Un nou studiu a identificat ce porțiuni din sistemul respirator se umplu cu microplastic, pe măsură ce inhalăm o cantitate din ce în ce mai mare. Potrivit experților, în medie, un om poate inhala aproximativ 16.2 părți pe oră.
Cât plastic inhalezi în fiecare săptămână și unde ajunge în corp. E echivalentul unui obiect pe care îl ai zilnic asupra ta
Experții au dezvăluit cât plastic inhalezi în fiecare săptămână, fără să îți dai seama, și unde ajunge în corp.
Ceea ce înseamnă că echivalentul greutății unui card bancar intră în sistemul respirator în fiecare săptămână, scrie Science Alert.
În plus, microplasticul ajunge în corp și prin ingerare. Experții trag un semnal de alarmă și susțin că pot găsi microplastic și în venele oamenilor.
Cât plastic inhalezi în fiecare săptămână și unde ajunge în corp
Microplasticul a devenit un element ce nu poate fi evitat în viața modernă. Acesta se găsește în aer, mâncare, apă și în corpul animalelor și oamenilor. Nu putem evita microplasticul și încă nu se știe ce impact poate avea asupra organismului pe termen lung.
Mulți nu știu cât plastic inhalezi în fiecare săptămână, însă. Și cantitatea microplasticului care intră în sistemul respirator e mult mai mare decât ar anticipa majoritatea.
„Pentru prima dată, în 2022, studiile au găsit microplastic în adâncul sistemului respirator uman. Ceea ce ridică îngrijorări serioase privind riscurile respiratorii,” a declarat Mohammad Islam, din cadrul Universității de Tehnologie din Sydney, Australia.
Islam și colegii săi, din întreaga lume, au folosit un model dinamic computațional, pentru a analiza în siguranță modul în care se mișcă microplasticul în partea superioară a sistemului respirator, în diferite condiții de respirație. Modelul a oferit mai mult predicții.
Află și care e pericolul unei crăpături în tigaia de teflon.
Cele mai mari tipuri de microplastic analizat, de 5.56 microni, tindeau să se blocheze în partea superioară a căilor respiratorii. Cel mai probabil în cavitatea nazală sau în gât. Și forma bucății de microplastic influențează locul în care ajunge în corp.
„Forma extrem de asimetrică și complicată a sistemului respirator și comportamentul complex de flux din cavitatea nazală și orofaringe face ca bucățile de microplastic să devieze de la calea fluxului principal și să ajungă în alte zone,” susține Islam, ce a studiat cât plastic inhalezi în fiecare săptămână.
Microplasticul se depune diferit în corp
Potrivit experților, un flux respirator mai rapid duce la depuneri mai mici de microplastic, indiferent de forma lor. Islam și colegii lui văr să afle și cum se mișcă aceste microparticule în plămâni.
„Milioane de tone de astfel de particule de microplastice au fost găsite în apă, aer și sol,” a continuat Islam. „Producția de microplastic la nivel global e în continuă creștere. Și densitatea microplasticului în aer crește semnificativ.”
Cât plastic inhalezi în fiecare săptămână e determinat și de locul în care trăiești. Unele zone sunt mult mai poluate decât altele. Aceste mici particule de microplastic apar în urma degradării obiectelor de plastic de care suntem înconjurați zilnic. Una dintre sursele principale pentru acest microplastic e industria modei. Producția hainelor ieftine, din materiale sintetice, a crescut semnificativ în ultimii ani.
Află și de ce nu trebuie să porți încălțăminte în interiorul casei.
Microplasticul nu e toxic instant. Dar rămâne una dintre cele mai mari probleme atunci când vine vorba de efecte pe termen lung ale poluării. În plus, pe aceste particule se pot afla și organisme periculoase, precum bacterii, virusuri și molecule toxice. Cercetarea a fost publicată în Physics of Fluids.