Se știe deja că roșul are un efect de avertisment și alarmă. Acum, experți din cadrul Institutului de Neuroștiință Ernst Strüngmann au vrut să vadă cum reacționează creierul la această culoare, la nivelul undelor cerebrale.
Ce efect are culoarea roșie asupra creierului. Răspunsul la care puțini se așteaptă, dezvăluit de experți
Experții au dezvăluit recent ce efect are culoarea roșie asupra creierului, după ce au studiat modul în care reacționează oamenii la nivelul undelor cerebrale.
Ei au vrut să investigheze de ce roșul are un efect mai notabil asupra undelor cerebrale decât alte culori, potrivit SciTechDaily.
Noua cercetare s-a axat pe cortexul vizual, cunoscut și sub denumirea V1. E cea mai mare arie vizuală din creier și prima care primește informații de la retină.
Ce efect are culoarea roșie asupra creierului
Atunci când această arie e stimulată cu imagini puternice, omogene din punct de vedere spațial, undele cerebrale cresc la o frecvență specifică gama (30 – 80 Hz). Dar nu toate imaginile au generat acest efect, în egală măsură. Studiul a fost publicat în jurnalul eLife.
„Recent, mai multe cercetări au încercat să exploreze care informații specifice primite duc la undele gama,” a declarat Benjamin J. Stauch, conducătorul studiului despre ce efect are culoarea roșie asupra creierului. „O informație vizuală primită pare să fie suprafețele colorate. Mai ales dacă sunt de culoare roșie. Experții cred că acest lucru înseamnă că roșul e special din punct de vedere al evoluției pentru sistemul vizual pentru că, de exemplu, fructele sunt deseori roșii.”
Unul dintre obstacolele studiului e faptul că o culoare e greu de definit, mai ales luând în considerare numeroasele nuanțe.
Recent, a fost decoperită o nouă funcție a creierului – ce se întâmplă în corpul oamenilor a surprins experții.
Cortexul vizual e principală regiune din creier care primește, integrează și procesează informația vizuală surprinsă de retină. Acesta se află în lobul occipital al cortexului cerebral principal.
Cortexul vizual e împărțit în 5 zone diferite, de la V1 la V5, diferite din punct de vedere al funcției și structurii. Oamenii percep culorile atunci când celulele fotoreceptoare (conurile) sunt activate în retină. Ele răspund la stimuli de lumină, prin convertirea lor în semnale electrice. Ulterior, acestea sunt transmise creierului. Pentru a recunoaște culori, oamenii au nevoie de mai multe tipuri de conuri. Fiecare dintre ele percep o lungime de undă specifică: roșu (conurile L), verde (conurile M) și albastru (conurile S). După aceea, creierul compară cât de puternic au reacționat respectivele conuri, pentru a deduce o culoare. Experții au pornit de la acest concept de bază pentru a studia ce efect are culoarea roșie asupra creierului.
Roșul și verdele ar avea efecte egale
J. Stauch și echipa sa au investigat dacă roșul e special sau dacă această culoare duce la oscilații gama mai puternice decât verdele de o intensitate comparabilă.
Experții au concluzionat că roșul nu e puternic în mod deosebit, din punct de vedere al puterii oscilațiilor gama pe care le induce. În schimb, verdele și roșul produc oscilații gama la fel de puternice în cortexul vizual.
În plus, potrivit studiului care a analizat ce efect are culoarea roșie asupra creierului, undele gama induse de culoare pot fi măsurate în cazul oamenilor, cu o cercetare complexă.
Culorile care activau doar conurile S păreau să ducă la răspunsuri mai slabe în cortexul vizual. Potrivit experților, această concluzie nu e surprinzătoare. Conurile S sunt mai puțin comune în retina primatelor.
Află și ce efect are anestezia asupra activității creierului.
Specialiștii speră ca astfel de studii să ducă la o înțelegere mai profundă a cortexului vizual uman și a modului în care codifică imagini. E posibil ca, pe viitor, cercetările din această arie să ducă la dezvoltarea protezelor vizuale. Aceste proteze pot încerca să activeze cortexul vizual, pentru a induce efecte perceptive similare cu vederea. O astfel de tehnologie nu există acum.