Experții au descoperit o nouă metodă de răcire, numită răcirea ionocalorică. E un nou mod prin care temperatura mercurului poate fi scăzută, ce poate înlocui metodele existente de răcire, folosite de frigiderele clasice.
Metoda de răcire nouă care poate înlocui frigiderele clasice. Cum s-ar schimba bucătăriile
Metoda de răcire nouă care poate înlocui frigiderele clasice reprezintă o soluție mai bună și pentru mediul înconjurător.
Acest fel de răcire e mai sigur nu doar pentru consumatori, ci și pentru planetă, scrie Science Alert.
Sistemele de răcire actuale mută căldura din interiorul frigiderelor cu ajutorul unui gaz, care răcește pe măsură ce se dilată. Deși e un proces eficient, unele dintre gazele folosite sunt nocive pentru mediu.
Metoda de răcire nouă care poate înlocui frigiderele clasice
Există, însă, mai multe metode prin care o substanță poate fi forțată să absoarbă și să elimine energia termică. Metoda de răcire nouă a fost dezvoltată de cercetători din cadrul Laboratorului Național Lawrence Berkeley și Universității din California.
Folosește modul în care energia e depozitată sau eliminată atunci când un material trece dintr-o fază în alta, precum momentul în care gheața se transformă în apă lichidă.
Dacă temperatura unui cub de gheață crește, atunci acesta se va topi. Cu ochiul liber, nu poate fi observat procesul prin care topirea absoarbe căldură din mediu, prin care îl răcește. Un mod de a forța gheața să se topească fără să fie necesară creșterea temperaturii e introducerea unor particule încărcate sau ioni.
Presărarea sării pe străzi pentru a preveni formarea gheții e un exemplu comun al acestui proces. Ciclul ionocaloric folosește tot sarea pentru a schimba faza unui fluid și pentru a răci mediul în care se află.
„Industria frigiderelor e o problemă care nu a fost rezolvată,” a declarat Drew Lilley, inginer mecanic, din cadrul laboratorului. „Nimeni nu a dezvoltat cu succes o soluție alternativă care răcește lucrurile, care funcționează eficient, e sigură și nici nu daunează mediului.”
„Credem că ciclul ionocaloric are potențialul de a îndeplini toate aceste țeluri, dacă e realizat corespunzător,” a continuat Lilley despre metoda de răcire nouă, care poate înlocui frigiderele clasice.
Pentru modelul teoriei ciclului ionocaloric, experții au comparat această metodă cu sistemul clasic folosit de frigidere acum. Ei au vrut să vadă dacă aceasta poate concura sau chiar îmbunătăți eficiența sistemului actual. Un curent care merge prin sistem poate mișca ionii din el. Ca urmare, punctul de topire se schimbă pentru a modifica temperatura.
Experții au descoperit un nou ciclu termodinamic
Experții au realizat mai multe experimente, cu ajutorul sării create cu iod și sodiu, pentru a topi
carbonatul de etilenă. Acesta e folosit și în cazul bateriilor litiu-ion și e produc prin folosirea dioxidului de carbon. Astfel, metoda de răcire nouă nu doar că nu dăunează mediului, dar are un potențial de contribuție negativă la încălzirea globală.
O schimbare de temperatură de 25 de grade Celsius a fost măsurată prin folosirea unui singur volt în experiment. Rezultatul depășește pragul atins de alte tehnologii calorice.
„Sunt 3 lucruri pe care încercăm să le echilibrăm. Contribuția la încălzirea globală a agentului frigorific, eficiența energetică și costul echipamentului,” a declarat Ravi Prasher, inginer mecanic din cadrul laboratorului.
Află și cât timp rezistă mâncarea în frigider fără electricitate, potrivit experților.
După succesul din laborator, experții urmează să testeze metoda de răcire nouă într-un sistem ce poate fi folosit în bucătării din întreaga lume. Pentru acest pas, sunt necesare mai multe studii.
„Avem acest ciclu termodinamic complet nou și un cadru care îmbină aceste elemente din arii diferite și am demonstrat că funcționează,” a declarat Prasher. „Acum vine momentul experimentării pentru a testa diferite combinații de materiale și tehnici pentru a trece de obstacolele de inginerie.”