Există un anumit grup de mumii din Mexic ce reprezintă un pericol. Chiar dacă ele sunt în continuare expuse în Ciudad de Mexico și au călătorit pentru mai multe expoziții, nu toată lumea din acea țară le consideră sigure.
Mumiile din Mexic ar putea infecta oamenii din ziua de azi. Experții trag un semnal de alarmă
Mumiile din Mexic ar putea infecta oamenii din ziua de azi, potrivit mai multor experți care au tras un semnal de alarmă.
Potrivit Institutului Național de Antropologie și Istorie din Mexic, experții au observat ciuperci pe mumiile care sunt transportate pentru a fi expuse, scrie Popular Mechanics.
Ca urmare, cercetătorii sunt îngrijorați din cauza modului în care sunt transportate și expuse aceste mumii și din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru public.
Mumiile din Mexic ar putea infecta oamenii din ziua de azi
Cunoscute drept Mumiile din Guanajuato, cele 6 mumii fac parte dintr-o expoziție care a ajuns și în SUA, în anul 2009. Recent, ele au fost expuse în Ciudad de Mexico, în cutii de sticlă. Cu această ocazie, experții au tras un semnal de alarmă pentru public.
Ciupercile observate pe mumiile antice din Mexic ar putea infecta oamenii din ziua de azi. Nu se știe exact dacă acele cutii de sticlă sunt închise etanș, pentru a nu permite răspândirea sporilor.
„E cu atât mai îngrijorător că încă sunt expuse fără să se ia măsurile de siguranță pentru a proteja publicul de un pericol biologic,” au scris experții institutului într-o declarație publică. „Din unele imagini publicate, cel puțin unul dintre cadavrele expuse, care a fost inspectat de institut în noiembrie 2021, arată semne de proliferarea unor colonii de ciuperci.”
Infecțiile fungice letale pe mumii sunt rare. Potrivit IFL Science, 10 din 12 experți prezenți în 1970 la deschiderea mormântului lui Cazimir al IV-lea al Poloniei au murit în câteva săptămâni de la eveniment. Cel mai probabil, decesele lor au fost provocate de ciuperci. Acesta nu e singurul exemplu din istorie în care oamenii moderni au fost uciși de ciuperci în astfel de situații.
Recent, arheologii au descoperit mumii inedite în Egipt.
Experții nu au vrut ca expoziția actuală să devină un exemplu pentru mumificare. Cercetătorii cred că aceste mumii provin din secolul 19. Au fost mumificate accidental datorită unui mediu bogat în minerale și un mormânt în care nu a pătruns oxigenul. Mumiile din Mexic care ar putea infecta oamenii din ziua de azi încă au păr, piele și haine conservate. Acestea nu au fost îmbălsămăte, însă.
Expunerea acestor mumii e foarte controversată
Aceste mumii fac parte din cultura mexicană încă din anii 1860. Atunci când familiile oamenilor decedați nu au mai putut plăti locurile de veci, cadavrele urmau să fie scoase din morminte. Muncitorii au observat că mumiile au corpurile intacte. Ca urmare, acestea au fost scoase și expuse.
Potrivit National Geographic, primii vizitatori la expoziție trebuiau să intre sub pământ pentru a le vedea. Din 1969, mumiile din Mexic care ar putea infecta oamenii au fost expuse în muzeul Guanajuato.
La începutul secolului trecut, pentru a atrage mai mulți vizitatori, părți ale mumiilor au fost repoziționate. Astfel, mumiile păreau că țipă. Stilul în care sunt expuse e foarte controversat.
Recent, experții au făcut o descoperire surprinzătoare lângă mormântul lui Tutankhamon.
„Aceștia sunt oameni obișnuiți. Care conțin informații despre perioada în care au trăit,” a declarat gerald Conlogue, din cadrul Universității Quinnipiac. „Au mers pe stradă. Au fost în piață. Nu ar trebui să fie un spectacol ciudat.”
În februarie 2022, a fost pornit un proiect pentru identificarea mumiilor. Dincolo de criticile legate de latura morală, experții sunt acum îngrijorați că mumiile pot reprezenta un risc și pentru sănătatea vizitatorilor.