Numărul cazurilor la persoanele sub 50 de ani a crescut cu aproximativ 80% în ultimele 3 decenii, potrivit celui mai mare studiu de acest gen. Cazurile globale au crescut de la 1.82 de milioane în 1990 la 3.26 de milioane în 2019.
Crește numărul cazurilor de cancer la persoanele sub 50 de ani. Ce cauzează fenomenul, potrivit experților
Experții susțin că crește numărul cazurilor de cancer la persoanele cu vârsta sub 50 de ani, într-un fenomen îngrijorător.
În plus, decesele înregistrate în cazul adulților sub 50 de ani a crescut cu 27%. Peste 1 milion de oameni tineri mor în fiecare an din cauza cancerului acum, scrie The Guardian.
„Din 1990, incidența și decesele cazurilor de cancer aflat în primele faze au crescut la nivel global,” scrie în raport. „Încurajarea unui stil de viață sănătos, ce include o dietă sănătoasă, restricționarea consumului de tutun și alcool și activitatea corespunzătoare, poate reduce acest risc.”
Crește numărul cazurilor de cancer la persoanele sub 50 de ani
Cazul prinţesei Kate, o tânără de 42 de ani bolnavă de cancer, ilustrează un fenomen care capătă amploare. Fără a-i înţelege cu adevărat cauzele, persoanele sub 50 de ani sunt de mai multe decenii din ce în ce mai afectate de această boală, informează AFP, scrie AGERPRES.
Este vorba despre o adevărată „epidemie” la cei sub 50 de ani, a declarat Shivan Sivakumar, specialist în cancer şi cercetător la Universitatea din Birmingham, ce a avertizat că crește numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor.
Între 1990 şi 2019, rata de diagnosticare cu cancer aproape s-a dublat (+80%) la această grupă de vârstă la nivel mondial. Studiul a fost publicat în 2023 de BMJ Oncology.
Cercetarea s-a concentrat pe cele mai răspândite aproximativ treizeci de tipuri de cancer. În acest moment, tratamentul pentru cancer e complex și invaziv. Dar un medicament anticancer BioNTech ar putea ajunge pe piață în 2026.
Fenomenul este deosebit de răspândit în ţările dezvoltate. Se reflectă şi în creşterea numărului de decese cauzate de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani. În ultimii treizeci de ani, numărul acestora a crescut cu aproximativ 28%.
Câteva cazuri au impresionat publicul larg, cum ar fi moartea la vârsta de 43 de ani a actorului Chadwick Boseman, starul din „Black Panther”, din cauza unui cancer colorectal în 2020.
De fapt, cancerele gastro-intestinale – de colon, de esofag, de ficat – fac obiectul unei epidemii deosebit de notabile în rândul tinerilor. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, ele reprezintă principala cauză de deces prin cancer la bărbaţii sub 50 de ani. Și a doua cauză de deces la femeile din aceeaşi categorie de vârstă, după cancerul de sân.
Dincolo de aceste exemple, crește numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor pentru toate cele 30 de tipuri.
Experții nu știu exact cauza epidemiei
„În prezent, nu există nicio dovadă concludentă” care să favorizeze o explicaţie pentru acest fenomen, a spus Shivan Sivakumar. Este probabil ca mai mulţi factori să fie implicaţi.
Cercetătorii privilegiază două mari ipoteze. Fie oamenii din generaţiile recente au fost mai expuşi decât predecesorii lor la factori de risc bine cunoscuţi. Fie au apărut noi riscuri.
Prima categorie de ipoteze este alimentată în special de observaţia că, în comparaţie cu generaţiile anterioare, oamenii de patruzeci şi ceva de ani din zilele noastre erau mai tineri atunci când au experimentat pentru prima dată fumatul, consumul de alcool şi obezitatea.
Ultimul punct prezintă un interes deosebit pentru medicul epidemiolog Helen Coleman, de la Universitatea Queen’s din Belfast. Cercetătoarea a studiat în special cancerele în rândul tinerilor din Irlanda de Nord. Coleman vorbeşte despre o „epidemie de obezitate” care nu a existat înainte de anii 1980. E posibil ca aceasta să fie o cauză care poate explica de ce crește numărul cazurilor de cancer.
Rămâne de analizat cealaltă ipoteză majoră. Aceasta sugerează apariţia unor noi agenţi cancerigeni. Există multe teorii – produse chimice, microplastice, medicamente noi, etc. – dar toate rămân speculative.
Făcând obiectul unei mari atenţii mediatice, alimentele ultraprocesate au fost recent menţionate ca fiind un posibil vinovat. Dar, şi în acest caz, „există foarte puţine date care să susţină această idee”, notează Helen Coleman.