În procesul de reproducere, de obicei, semințele plantelor cresc în fructele pe care le știm. În timp ce unele plante par să aibe semințele în afara fructului, acest lucru nu e adevărat în cazul căpșunelor.
Punctele albe de pe căpșune nu sunt semințe. Ce mănânci, de fapt
Puțini știu că punctele albe de pe căpșune nu sunt, de fapt, semințele căpșunului. În schimb, reprezintă o altă parte a plantei.
De fapt, punctele albe de pe căpșune nu sunt semințe și căpșuna în sine nu e fructul real al plantei, potrivit The Spruce.
Căpșunii sunt unele dintre plantele care au mai multe elemente inedite, diferite față de așteptările multora.
Punctele albe de pe căpșune nu sunt semințe
Punctele albe de pe căpșune sunt, de fapt, achene. Reprezintă fructul real al plantei și fiecare dintre ele conține o singură sămânță. Achenele sunt fructe indehiscente ce au semințele acoperite de un înveliș tare.
Alte plante care care intră în categoria de achene sunt quinoa, hrișca și canabisul. În realitate, căpșunele reprezintă, de fapt, un fruct agregat, din familia Rosaceae. Zmeura și murele intră în aceeași categorie și fac parte din familia în care se află și trandafirii.
Află și de ce te doare gura când mănânci ananas.
Căpșunele sunt țesutul de receptacul al plantei, ce are pe suprafața sa fructele care conțin semințele. Spre deosebire de alte fructe, atunci când floarea căpșunilor e polenizată, fructul nu se îngroașă. În schimb, prin acest proces trece receptaculul, în timp ce fructul adevărat se separă în mici achene uscate. Fiecare achenă conține o singură sămânță.
Aceste achene nu au gust. În plus, căpșunii nu sunt cultivați cu ajutorul acestor semințe, ci se propagă prin plante „clone”. Astfel, punctele albe de pe căpșune nu ajută la reproducerea plantei.
De unde provin căpșunii
Plante similare se găseau în natură în mai multe regiuni de pe Pământ, inclusiv în America de Nord și Europa. Există trimiteri la fructe similare și în scrierile din perioada Imperiului Roman. Varianta cunoscută în ziua de azi se apropie mai mult de specia care se găsea în America de Nord.
Căpșunii provin din America de Nord, unde erau folosiți de popoarele locale. După ce planta a ajuns în Europa, la începutul anilor 1600, a început să fie cultivată într-o formă similară cu cea pe care o știm azi.
Căpșuna de grădină a fost cultivată inițial în Franța, drept o recoltă încrucișată dintre specia Fragaria virginiana (din America de Nord) și Fragaria chiloensis (din Chile). Au existat mai multe specii de căpșuni care au fost cultivați de-a lungul anilor, deși puțini știu că punctele albe de pe căpșune nu sunt, de fapt, semințele.
Află și care e „super planta” care a fost considerată o simplă buruiană până acum.
La începutul secolului 19, în țările vestice, căpșunii au început să fie cultivați în masă. În SUA, căpșunele cu frișcă au devenit un desert considerat luxos. New York a devenit o piață profitabilă pentru vânzarea căpșunelor. Ulterior, producția s-a răspândit în mai multe state din SUA și în numeroase țări de pe alte continente.
În ziua de azi, căpșunele sunt unele dintre cele mai consumate fructe, la nivel mondial.