Un grup de oameni antici a fost descoperit în Israel. Acum cât timp a trăit și cât de diferit arată de Homo sapiens

Cercetătorii au descoperit un alt grup de oameni antici, necunoscut până acum, în Israel. Specia arată foarte diferit de oamenii moderni, potrivit experților. 

Publicat: 7 octombrie 2021, 14:58
Reclamă

Specia umană antică a fost descoperită în Israel, în apropierea orașului Ramla. Membrii acestei specii au fost numiți ”ultimii supraviețuitori” ai unui grup uman antic, potrivit BBC News. Potrivit experților, specia avea un craniu diferit față de cel al Homo sapiens.

Descoperirerea poate avea un impact semnificativ asupra istoriei evoluției umane, susțin experții implicați în studiu.

Cercetătorii au găsit porțiuni dintr-un craniu și o mandibulă ce au aparținut unui singur exemplar. Experții cred că acest individ provine dintr-o specie ce s-a extins în zonă cu sute de mii de ani în urmă și a permis dezvoltarea oamenilor de Neanderthal în Europa și echivalentul lor în Asia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Exemplarul din specia umană antică a trăit în zona Israelului în urmă cu 140.000 – 120.000 de ani 

Individul descoperit de cercetători, ce făcea parte dintr-un grup de oameni antici, a trăit în regiune în urmă cu 140.000 – 120.000 de ani. Studiul a fost publicat în jurnalul Science. Specia a fost numită ”tipul Homo Nesher Ramla” pentru moment. 

Potrivit lui Hila May, din cadrul Universității Tel Aviv, descoperirea redefinește istoria evoluției umane, mai ales momentul în care au apărut oamenii de Neanderthal, ce a fost asociat până acum cu Europa. 

Reclamă
Reclamă

”Totul a început în Israel. Sugerăm că un grup local a fost sursa populației,” a declarat May pentru BBC News. ”În timpul perioadelor interglaciare, valuri de oameni, oamenii Nesher Ramla, au migrat din Orientul Mijlociu în Europa.” 

Echipa crede că primii membri dintr-un grup de oameni antici erau deja prezenți în regiune acum 400.000 de ani. Cercetătorii au observat elemente similare între descoperirea lor și grupuri ”pre-Neanderthal” din Europa. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Fragmente craniu specie Homo Nesher Ramla. Fragment de craniu și mandibulă, pe fundal alb
Experții au descoperit rămășițele unor fosile Homo Nesher Ramla / Shutterstock

”E prima dată când am putut face conexiunea între diferitele specimene găsite în Levant,” a declarat Rachel Sarig, din cadrul Universității din Tel Aviv. 

”Există mai multe fosile umane din peșterile din Qesem, Zuttiyeh și Tabun ce provin din aceeași perioadă, pe care nu le puteam atribui niciunui grup specific de oameni. Dar compararea formelor lor cu cele ale noului specimen din Nesher Ramla justifică alăturarea lor în noul grup uman.” 

Cum arătau membrii Homo Nesher Ramla, un alt grup de oameni antici 

May sugerează că acești oameni au fost strămoșii oamenilor de Neanderthal. ”Oamenii de Neanderthal europeni au început să trăiască aici în Levant și au migrat în Europa și s-au reprodus cu ale grupuri de oameni.” 

Alte specimene ar fi mers în India și China, a declarat Israel Hershkovitz, scrie BBC News, ceea ce ar sugera o legătură între oameni antici din Asia de Est și oamenii de Neanderthal din Europa: ”Unele fosile găsite în Asia de Est au caracteristici similare cu cele ale oamenilor de Neanderthal, așa cum au Nesher Ramla.” 

Experții își bazează declarațiile pe asemănările în trăsături între fosilele din Israel și cele găsite în Europa și Asia. Teoria lor privind acest grup de oameni antici e considerată controversată. 

Chris Stringer, din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Londra, Marea Britanie, a studiat recent fosile umane din China, un grup de oameni antici.

”Nesher Ramla e important pentru că e o nouă confirmare că mai multe specii au trăit împreună în regiune în acea perioadă și acum avem aceeași poveste în Asia de Vest,” a declarat Stringer. ”Dar cred că e un salt prea mare în acest moment să creezi o legătură între cele mai vechi fosile din Israel și oamenii din Neanderthal. Mă uimește și sugestia că există vreo legătură specială între materia Nesher Ramla și fosilele din China.” 

Când au fost descoperite fosilele Homo Nesher Ramla

Fosilele au fost descoperite în 2010, la o adâncime de 8 m. Alături de ele au fost găsite unelte de piatră și oase de animale. Printre acestea se numără cai, cerbi și un strămoș al vitelor, numit bour. De atunci, experții au studiat rămășițele, scrie Live Science.

”Oamenii cred că analizarea fosilelor e rapidă, dar durează mult timp,” a declarat Hershkovitz, paleoantropolog în cadrul Universității Tel Aviv. ”După ce găsești fosilele, trebuie să le cureți să și le reconstruiești și să aduni materie comparabilă din toată lumea pentru a le putea înțelege.” 

Oasele grupului de oameni antici Nesher Ramla au caracteristici similare cu cele ale oamenilor de Neanderthal. Acestea se pot observa în special în zona mandibulei. Acești oameni antici aveau cranii ce se aseamănă cu oamenii arhaici. Experții susțin că un grup de oameni antici diferă de oamenii moderni, Homo sapiens. Exemplarele au o structură diferită a craniului, fără bărbie și cu dinți foarte mari. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine cu om din neanderthal care încearcă să facă focul. poartă blonuri și are pietre in mână
Care au fost primii oameni moderni din Europa. Experții ar fi descoperit primele urme ale strămoșilor noștri
Care au fost primii oameni moderni din Europa. Experții ar fi descoperit primele urme ale strămoșilor noștri
Imagine cu un robot umanoid alb, diferit de Ameca, ce are mâna ridicată, cu degetul îndreptat spre figura unui om. Fundal cu albastru
Uneltele AI nu sunt sigure în domeniul juridic. Avertismentul experților de la Yale și Stanford
Uneltele AI nu sunt sigure în domeniul juridic. Avertismentul experților de la Yale și Stanford
Pui de câine mic, care se uită la cameră, pentru a ilustra cum oamenii au influențat culoarea ochilor câinilor
Cum au influențat oamenii culoarea ochilor câinilor. Detaliul care a uimit experții
Cum au influențat oamenii culoarea ochilor câinilor. Detaliul care a uimit experții
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Cană de cafea albă, lângă saci cu boace de cafea, pe un fundal de lemn închis. Recolta de cafea globală e în pericol
Când trebuie să îți bei cafeaua, de fapt. Experții au identificat momentul ideal din zi
Experții au identificat când trebuie să îți bei cafeaua, în funcție de nevoile și preferințele personale, și dimineața nu e momentul ideal din zi pentru toată lumea. Cei mai mulți oameni își beau cafeaua...
Când trebuie să îți bei cafeaua, de fapt. Experții au identificat momentul ideal din zi
2
Buzz Aldrin, în costum de astronaut, lângă steagul american de pe Lună, iulie 1969, pentru a ilustra ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună
Fun
Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauții Apollo. Puțini prin ce au trecut în ultimele decenii
Experții au dezvăluit ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauții Apollo în urmă cu mai multe decenii. În urmă cu 55 de ani, prin misiunea Apollo 11, astronauții au dus...
Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauții Apollo. Puțini prin ce au trecut în ultimele decenii
3
Ploaie de meteoriți pe un cer mov, înconjurat de copaci negri, similară cu Perseide în 2023
Când încep Perseidele. Cea mai cunoscută ploaie de stele promite un spectacol inedit pe cer în acest an
Mulți se întreabă când încep Perseidele, cea mai cunoscută „ploaie de stele” din emisfera nordică, ce poate fi admirată în fiecare vară. Perseidele au început oficial pe data de 14 iulie, dar apogeul acestei...
Când încep Perseidele. Cea mai cunoscută ploaie de stele promite un spectacol inedit pe cer în acest an
4
Calculator cu ecranul albastru, după pana globală Microsoft Windows din iulie 2024, pentru a ilustra cum Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate
Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate de pana globală. Ar fi cel mai mare incident cibernetic din istorie
Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate de pana globală cauzată de eroarea Crowdstrike, ce a afectat bănci, companii aeriene și servicii de urgență din întreaga lume. Eroarea a fost cauzată de o...
Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate de pana globală. Ar fi cel mai mare incident cibernetic din istorie
5
Piața centrală din Zurich, Elveția, unul dintre cele mai „inteligente” orașe din lume
Fun
Cele mai „inteligente” orașe din lume în 2024. Ce beneficii au cei locuiesc în capitalele smart
Au fost alese cele mai „inteligente” orașe din lume în 2024, ce oferă numeroase servicii care ușurează viața locuitorilor și beneficii care le diferențiază față de capitalele obișnuite. Recent, a fost dezvăluit Smart Cities...
Cele mai „inteligente” orașe din lume în 2024. Ce beneficii au cei locuiesc în capitalele smart
PARTENERI
×