Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA le-a cerut doctorilor să fie atenți la cazuri neobișnuite de hepatită acută în rândul copiilor, după ce au fost identificate mai multe astfel de cazuri.
O boală care afectează ficatul a fost identificată în rândul mai multor copii din SUA și Europa. Afecțiunea ar fi provocată de un virus
O boală care afectează ficatul a fost identificată în rândul mai multor copii din SUA și Europa și CDC a emis un avertisment.
Până acum, au fost descoperite 9 cazuri în statul Alabama și 2 în North Carolina, SUA, potrivit NBC News.
Au fost identificate cazuri și în Marea Britanie, Danemarca, Spania și Olanda, potrivit Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
O boală care afectează ficatul a fost identificată în rândul mai multor copii din SUA și Europa
Hepatita poate duce la inflamarea ficatului. Afecțiunea poate include și diaree, dureri în zona abdominală și stare de greață. Unii dintre copiii din Alabama au avut chiar și icter. Testele de sânge au arătat un nivel crescut al enzimelor din ficat.
Mai mulți copii din acel stat au ajuns în stadiul în care au avut nevoie de transplant de ficat. Până acum nu au fost raportate decese. Copiii aveau vârste cuprinse între 1 și 6 ani și nu aveau un istoric de hepatită, o boală care afectează ficatul.
Potrivit lui Bailey Pennington, reprezentant al Departamentului de Sănătate din North Carolina, 2 copii au fost diagnosticați cu hepatită acută.
„Nu a fost descoperită nicio cauză și nu au fost identificate expuneri comune,” a declarat Pennington.
În Europa, astfel de cazuri au fost observate în copii cu vârstă de 2 până la 5 ani.
Potrivit NBC News, virusurile sunt, de obicei, cauza pentru inflamarea ficatului, mai ales în cazul virusurilor hepatitei de tip A, B, C, D și E. Până acum, potrivit experților, toate virusurile obișnuite de hepatită au fost excluse drept cauza.
Recent, experții au găsit o legătura dintre grupa de sânge și sănătatea inimii – află care dintre grupe ar fi mai rezistentă la boli cardiovasculare.
Experții au precizat că aceste cazuri de hepatită, o boală care afectează ficatul, nu au avut legătură cu virusul Covid-19 sau cu vaccinul împotriva sa.
„Niciunul dintre acești copii nu a avut un test Covid-19 pozitiv. Niciunul dintre ei nu a avut boala Covid-1,” a declarat dr. Karen Landers, din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Alabama. „Nicunul dintre acești copii nu a fost vaccinat împotriva Covid-19.”
Cazurile ar putea fi cauzate de adenovirusul tip 41
Experții încă nu știu cu exactitate care e cauza bolii de care suferă copiii. Au identificat, însă, mai multe semne care indică un virus ce nu e asociat, de obicei, cu hepatita. Acesta e adenovirus tip 41.
Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, acest virus poate provoca stări de greață și diaree. În plus, poate duce și la simptome de răceală.
E posibil ca acest virus să fi provocat și aceste cazuri de hepatită acută, o boală care afectează ficatul.
Peste 5.000 de virusuri ascunse în ocean au fost descoperite – află ce rol important au, potrivit experților.
„Deși au fost raportate cazuri de hepatită în cazul copiilor cu probleme imunitare, cu infecția cu adenovirus tip 41, adenovirus tip 41 nu e cunoscut drept cauză pentru hepatită în rândul copiilor sănătoși,” au declarat oficialii din cadrul Centrului.
Patru din cei 9 copii din Alabama au acest virus. Cazurile au fost raportate în perioada octombrie – februarie.