Potrivit experților, mai puțin de 10% din oameni mănâncă porțiile zilnice de legume necesare pentru o viață sănătoasă. Mulți cercetători cred că legumele trebuie să ocupe cel mai mult din farfuria noastră, dar puțini consumatori urmează acest sfat.
Cele mai sănătoase legume, potrivit experților. Puțini ar ghici care dintre ele ocupă primul loc
Atunci când vine vorba de cele mai sănătoase legume, fiecare expert are propriul aliment preferat, dar toate au beneficii fantastice pentru sănătate.
Dacă te gândești ce legume să adaugi la dieta zilnică, unele dintre ele au mai multe beneficii, potrivit Yahoo News.
În funcție de nevoile tale, fiecare dintre aceste legume poate să te ajute să ai o dietă mai sănătoasă și variată.
Cele mai sănătoase legume, potrivit experților
Mai mulți experți în nutriție au vorbit despre legumele pe care ei le consideră sănătoase și ce beneficii pot aduce dacă le introduci în dietă.
Iată care sunt cele mai sănătoase legume, potrivit experților:
Spanacul
Spanacul ocupă primul loc în top. Are numeroși antioxidanți care ajută împotriva cancerului, bolilor cardiace și diabetului de tip 2. Un antioxidant important ajută la sănătatea ochilor și protejează împotriva degenerescentei maculare. Are și numeroase vitamine și minerale esențiale, precum vitaminele A, K și C.
Potrivit unui studiu recent, cei care mănâncă spanac în fiecare zi au abilități cognitive ale unor persoane cu 11 ani mai tinere.
Varza Kale
Puțini știu că varza kale face parte din aceeași familie de legume precum broccoli și conopida. Potrivit studiilor, un consum ridicat al acestor legume poate preveni ateroscleroza, ceea ce crește riscul bolilor cardiace.
Broccoli
Broccoli se numără printre cele mai sănătoase legume, potrivit experților, și datorită proprietăților anticancer pe care le poate avea.
Află și de ce te doare gura când mănânci ananas.
Sulforafanul pe care îl are poate preveni cancerul de prostată, de sân, de colon și de piele, printre altele. În plus, e bogat în vitamina C, un antioxidant care ajută la sănătatea pielii și sistemului imunitar.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, ce are proprietăți antioxidante și anti-inflamatoare. În plus, beta-carotenul protejează împotriva elementelor care pot afecta pielea și scade riscul cancerului de piele.
Morcovii
La fel precum cartofii dulci, morcovii pot ajuta la protejarea pielii. În plus, ajută și la sănătatea ochilor și pielii și poate ajuta mai mult decât alte legume la gestionarea greutății.
Roșiile
Se numără printre cele mai sănătoase legume, deși, teoretic, sunt un fruct. Roșiile sunt bogate în licopen, ce protejează împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare.
În plus, carotenoidele din roșii ar ajuta și la prevenirea ridurilor.
Ardeiul gras roșu
Ardeii grași roșii au cea mai mare cantitate de vitamine C dintre toate tipurile de ardei. Potrivit experților, deficiența de vitamina C e asociată cu un risc mai mare de depresie și probleme cognitive.
Sfecla
Sfecla e unică e această listă, datorită cantității de nitrați. Acest compus ajută la sănătatea vaselor de sânge, ceea ce scade riscul de boli cardiovasculare. Cu o circulație mai bună, creierul e mai oxigenat, așa că sfecla ajută și la sănătatea cognitivă, pe măsură ce îmbătrânești.
Ceapa
Puțini știu că ceapa e una dintre cele mai sănătoase legume. E bogată în fibre, mai ales în inulin, ce ajuta activitatea prebiotică.
Ca urmare, ceapa are un aport considerabil la sănătatea sistemului digestiv și ajută și la gestionarea colesterolului.