Bariera a fost descoperită în urmă cu 160 de ani, dar abia acum au găsit experții o explicație pentru această anomalie. Bariera a apărut în urmă cu milioane de ani, după o coliziune continentală.
Ce e bariera invizibilă ascunsă în văzul tuturor, de fapt. Experții au descoperit în sfârșit ce poate face
Experții au descoperit ce e bariera invizibilă ascunsă în văzul tuturor și de ce teritoriile de pe fiecare parte a sa sunt atât de diferite.
Acest fenomen a dus la o schimbare climatică bruscă, ce a avut un impact semnificativ asupra speciilor de pe fiecare parte a graniței, scrie Live Science.
Potrivit studiului, vietățile de pe fiecare parte au evoluat diferit.
Ce e bariera invizibilă ascunsă în văzul tuturor, de fapt
Bariera e cunoscută și drept Linia Wallace (sau Linia lui Wallace). E o graniță biogeografică ce a fost desenată pentru prima dată în 1863, de către exploratorul Alfred Russel Wallace. El a fost cel care a propus teoria evoluției prin selecția naturală în aceeași perioadă în care a făcut-o și Charles Darwin.
În timpul călătoriilor sale în Arhipelagul Indo-Australian, Wallace a vrut să afle ce e bariera invizibilă ascunsă în ocean. În această zonă se află țări precum Filipine, Indonezia și Singapore. Wallace a observat că speciile pe care le observa erau semnificativ diferite de la un anumit punct.
Acest punct a devenit Linia Wallace. Pe partea asiatică a liniei, vietățile care se găsesc în natură provin exclusiv din Asia. În partea australiană a graniței, animalele sunt și din Asia și din Australia.
De peste un secol, distribuția asimetrică a speciilor de-a lungul Liniei Wallace a ridicat semne de întrebare. Un fenomen specific a permis animalelor din Asia să treacă dincolo de graniță. Dar nu a permis și animalelor din Australia să treacă în partea cealaltă.
De 160 de ani, experții au vrut să aflle ce e bariera invizibilă ascunsă în văzul tuturor și ce o cauzează.
În ultimii ani, a apărut o nouă teorie. Potrivit experților, această distribuție diferită a fost cauzată de o schimbare climatică extremă. Aceasta a apărut după activitatea tectonică, în urmă cu 35 de milioane de ani. În această perioadă, Australia s-a desprins de Antarctica și s-a izbit de Asia. Astfel a fost creat arhipelagul.
Linia Wallace indică o graniță între diversitatea faunei din zonă
Noul studiu a fost publicat în jurnalul științific Science. Experții au folosit un model computațional pentru a simula impactul pe care l-au avut aceste schimbări climatice asupra animalelor. Modelul a luat mai mulți factori în considerare, precum preferințele ecologice ale animalelor și gradul de rudenie a peste 20.000 de specii. Acestea trăiesc în apropierea Liniei Wallace.
Potrivit modelului, animalele asiatice erau mai bine pregătite să trăiască în Arhipelagul Indo-Australian. Bariera invizibilă ascunsă în văzul tuturor e o anomalie ce oferă dovezi despre trecutul planetei.
Schimbările climate au fost cauzate de modul în care mișcarea continentelor a afectat oceanele.
„Atunci când Australia s-a desprins de Antarctica, a deschis o zonă de ocean adânc, ce înconjoară Antarctica. Acolo se află acum Curentul Antarctic Circumpolar,” a declarat Alex Skeels, conducătorul studiului. „Acest lucru a schimba semnificativ climatul Pământului. A devenit mult mai rece.”