Capsula Orion a zburat în jurul Lunii, la o distanță impresionantă, înainte de a reveni cu succes pe Pământ. Zborul face parte din misiunea Artemis, ce are ca scop readucerea oamenilor pe satelitul natural al Pământului.
Capsula Orion a revenit pe Pământ. Unde a ajuns după misiunea istorică
Cu ocazia aniversării a 50 de ani de când oamenii au călcat ultima dată pe Lună, capsula Orion a revenit pe Pământ.
Reintrarea în atmosferă a capsulei a fost aproape perfectă, potrivit experților, scrie The Guardian.
Orion a plonjat în apa din apropierea Insulei Guadalupe, în Oceanul Pacific. La bord nu se aflau astronauți, ci manechine dotate cu senzori de vibrație și radiație.
Senzorii au fost folosiți pentru a monitoriza elementele cu care s-ar fi putut confrunta oamenii și potențialele efecte asupra corpului uman.
Capsula Orion a revenit pe Pământ
„A căzut în apă!” a declarat Rob Navias, comentatorul din Mission Control NASA. „De la Baza Tranquility, la Taurus-Littrow, la apele liniștite ale Pacificului, cel mai recent capitol al călătoriei NASA către Lună se apropie de final. Capsula Orion a revenit pe Pământ.”
Revenirea cu succes a primului zbor din programul Artemis a încântat experții. Cu ajutorul Artemis, NASA vrea să readucă oamenii pe suprafața Lunii, în acest deceniu. În proiect e inclusă și crearea unei baze, de pe care pot fi lansate misiuni către Marte.
Vezi mai multe imagini cu revenirea capsulei Orion în GALERIA FOTO!
Revenirea capsulei a avut loc la 50 de ani de la momentul în care oamenii au pășit pe suprafața Lunii pentru ultima dată. Evenimentul a avut loc pe 11 decembrie 1972, în cadrul misiunii Apollo 17. Atunci, astronauții Eugene Cernan și Harrison Schmitt au petrecut 3 zile în valea Taurus-Littrow, de pe Lună.
„Sunt copleșit,” a declarat Bill Nelson, administratorul NASA. „E o misiune istorică pentru că acum ne vom întoarce în spațiu cu o nouă generație.”
Cum capsula Orion a revenit cu succes pe Pământ, experții sunt pregătiți să treacă la următoarea etapă din programul Artemis. NASA vrea ca Artemis II să zboare în jurul Lunii, cu astronauți la bord. Misiunea ar putea fi lansată în 2024. După aceea, va urma Artemis III, ce va include și aselenizarea astronauților.
Capsula Orion a petrecut 25 de zile în spațiu
Orion a fost lansată pe 16 noiembrie, de la Centrul Spațial Kennedy. Misiunea sa în spațiu a durat 25 de zile și a costat 4 miliarde de dolari. În această perioadă, Orion a parcurs 2.25 de milioane de kilometri.
A orbitat și în jurul Lunii timp de o săptămână, moment în care s-a apropiat la 130 de kilometri de suprafața satelitului natural. După ce capsula Orion a revenit cu succes pe Pământ, a fost preluată de nava USS Portland, pentru a fi transportată înapoi în SUA.
Cu această misiune, NASA a vrut să testeze și cum rezistă scutul capsulei în timpul intrării în atmosferă, când temperaturile pot atinge și temperaturi de 2.760 de grade Celsius. Când a pătruns în atmosferă, capsula avea o viteză de 24.500 de mile/oră. Viteza a scăzut până la 325 de mile/oră înainte să fie folosite și parașutele.
Echipajul pentru misiunea Artemis II va fi ales anul următor, din noua generație de astronauți NASA.