Există numeroase tipuri de sirop de tuse pe piață, dar, potrivit unor studii recente, multe dintre ele nu sunt atât de eficiente la tratarea tusei copiilor. Există mai multe dovezi potrivit cărora siropul de tuse poate fi chiar periculos pentru copiii mici.
Siropul de tuse poate fi letal pentru copii. De ce e atât de periculos
Potrivit experților, siropul de tuse poate fi letal pentru copii, dacă nu e administrat potrivit la anumite vârste, în funcție de substanțele pe care le conține.
Ca urmare, multe țări au restricționat utilizarea siropului de tuse, scrie Science Alert.
Printre acestea se numără Australia, care nu aprobă administrarea siropului și medicamentelor împotriva tusei copiilor cu vârste mai mici de 6 ani.
Siropul de tuse poate fi letal pentru copii
Ingredientele active din aceste siropuri pot fi periculoase dacă nu sunt administrate în mod corespunzător. Unele dintre ele inhibă tusea, altele se axează pe expectorare. Alte medicamente includ substanțe pentru decongestionare și au antihistaminice care pot seda.
Potrivit unor studii recente, siropul de tuse poate fi letal pentru unii copii. Cele mai periculoase medicamente sunt cele care au și un rol de sedare. Acesta poate fi un efect dorit de părinți, pentru a se asigura că dorm copiii când sunt răciți. Dar reprezintă un risc pentru copiii mici. Sedativele pot cauza și hiperactivitate.
Siropul de tuse care nu conține sedative sunt mai puțin periculoase. Dar nu există atât de multe studii privind această categorie de produse. Atunci când siropul de tuse nu e administrat corespunzător, există riscul ca aceste substanțe să aibă un efect periculos.
Află de ce dulciurile și alimentele grase pot schimba creierul uman.
Uneori, părinții nu citesc corect prospectul. Sau administrează mai mult sirop decât e necesar, în speranța că vor avea un rezultat mai bun. Dar siropul de tuse poate fi letal pentru copii, în funcție de substanțele active pe care le conține și de vârsta copilului.
Potrivit experților, copiii mai mici de 2 ani prezintă cel mai mare risc de o supradoză fatală din cauza siropului de tuse. În Australia, doctorii recomandă evitarea folosirii siropului de tuse pentru copiii cu vârsta până în 6 ani.
Uneori, părinții administrează o doză mai mare de sirop de tuse
Potrivit unui studiu publicat în Medical Journal of Australia, administrarea corectă a acestui tratament poate preveni astfel de situații periculoase. În Australia, etichetele pentru siropul de tuse au fost schimbate în 2012 și în 2020. Includ un avertisment care sfătuiește părinții ca siropul de tuse care conține antihistaminice cu proprietăți sedative să nu fie dat copiilor mai mici de 2 ani, indiferent de motiv.
În urma acestor schimbări, s-a înjumătățit numărul de spitalizări cauzate de supradoză cu sirop de tuse. Chiar și așa, unii experți cred că siropul de tuse poate fi letal pentru copii. Așa că sfătuiesc părinții să citească atent prospectul și să urmeze indicațiile de pe etichete.
E posibil ca riscul să fie mai mare în cazul copiilor pentru că sunt mai susceptibili la efectele sedative, din moment ce creierul lor încă se dezvoltă.
Experții consideră că siropul de tuse poate fi administrat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, dar doar după ce e consultat un medic.
Există și alternative bazate pe plante, la care pot apela părinții. Și în această situație, întâi trebuie vorbit cu un medic. Pentru că astfel de produse pot varia semnificativ și nu există îndeajuns de multe studii pentru a confirma eficiența lor. În aceste situații, însă, riscul otrăvirii e mai mic decât în cazul siropului de tuse ce conține antihistaminice cu proprietăți sedative.