Bill Nelson, administratorul NASA, a anunțat proiectul în cadrul unei prezentări la Forumul SciTech al Institutului American de Aeronautică. Potrivit lui Nelson, agenția va lucra cu Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), din cadrul Pentagonului.
NASA și Pentagonul vor să construiască o rachetă cu propulsie nucleară. Ce misiune va avea
NASA și Pentagonul vor să construiască o rachetă cu propulsie nucleară, ce ar putea fi gata de funcționare până în 2027.
Cele 2 organizații vor să „dezvolte și să demonstreze o propulsie termică nucleară avansată, o tehnologie revoluționară ce va permite SUA să extindă posibilitățile misiunilor viitoare în spațiu”, scrie Space.com.
Potrivit acordului, NASA se va alătura programului DRACO, început de DARPA în 2021.
NASA și Pentagonul vor să construiască o rachetă cu propulsie nucleară
NASA a anunţat marţi că a încheiat un parteneriat cu Pentagonul pentru a dezvolta o rachetă propulsată cu energie nucleară cu scopul de a trimite oameni pe planeta Marte, informează AFP, scrie AGERPRES.
Administratorul general al agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson, a anunţat că NASA s-a asociat cu agenţia de cercetare din cadrul armatei Statelor Unite, DARPA. Împreună, NASA și pentagonul vor să construiască o rachetă inedită.
„Cu ajutorul acestei tehnologii, astronauţii vor putea să călătorească spre şi dinspre spaţiul îndepărtat mai repede ca oricând,” o capacitate necesară pentru realizarea unor misiuni cu echipaj uman către planeta Marte, a adăugat Bill Nelson într-un comunicat.
DARPA e divizia ştiinţifică a armatei americane. Se află la originea multor inovaţii din secolul al XX-lea. Printre cele mai celebre inovații DARPA se numără și Internetului.
Potrivit NASA, o rachetă cu propulsie nucleară termică ar putea fi de 3-4 ori mai eficientă decât rachetele cu combustibil clasic. În plus, ar reduce timpul călătoriilor spaţiale. Acesta e un element esenţial pentru ca oamenii să poată ajunge pe Planeta Roşie. NASA și Pentagonul vor să construiască o rachetă care ne apropie de momentul misiunilor pe Marte.
În cazul unei rachete cu propulsie nucleară termică, un reactor nuclear cu fisiune produce temperaturi foarte înalte. Acea căldură este transferată unui combustibil lichid, transformat în gaz. La fel ca în cazul unei rachete convenţionale, acesta este expulzat într-o duză pentru a furniza forţă de propulsie. Astfel,
NASA și DARPA au mai colaborat în trecut
„DARPA şi NASA au o istorie îndelungată de colaborări fructuoase,” a declarat directoarea agenţiei militare de cercetare, Stefanie Tompkins. Ea a dat ca exemplu racheta Saturn V, utilizată în timpul misiunilor Apollo spre Lună.
Dezvoltarea acestui nou tip de lansator spaţial „va fi crucială pentru a transporta într-o manieră mai rapidă şi mai eficientă materiale pe Lună şi, în continuare, oameni pe planeta Marte,” a adăugat ea. NASA și Pentagonul vor să construiască această rachetă până în 2027.
Recent, a avut loc și prima misiune chineză pe Marte, ce a adunat date științifice importante.
NASA a efectuat deja teste cu o rachetă nucleară în urmă cu peste 50 de ani. Însă acel proiect a fost întrerupt din cauza reducerilor bugetare şi a tensiunilor din timpul Războiului Rece.
Dincolo de NASA, mai multe agenții vor să trimită oameni pe Marte. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) doreşte să trimită un astronaut european pe Marte înainte de 2040. Într-un document strategic, agenţia cu sediul la Paris a precizat că Europa va face parte din prima misiune cu echipaj uman către Marte. Aceasta va fi realizată în cooperare cu alte agenţii.