Consumul unui nivel ridicat de mâncare ultraprocesată poate să scadă durata de viață cu până la 10%, potrivit unui nou studiu. La cercetare au participat peste 500.000 de persoane, pe care cercetătorii i-au urmărit timp de aproape 3 decenii.
Tipurile de mâncare care îți scurtează viața, potrivit experților. Se găsesc în bucătării din întreaga lume
Experții au vorbit despre tipurile de mâncare care îți scurtează viața, ce sunt consumate la nivel mondial în cantități periculoase.
Riscul a crescut 15% pentru bărbați și 14% pentru femei atunci când datele au fost ajustate, potrivit conducătoarei studiului, Erikka Loftfield, investigatoare din cadrul Institutului Național de Cancer din Bethesda, Maryland.
Atunci când participanții au fost întrebați despre consumul a 124 de tipuri de mâncare ultraprocesată, scrie CNN.
Potrivit declarațiilor participanților, cei care consumau cele mai multe produse ultraprocesate au susținut că băuturile procesate sunt cele mai comune alimente din dieta lor.
Tipurile de mâncare care îți scurtează viața, potrivit experților
„Băuturile dietetice erau un contribuitor cheie la consumul de mâncare ultraprocesată,” a declarat Loftfield. „Pe locul 2 se află băuturile pline de zahăr. Băurutile sunt un component foarte important în dietă și contribuția la mâncarea ultraprocesată.”
Printre tipurile de mâncare care îți scurtează viața se numără și anumite produse de patiserie și panificație. Acestea se află pe locul 2 în topul celor mai consumate produse ultraprocesate.
„Acesta e un nou studiu mare, de lungă durată, ce confimă asocierea dintre mâncarea ultraprocesată și mortalitate. Mai ales pentru bolile cardiovasculare și diabetul de tip II,” a declara Carlos Monteiro, profesor de nutriție din cadrul Universității din Sao Paulo.
Monteiro a creat și sistemul de clasificare NOVA, care cercetează și modul în care e făcută mâncarea. Potrivit sistemului, tipurile de mâncare minim procesate sunt alimente precum fructele și legumele. La capătul celălalt se numără mezeluri și alte alimente foarte procesate. Acestea includ ingrediente care „sunt rar sau niciodată văzute în bucătării”.
Tipurile de mâncare care îți scurtează viața includ conservanți împotriva bacteriilor și mucegaiului. Includ și ingrediente sintetice pentru a prelungi viața alimentelor. Pentru acest studiu, experții au analizat date din 1995 până acum, de la 541.000 de americani. Aceștia aveau vârste cuprinse între 50 și 71 de ani.
Mâncarea ultraprocesată poate scurta viața
Experții au găsit o legătură între datele legate de alimentație și rata mortalității în rândul participanților. Estimarea a fost realizată pentru următorii 20 – 30 de ani. În comparație cu participanții care mâncau cele mai puține alimente procesate, cei care aveau dietele bogate în mâncare ultraprocesată aveau un risc mai mare să moară. Din cauza bolilor cardiovasculare și diabetului.
Spre deosebire de alte studii similare, în acesta nu s-a găsit o legătură între mâncarea ultraprocesată și decesul cauzat de cancer.
Unele dintre tipurile de mâncare care îți scurtează viața prezentau un risc mai mare decât altele.
„Carnea foarte procesată și băuturile răcoritoare făceau parte din subgrupurile de mâncare ultraprocesată care erau cel mai puternic asociate cu riscul de mortalitate,” a declarat Loftfield.
Un alt studiu, din 2019, a descoperit că femeile care beau mai mult de 2 pahare de suc în fiecare zi aveau un risc cu 63% mai mare de moarte prematură. În comparație cu femeile care beau această cantitate mai puțin de 1 dată pe lună. Bărbații care aveau același obicei aveau un risc crescut cu 29%.