Emulsifianți comuni, ce se găsesc în mii de produse ultraprocesate ar putea crește riscul apariției diabetului de tip 2. Emulsifianții sunt folosiți pentru a conserva și pentru a da textură anumitor alimente precum prăjiturile, înghețata, maioneza și pâinea.
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții. Se găsesc inclusiv în pâine
Ingrediente comune din alimentele cumpărate din magazine din întreaga lume ar putea duce la diabet de tip 2, susțin unii experți.
Experții au analizat dietele a peste 100.000 de adulți pentru a investiga această problemă, scrie Daily Mail.
Adulții care au consumat numeroși emulsifianți aveau un risc cu 15% mai mare să aibă diabet de tip 2.
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții
Consumul frecvent al anumitor emulsifianţi pare să fie asociat cu un risc mai ridicat de diabet, sugerează un studiu amplu publicat recent. Metodologia studiului face însă obiectul mai multor critici, transmite AFP.
„Consumul anumitor aditivi alimentari emulsifianţi ar fi asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2”, se arată într-un comunicat emis de Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm), care a contribuit la studiul publicat în Lancet Diabetes & Endocrinology. Potrivit cercetării, ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet.
Emulsifianţii (emulgatorii) sunt aditivii cei mai des utilizaţi în industria alimentară. Aceştia se regăsesc în numeroase produse alimentare. Scopul lor e acela de a îmbunătăţi textura şi consumul.
Cercetarea a fost realizată în Franţa, în cadrul unui aşa-numit studiu de cohortă. Această metodă constă în monitorizarea unui grup de subiecţi timp de mai mulţi ani. În acest timp, experții observă ce patologii dezvoltă în timp ce sunt evaluaţi mai mulţi factori asociaţi stilului lor de viaţă.
Cohorta în cauză, numită Nutrinet, e monitorizată în special de Inserm. A inclus aproximativ 100.000 de adulţi care au fost observaţi timp de aproximativ 15 ani. Această monitorizare a dat deja naştere la numeroase studii. Unele dintre ele sugerează o asociere între consumul de îndulcitori şi apariţia bolilor cardiovasculare sau a cancerelor. Aceleași date sugerează că ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet.
De această dată, cercetătorii au ajuns la concluzia că apariţia diabetului de tip 2 era mai frecventă atunci când erau consumate deseori alimente care conţineau emulsifianţi. Printre aceștia se numără caragenan sau gumă xantan.
Studiul a avut anumite limitări
Cu toate acestea, ca şi în cazul studiilor precedente efectuate de aceeaşi echipă, concluziile acesteia au fost primite cu prudenţă de alţi cercetători. Aceștia au subliniat câteva limitări în ceea ce priveşte metodologia.
Unele dintre ele au fost admise chiar de autori. Limitările sunt parţial asociate cu însuşi principiul unui studiu de acest tip, numit observaţional. Nu permite stabilirea unei relaţii directe cauză-efect între consumul acestor aditivi şi apariţia diabetului. Chiar și așa, nu e singura cercetare care sugerează că ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet.
Nici măcar nu este clar dacă riscul de diabet este asociat întocmai cu acest consum al respectivilor emulsifianţi, după cum a subliniat epidemiologul Gunter Kuhnle, specialist în nutriţie, într-o reacţie publicată în Science Media Center din Marea Britanie.
„Acest studiu este susceptibil să demonstreze o asociere între diabet şi alimentele care conţin de obicei anumiţi emulgatori. Însă nu o asociere cu aceşti emulsificatori în sine”, a notat el. Şi, în orice caz, „amploarea efectelor este foarte mică”, a adăugat Kuhnle.