Un experiment realizat în premieră ar fi demonstrat că oamenii pot comunica prin vise. Reușita istorică a fost posibilă datorită eforturilor experților din cadrul REMspace. Potrivit cercetării lor, visele lucide pot debloca noi dimensiuni de comunicare.
Comunicarea prin vise din Inception a devenit realitate. Cum au reușit să interacționeze 2 oameni cât timp dormeau în case diferite
Comunicarea prin vise din Inception ar fi devenit realitate prin intermediul unui studiu, în care 2 oameni ar fi interacționat în timp ce dormeau în case diferite.
2 indivizi au avut cu succes vise lucide și au schimbat mesaje simple, cu un echipament special, susțin experții REMspace, scrie Interesting Engineering.
Un vis lucid e un fenomen în care o persoană știe că visează, dar e în continuare într-o stare de visare.
Comunicarea prin vise din Inception a devenit realitate
Experimentul a fost realizat în timpul somnului REM. Experții susțin că acest fenomen poate fi folosit în diferite arii. De la rezolvarea anumitor probleme fiziologice, la învățarea unor noi abilități.
Descoperirea a fost descrisă drept comunicarea prin vise din celebrul film Inception. Regizat de Christopher Nolan, filmul prezenta o echipă care intra în visele altor persoane pentru a fura informații.
Experimentul actual nu e nici pe departe atât de complex. Dar reprezintă un succes notabil în acest sector.
Compania susține că somnul în faza REM va fi următoarea mare barieră, după avansul AI, care ar putea revoluționa civilizația.
„Această convingere ne motivează să dezvoltăm tehnologii și servicii inovative,” susțin reprezentanții companiei. „Vrem să fim pionieri în această călătorie.”
Compania susține că somnul REM permite indivizilor să intre într-o realitate complet dezvoltată. În cadrul acesteia ar putea vedea, auzi, atinge, mirosi și gusta plăcere și durere. Și chiar să își schimbe corpul sau genul. Spre deosebire de realitatea fizică, somnul REM e lipsit de limitări și reguli, susține compania.
Experimentul care a permis comunicarea prin vise din Inception a avut loc pe 24 septembrie. Cei 2 participanți dormeau fiecare în casele lor atunci când undele cerebrale și alte date polisomnografice au fost urmărite de la distanță, cu un aparat special.
Atunci când aparatul a detectat că primul participant a intrat în faza de vis lucid, a generat un cuvânt aleatoriu. Acesta a fost transmis participantului prin căști. Participantul a repetat cuvântul în somn. Răspunsul său a fost înregistrat de aparat.
Cum pot vorbi oamenii prin vise
Cel de-al 2-lea participat a intrat în faza de vis lucid 8 minute mai târziu. Ulterior, a primit mesajul înregistrat de la primul participant, în același proces. Participantul a confirmat faptul că a primit mesajul după ce s-a trezit.
Astfel, a fost loc în premieră comunicarea prin vise din Inception. Experimentul a demonstrat cu succes conceptul de bază. Dincolo de primul experiment, compania susține că alți 2 participanți au avut succes într-un proces similar.
Află și cât de lung trebuie să fie somnul de prânz ca să scazi riscul bolilor cardiace.
După prima cercetare, experții au depus eforturi pentru a îmbunătăți tehnologia. Cu fiecare nouă încercare, au avut rezultate din ce în ce mai bune.
REMspace vrea să realizeze prima comunicare în timp real prin vise lucide. În acest moment, comunicarea prin vise are o întârziere între participanți, cât timp mesajele sunt transmise aparatului. Dar grăbirea procesului e un efort complex.
Dar REMspace crede că poate ajunge în acest punct în câteva luni.
„Ieri, comunicarea prin vise părea SF. Mâine, va fi atât de comună încât nu ne vom putea imagina viețile fără această tehnologie,” a declarat Michael Raduga, fondatorul și CEO-ul REMspace.