„Șarpele” a fost observat de către Solar Prbiter, un observator lansat de Agenția Spațială Europeană. E prima dată când un astfel de fenomen solar e observat. Potrivit experților, ar avea legătură cu erupții masive de pe suprafața Soarelui.
„Șarpele” de pe suprafața Soarelui a surprins experții. Ce apare în imagini, de fapt
„Șarpele” de pe suprafața Soarelui a surprins experții care au reușit să surprindă structura solară inedită în imagini. Deși arată ca o creatură care șerpuiește pe suprafața stelei, e, de fapt un fenomen nou descoperit.
Observatorul a surprins structura în mișcare pe 5 septembrie, în timp ce Orbiter se apropia de soare, potrivit Science Alert.
Pe măsură ce Solar Orbiter s-a apropiat, a surprins o ondulare care s-a propagat pe suprafața Soarelui.
„Șarpele” de pe suprafața Soarelui a surprins experții
Experții susțin că acest „șarpe” e, de fapt, un tub de plasmă mai rece decât plasma din jurul său, ce se găsește în atmosferă. Aceasta e legată de câmpul magnetic solar.
În video, se vede „șarpele” de pe suprafața Soarelui, ce se mișcă dintr-o parte în alta, pe calea unui filament al câmpului magnetic solar.
„Ai plasmă care curge dintr-o parte în alta, dar câmpul magnetic e foarte întortocheat. Așa că ai această schimbare a direcției pentru că te uiți la o structură întortocheată,” a declarat David Long, astronom din cadrul University Collge din Londra.
Câmpul magnetic solar e complicat și continuă să surprindă experții. Atmosfera solară e compusă din plasmă, care la rândul ei include particule încărcate ce sunt ținute ușor de câmpul magnetic.
Din acest motiv, generatoarele de fuziune se bazează pe câmpul magnetic în care e prinsă plasma. Ca urmare, structurile din plasmă pot fi urmărite, pentru a observa ce se întâmplă cu acest câmp magnetic.
„Șarpele” de pe suprafața Soarelui permite experților să vadă un câmp magnetic în mișcare. Un element specific le-a atras atenția, însă.
Structura neobișnuită a inclus și o ejecție de masă coronară
La scurt timp după ce filamentul a „șerpuit” pe suprafața Soarelui, la punctul de pornire a avut loc o ejecție de masă coronară. În urma ei, a fost emisă plasmă în spațiu.
Aceste erupții sunt, de obicei, asociate cu pete solare. Acestea sunt regiuni concentrate din liniile câmpului magnetic al Soarelui. Aceste linii se pot încurca, rupe și lega din nou, proces ce duce la ejecțiile de masă coronară. „Șarpele” de pe suprafața Soarelui a atras atenția experților, ce cred că structura ar putea fi legată de una dintre cele mai mari ejecții de masă coronară detectate de Solar Orbiter până acum. Observatorul a fost lansat în spațiu în februarie 2020.
Recent, NASA a surprins și Soarele „zâmbind” – ce a provocat efectul neașteptat.
Și Parker Solar Probe, lansat de NASA, se afla în direcția ejecției de masă coronară. Fenomenul nu a afectat observatorul, ce a reușit să adune și date importante despre eveniment, ce vor fi făcute publice în curând.
Activitatea petelor solare continuă să crească, ceea ce va duce la un apogeu din ciclul de activitate de 11 ani al Soarelui. Rămâne de văzut ce efecte va avea acest apogeu al activității solare, ce apare la fiecare 11 ani. Până atunci, experții vor continua să observe Soarele și elementele sale inedite.