Istoricii Alessandro Vezzosi și Agnese Sabato au studiat genealogia lui da Vinci timp de un deceniu. Ei au analizat 690 de ani în total, 21 de generații și 5 părți diferite ale familiei. Studierea familiei artistului e dificilă, din cauza unor factori detaliați de experți în studiu.
Experții vor să analizeze ADN-ul lui Leonardo da Vinci. Ce au descoperit despre talentul artistului
După secole în care operele sale au fascinat lumea, experții vor să analizeze acum ADN-ul lui Leonardo da Vinci, celebrul inventator și artist. Cercetătorii au analizat genealogia sa și au descoperit că da Vinci are urmași în viață și astăzi.
Potrivit experților, această analiză va ajuta antropologii să secvențieze ADN-ul lui Leonardo da Vinci pornind de la secvențierea ADN-ului urmașilor săi, scrie Live Science.
Mai mult, experții susțin că studierea ADN-ului artistului va putea oferi o înțelegere a ”talentelor sale extraordinare – cel mai notabil, acuitatea sa vizuală, prin asocierea genetică”, susțin reprezentanții Leonardo Da Vinci DNA Project, o inițiativă ce are ca scop folosirea informației genetice pentru a crea imagini 3D ale lui da Vinci printr-un fenomen numit stenotipare ADN.
Cum vor experții să studieze ADN-ul lui Leonardo da Vinci
Da Vinci a fost un pictor, arhitect, anatomist, inginer și om de știință în perioada renascentistă. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără tabloul Gioconda (Mona Lisa) și Omul Vitruvian.
Da Vinci a umplut zeci de caiete serete cu invențiile și scrierile sale, uneori codificate cu un cod inventat de el.
El a realizat și desene amănunțite despre anatomia umană, plus design-uri pentru invenții similare cu bicicletele, elicopterele, tancurile și avioanele moderne.
Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!
În noul studiu, Vezzosi și Sabato au studiat ADN-ul lui Leonardo da Vinci. Ei au identificat 14 descendenți de sex masculin ai familiei lui Leonardo da Vinci. Ei au folosit documente istorice și mărturisiri ale urmașilor artistului pentru a studia genealogia lui.
Potrivit istoricilor, Leonardo era a șasea generație de da Vinci. Tatăl lui Leonardo da Vinci era un avocat din Florența, Ser Piero da Vinci. Se crede că mama lui era o femeie de la țară numită Caterina.
Potrivit unei cercetări realizate de Martin Kemp, istoric din cadrul Universității Oxford, Caterina avea doar 15 ani și era orfană atunci când l-a născut pe da Vinci.
Atunci când avea 5 ani, da Vinci a fost luat la casa tatălui său și a trăit cu bunicii. Experții nu au acces la ADN-ul lui Leonardo da Vinci și studierea familiei artistului e dificilă pentru că doar unul dintre părinții săi e cunoscut.
Unde ar fi fost înmormântat Leonardo da Vinci
Da Vinci a murit pe 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani. Nu a avut copii și corpul său a fost pierdut, așa că nu există o mostră cu ADN-ul lui Leonardo da Vinci. Ca urmare, genealogia sa a fost un mister până recent.
Înmormântarea sa a avut la capela Saint-Florentin, Casted’Amboise, din Valea Loarei, Franța. După Revoluția franceză, capela a ajuns în ruină și a fost ulterior demolată.
Potrivit documentelor din acea perioadă, un schelet a fost exumat și mutat în capela Saint-Hubert. Nu se știe dacă acel schelet era cel al artistului renumit.
Arborele genealogic propus de noul studiu începe în 1331 cu patriarhul Michele. Din această genealogie fac parte și 14 rude în viață. Experții spera că studiul îi va ajuta să identifice dacă scheletul din Valea Loarei îi aparține lui Leonardo da Vinci.
Studiul care analizează ADN-ul lui Leonardo da Vinci a fost publicat în jurnalul Human Evolution.