Boala Alzheimer e una dintre cele mai cunoscute la nivel global, dar nu are tratament. Uneori, simptomele apar în faze periculoase. Experții susțin că sunt necesare metode de diagnosticare timpurie.
Testul de sânge care ar putea diagnostica boala Alzheimer. Nu presupune o recoltare obișnuită
Experții au dezvăluit testul de sânge care ar putea diagnostica boala Alzheimer, una dintre cele mai cunoscute maladii ce nu au tratament.
Astfel de metode ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă exact și care e prevalența acestei boli, potrivit Reuters.
În acest moment, sunt dezvoltate mai multe teste de sânge ce ar putea permite diagnosticarea.
Testul de sânge care ar putea diagnostica boala Alzheimer
Compania Labcorp a început să comercializeze în rândul medicilor din Statele Unite primul test pentru un trio de biomarkeri sangvin. Compania afirmă că astfel pot detecta semnele distinctive ale maladiei Alzheimer. Ar accelera astfel diagnosticarea acestei boli care distruge creierul. Un astfel de proces ar ajuta și potenţial pacienţii să aibă acces la tratament, informează Reuters, scrie AGERPRES.
Testul de sânge produs de Labcorp se numește Amyloid-Tau-Neurodegeneration (ATN). Nu este suficient de precis pentru a diagnostica în mod definitiv maladia Alzheimer. Dar oferă o modalitate convenabilă pentru medici de a determina pacienţii care au nevoie de testări avansate, a declarat Brian Caveney, director medical şi ştiinţific al Labcorp.
Maladia Alzheimer distruge gradual memoria şi capacitatea de gândire. Se caracterizează printr-o acumulare lentă a unor proteine în creier sub forma plăcilor amiloide şi aglomerărilor tau. În cele din urmă, acestea fac ca celulele din creier să nu mai funcţioneze corect şi să moară.
În prezent, aceste schimbări sunt diagnosticate printr-un test al lichidului cefalorahidian (LCR). Testul necesită o puncţie lombară, sau printr-o costisitoare tomografie cerebrală PET. Astfel de teste nu sunt mereu acoperite de asigurările medicale.
Pacienţii cu un rezultat pozitiv la testul ATN vor avea în continuare nevoie de un test LCR sau o tomografie PET. Pentru a confirma diagnosticul de Alzheimer. Totuşi, cei care primesc un rezultat negativ vor fi scutiţi astfel de acele teste mai avansate. Vor fi examinaţi, în schimb, pentru alte boli neurodegenerative. Testul de sânge ar putea ajuta pacienții în aceste situații.
Cele mai multe cazuri de independență includ Alzheimer
Se estimează că Alzheimer reprezintă aproximativ 60% din cazurile de demenţă.
Brian Caveney a dezvăluit că Labcorp poartă discuţii cu companiile de asigurări medicale, inclusiv cu planul guvernamental american Medicare pentru persoanele de peste 65 de ani, despre condiţiile de rambursare a testului. În acest moment, testul are un preţ de listă de 626 de dolari.
Noul produs este oferit ca un test dezvoltat în laborator. Nu are nevoie în prezent de o aprobare din partea Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA). Însă acest lucru s-ar putea schimba pentru testul de sânge.
Săptămâna trecută, FDA a emis o propunere pentru a începe să reglementeze astfel de teste de diagnosticare. Agenția a invocat necesitatea de a asigura siguranţa şi eficienţa.
Labcorp colaborează cu cercetători din mediul academic pentru a evalua testul său, a precizat Brian Caveney. Testul de sânge include 3 părți și nu se recoltează precum unul obișnuit.
„Dacă legile se modifică, ne vom conforma cu siguranţă oricăror noi reglementări şi reguli,” a declarat el.