Experții cred că rămășițele umane aparțin unui copil „vampir”, din secolul 17. Acesta a fost înmormântat cu fața în jos și prins cu un lacăt de pământ, în încercarea de a limita temerile localnicilor că acesta se va ridica din mormânt, potrivit experților.
Arheologii au descoperit un „copil vampir” legat cu un lacăt. Unde se afla mormântul său
Arheologii au descoperit un „copil vampir” legat cu un lacăt în mormânt, o practică răspândită în Europa încă din secolul 14.
Experții cred că acest copil avea 5-7 ani în momentul în care a murit, scrie Business Insider.
A fost găsit într-un mormânt care nu era marcat, în cimitirul din satul Pien, Polonia.
Arheologii au descoperit un „copil vampir” legat cu un lacăt
În „necropola” în care a fost găsit copilul a mai fost descoperită o femeie „vampir” anul trecut. Aceasta a fost la fel legată de picioare cu un lacăt. În plus, avea și o secera deasupra gâtului, pentru a fi decapitată dacă s-ar fi ridicat din mormânt, potrivit tradițiilor din acea perioadă.
Află și care e cel mai rău mod în care poți muri, potrivit experților.
În același cimitir, arheologii au descoperit acum un „copil vampir”. Acesta avea picioarele legate cu un lacăt și a fost înmormântat cu fața în jos. Dariusz Poliński, profesor de arheologie din cadrul Universității Nicolaus Copernicus, a condus ambele excavări. Potrivit acestuia, ambele morminte, cel al copilului și femeii, au fost descoperit la 2 metri distanță unul de altul.
Experții cred că acesta era un cimitir improvizat pentru cei „excluși” – cei care nu erau primiți în cimitirile creștine, din diferite motive.
Polinski și echipa sa au descoperit peste 100 de morminte în acest cimitir. Multe dintre ele includeau tehnici neobișnuite de înmormântare, precum tacticile „anti-vampir” care ar fi prevenit „ridicarea din mormânt” al celor decedați. Printre aceste tactici se numără lacăte pe picioare, pentru a fi ținuți în mormânt. Există și dovezi că mormintele au fost dezgropate după înmormântarea inițială.
Există mai multe motive pentru care o persoană ar fi fost înmormântată într-un astfel de cimitir, în acea perioadă, potrivit lui Polinski. E posibil ca acei indivizi să fi avut un comportament neobișnuit când trăiau, motiv pentru care localnicilor le era teamă de ei. Sau aveau o boală ce ducea la o condiție fizică neobișnuită, cu un aspect considerat ciudat. Acum că arheologii au descoperit un „copil vampir” înmormântat în acel cimitir, pot afla mai multe detalii despre astfel de ritualuri.
Copilul a fost înmormântat în secolul 17
„E posibil și ca o persoană să fi murit violent și brusc, în circumstanțe neobișnuite,” a declarat Polinski. „Oamenii se temeau pe vremuri de decese bruște.”
În secolul 17, localnicii se temeau și de copii care au fost înmormântați înainte să fie botezați. Dar și de oameni care au murit înecați.
Vezi și cum arată un „vampir” din secolul 18, potrivit experților.
Arheologii au descoperit un „copil vampir” alături de o colecție de oase împrăștiate în jur. În apropiere se afla și o femeie gravidă, cu un fetus de aproximativ 6 luni.
Potrivit lui Matteo Borrini, profesor de antropologie în cadrul Universității John Moore, din Liverpool, era un obicei comun de a avea „înmormântări vampir” în Europa. Această practică a apărut încă din secolul 14.
Oamenii asociau epidemii de „vampirism” cu decese în masă, ce nu puteau fi explicate în acea perioadă. Acum, experții cred că atunci aveau loc pandemii sau otrăviri în masă. Pe vremuri, se credea că acești „vampiri” se vor ridica din mormânt și își vor ucide întâi rudele. După aceea, ar fi vânat ceilalți localnici. Potrivit Borrini, aceasta era o percepție învechită care explica răspândirea bolilor contagioase, așa cum știm că se întâmplă, de fapt.