Potrivit studiului recent, învățătorii dau adesea note mai mari fetelor decât baieților care au aceleași competențe academice. Cercetarea a folosit rezultatele a zeci de mii de elevi și învățători.
De ce dau profesorii note mai mari fetelor decât băieților. Experții ar fi găsit motivul surprinzător
Experții au analizat de ce dau profesorii note mai mari fetelor decât băieților, într-un studiu ce s-a axat pe sistemul de educație din Italia.
Această tendință poate avea consecințe importante atunci când vine vorba de traiectoria elevilor și evoluția lor pe piața de muncă, au avertizat experții, scrie Phys.org.
Studiul a fost publicat în British Journal of Sociology of Education. E prima cercetare care demonstrează că această problemă e sistemică.
De ce dau profesorii note mai mari fetelor decât băieților
Diferențele de educație între genuri sunt comune la nivel mondial, în diferite forme. Un studiu recent a vrut să investigheze dacă profesorii dau, într-adevăr, note mai mari fetelor decât băieților și de ce are loc acest fenomen.
Atunci când vine vorba de testele standardizate, ce un un sistem de notare standard, fetele au, de obicei, rezultate mai mari decât băieții în subiecte precum limbi străine și abilitățile de citit. Băieții, în schimb, au rezultate mai bune la matematică.
Atunci când notele sunt date de învățători, însă, fetele au note mai mari decât băieții la toate materiile. Experți din cadrul Universității din Trento au vrut să investigheze de ce are loc avcest fenomen.
Potrivit experților, harta corectă a lumii e diferită față de cea pe care ai învățat-o la școală – cum arată Pământul.
Ei au comparat rezultatele a peste 40.000 de elevi. Rezultatele de la testele standardizate de limbă și matematică au fost comparate cu notele primite în cadrul testelor din clasă. Cei 38.957 de elevi se aflau în clasa a 10-a, așa că aveau vârste de 15-16 ani. Testele standardizate au fost date la nivel național și au fost notate anonim. Testele din clasă au primit note de la profesori, fără ca numele elevilor să fie anonime. Astfel, experții au vrut să afle de ce profesorii dau note diferite, în funcție de gen.
La fel ca în alte studii, fetele au primit note mai mari în ambele subiecte (limbă și matematică) în cazul testelor din clasă. În cazul materiei umane, ele au avut o notă medie de 6.6 (din 10. Băieții au avut o notă medie de 6.2. La matematică, fetele au avut o notă medie de 6.3, pe când băieții au primit 5.9. Nota de trecere e 6.
Tendința poate avea consecințe pe termen lung
În studiul ce a analizat de ce dau profesorii note mai mari fetelor, experții au luat în considerare mulți factori. Printre aceștia se numărau tipul școlii, cât de mari erau clasele și caracteristicile socio-demografice ale profesorilor.
În plus, analiza a scos la iveală faptul că atunci când un băiat și o fată aveau competențe similare la o materie, fata primea, de obicei, nota mai mare.
Experții au descoperit 2 factori ce aveau un efect semnificativ, în cazul matematicii. Diferența dintre notele la matematică era mai mare când erau mai mulți elevi în clasă. În plus, fetele primeau note mai mari în școlile academice și tehnice decât în cele vocaționale.
Potrivit unui alt studiu recent, bărbații contribuie mai mult la poluare decât femeile.
Potrivit autorilor studiului, e posibil ca profesorii să recompenseze subconștient elevii care au un comportament considerat tradițional feminin. Precum liniștea în timpul orelor și organizarea, factori ce ajută profesorii. Un alt răspuns la întrebarea de ce dau profesorii note mai mari fetelor decât băieților ar fi faptul că notele la matematică au fost mai mari pentru a încuraja fetele, în ciuda stereotipului că acestea nu s-ar pricepe la fel de bine în acest subiect.
Experții au concluzionat că această tendință e răspândită și poate avea consecințe pe termen lung
„Există o corelație puternică între notele mai mari și rezultate bune la nivel de educație. Precum admiterea la facultăți bune sau o probabilitate mai mică de a renunța la școală,” a declarat Ilaria Lievore, din cadrul universității.
„Ca urmare, notele mai mari sunt corelate cu celelalte rezultate. Precum un câștig mai mare, oferte de muncă mai bune și chiar și un nivel mai ridicat de satisfacție în viață,” a continuat Lievore.