea mai mare galaxie descoperită până acum.
E posibil ca Alcyoneus să se afle într-o regiunea a spațiului cu o densitate mai mică decât media. Acest lucru ar putea explica de ce galaxia continuă să crească. În plus, modul în care interacționează cu rețeaua cosmică ar putea fi un factor important.