Cromozomul Y dispare încet, susțin experții. Ce s-ar putea întâmpla cu bărbații pe viitor

Potrivit experților, cromozomul Y dispare încet. Aceștia au vorbit și despre ce ar însemna această transformare pentru bărbați, pe viitor. 

Publicat: 6 decembrie 2022, 13:11
Reclamă

Sexul e determinat în funcție de cromozomi. 2 cromozomi X duc la formarea ovarelor, pe când combinația X și Y duc la formarea testiculelor. În timp ce cromozomul X are aproximativ 1.000 de gene, cel Y are 45 de gene.

Mai multe studii sugerează că acesta se micșorează de-a lungul evoluției, scrie Live Science

Un factor important e că oamenii nu au avut întotdeauna cromozomii X și Y pentru a determina sexul. 

Cromozomul Y dispare încet, susțin experții

„Cromozomii noștri sexuali nu au fost întotdeauna X și Y,” a declarat Melissa Wilson, biolog din cadrul Universității din Arizona. „Ce diferenția masculii și femelele nu era strict legat de ei.” 

Atunci când au evoluat primele mamifere, în urmă cu 100-200 de milioane de ani, acestea nu aveau cromozomi sexuali. În schimb, X și Y erau un alt set de cromozomi, identici în mărime. 

Reclamă
Reclamă

Cu schimbările ce au avut loc de-a lungul timpului, cromozomul Y se micșorează și dispare încet. Potrivit lui Jennifer Graves, din cadrul Universității La Trobe, Australia, animalele nu au nevoie de cromozomi sexuali. 

Singurul element special atunci când vine vorba de cromozomul Y e gena SRY. Aceasta poate activa sau dezactiva dezvoltarea testiculelor, potrivit lui Graves. În cazul altor animale, precum țestoasele, dezactivarea din cadrul genei nici nu e necesară. Temperatura la care se dezvoltă embrionii determină sexul lor. 

Strămoșii noștri, probabil, aveau o caracteristică similară. La un moment dat, un cromozom obișnuit a dezvoltat un mecanism de activare și dezactivare. În urma acestui proces, era necesară prezența cromozomului Y pentru dezvoltarea organelor reproductive pentru masculi. 

De-a lungul anilor, genele suferă mutații. Cromozomii pot evita transmiterea acestor mutații prin recombinare. În timpul meiozei, cromozomii paternali și maternali se combină. În urma procesului, copiile funcționale sunt transmise mai departe. Cromozomul Y nu are un partener de schimb în acest proces, însă. Cromozomii X se pot recombina unii cu alții, dar X și Y nu sunt îndeajuns de similari pentru a face același lucru. Pentru că se întâmplă rar să existe 2 cromozomi Y într-un individ, Y nu se poate recombina cu același tip de cromozom. Ca urmare, cromozomul Y dispare încet de-a lungul evoluției. 

„Dacă au loc mutații periculoase, de obicei poți schimba cu partenerul tău. Dar Y nu poate face acest lucru,” a declarat Wilson. Ca urmare, de-a lungul timpului, cromozomul Y a adunat mai multe mutații periculoase, care au fost eliminate treptat de selecția naturală, ce a dus la faptul că Y a devenit din ce în ce mai mic. 

Acum peste 100 de milioane de ani, cromozomul Y ar fi avut 1.669 de gene

Potrivit lui Graves, în urmă cu 166 de milioane de ani, cromozomul Y avea 1.669 de gene, „la fel precum cromozomul X” din acea perioadă. 

„Așa că nu e nevoie de un creier mare să ne dăm seama că dacă ritmul de pierdere e uniform – 10 gene la fiecare milion de ani – și mai avem doar 45, tot cromozomul Y o să dispară în 4.5 milioane de ani,” a declarat Graves, ce a vorbit despre cum cromozomul Y dispare încet. 

Ritmul uniform de pierdere e important, însă. Mai multe studii susțin că ritmul de degradare a scăzut de-a lungul timpului. Ceea ce sugerează că procesul nu e atât de liniar pe cât sugerează Graves, cu fix 10 gene pierdute la fiecare milion de ani. 

Pierderea cromozomului Y s-a întâmplat și în cazul altor animale și a fost observat în 2 specii de rozătoare. Procesul nu a dus la pierderea speciei, însă. Ambele au în continuare masculi și femele.

„Oamenii cred că sexul e un lucru determinat,” a declarat Rasmus Nielsen, din cadrul Universității din California. „Că dacă ai cromozomul Y ești bărbat, dacă nu ai cromozomul Y ești femeie. Dar nu funcționează așa.” 

Chiar dacă cromozomul Y dispare încet, 95% dintre genele care sunt exprimate diferit între masculi și femele nu sunt legate de cromozomii X și Y, susține Wilson. Un exemplu e genra ESR1, legate de receptorii de estrogen, care se găsește pe cromozomul 6. 

„Pierderea cromozomului Y nu înseamnă pierderea masculului,” a continuat Nielsen. 

În schimb, experții cred că dacă acest cromozom va dispărea pe viitor, atunci altă genă va prelua rolul său de determinare a sexului și mecanismul de activare și dezactivare, susține Graves. 

„Există o grămadă de gene care pot îndeplini acest rol fără probleme,” a declarat Graves. 

E posibil ca această schimbare să aibă loc în viitor, dar nu prea curând. „E posibil, dar nu în timpul vieții noastre,” a declarat Wilson. 

Cromozomul Y ar putea fi înlocuit cu altă genă care va determina sexul 

Chiar dacă cromozomul Y dispare încet, experții cred că acesta poate fi înlocuit cu o altă genă care va determina sexul, potrivit Science Alert. Potrivit lui Graves, acest proces ar putea avea anumite riscuri, precum orice schimbare semnificativă de-a lungul evoluției.

Află care e vârsta ideală pentru a deveni tată, potrivit studiilor – cum se schimbă fertilitatea bărbaților după acest prag.

Printre posibilele obstacole e evoluția unor sisteme diferite în diferite părți ale lumii. Un astfel de proces ar putea duce la o diferență între specii. O astfel de transformare, dacă e posibilă, ar avea loc peste câteva milioane de ani, însă.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Două persoane care ciocnesc pahare cu bere. OMS a dezvăluit în ce țară din Europa se consumă cel mai mult alcool
În ce țară din Europa se consumă cel mai mult alcool. România ocupă o poziție în top 10
În ce țară din Europa se consumă cel mai mult alcool. România ocupă o poziție în top 10
Imagine cu Pământul tăiat în 2, cu nucleul în mijloc, pe fundal negru. Gravitația e forța care continuă să schimbe suprafață Pământului
Nucleul Pământului ar fi început să își schimbe direcția. În ce an s-ar fi oprit rotația precedentă
Nucleul Pământului ar fi început să își schimbe direcția. În ce an s-ar fi oprit rotația precedentă
Persoană cu pielea albastră, micro pe ochi, similară cu rudele din „familia avatar” din viața reală
„Familia Avatar” din viața reală. De ce aveau rudele piele de culoare albastră
„Familia Avatar” din viața reală. De ce aveau rudele piele de culoare albastră
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Clădire din Dublin, Irlanda, cea mai bogată țară din lume
Fun
Cea mai bogată țară din lume. Care e salariul mediu în acest stat
Potrivit unei estimări recente, cea mai bogată țară din lume se află în Europa și are un PIB de peste 100.000 de dolari pe cap de locuitor.  Multe dintre cele mai bogate țări din...
Cea mai bogată țară din lume. Care e salariul mediu în acest stat
2
Aplicația Facebook, ce a pierdut utilizatori zilnici, pe ecranul unui telefon, ținut în mână de un utilizator
Un fost angajat Meta a dezvăluit ce face Facebook pe telefonul tău, fără să îți dai seama. Procesul ar goli bateria dispozitivului
Un fost angajat Meta a dezvăluit ce face Facebook pe telefonul tău, fără să îți dai seama. Potrivit acestuia, procesul golește bateria dispozitivului. Ai observat că Facebook și Facebook Messenger consumă mai mult din...
Un fost angajat Meta a dezvăluit ce face Facebook pe telefonul tău, fără să îți dai seama. Procesul ar goli bateria dispozitivului
3
Monede de aur și argint, posibil similare cu comoara din goana după aurul nazist din Olanda
Goana după aurul nazist a ajuns și într-un mic sat. Indiciul care ar promite o avere fantastică ascunsă
Goana după aurul nazist a ajuns și într-un mic sat, după ce o hartă ținută secretă timp de 75 de ani a fost dezvăluită.  Satul Ommeren, considerat liniștit până acum, a fost invadat de...
Goana după aurul nazist a ajuns și într-un mic sat. Indiciul care ar promite o avere fantastică ascunsă
4
Asteroid în spațiu, similar cu 16 Psyche, asteroidul care ar putea fi de 70.000 de ori mai valoros decât întreaga economie globală
Asteroidul care ar putea fi de 70.000 de ori mai valoros decât întreaga economie globală. NASA trimite o misiune către el în 2023
16 Psyche e asteroidul care ar putea fi de 70.000 de ori mai valoros decât întreaga economie globală de pe Pământ. NASA a anunțat o misiune către el în viitorul apropiat.  În 2017, NASA...
Asteroidul care ar putea fi de 70.000 de ori mai valoros decât întreaga economie globală. NASA trimite o misiune către el în 2023
5
Mâna unui robot care iese din laptop, cu un utilizator care îl folosește. ChatGPT e programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google
Joburile care ar putea să dispară din cauza programului ChatGPT. Ce slujbe ar putea înlocui inteligența artificială
Experții au vorbit despre joburile care ar putea să dispară din cauza ChatGPT, un program de inteligență artificială care are deja milioane de utilizatori.  ChatGPT a devenit atât de cunoscut, încât Microsoft a anunțat...
Joburile care ar putea să dispară din cauza programului ChatGPT. Ce slujbe ar putea înlocui inteligența artificială
PARTENERI
×