Experții au estimat cum ar putea arăta piața muncii până la finalul deceniului. Potrivit Dell, 85% dintre angajații actuali vor avea joburi care momentan nu există. În plus, segmentul serviciilor se va dezvolta.
Calificările care vor fi căutate pe piața muncii în 2030. Ce abilități te vor ajuta să îți găsești un loc de muncă, potrivit experților
Experții au vorbit despre calificările care vor fi căutate pe piața muncii în 2030, în contextul în care numeroase industrii se vor schimba semnificativ.
Potrivit lui ida Auken, politician din Danemarca, „nu vom deține nimic și vom fi fericiți”, scrie Forbes. Auken făcea referire la segmentul serviciilor, care va avea o creștere semnificativă.
În plus, încălzirea globală ar putea avea un impact economic semnificativ. Experții prezic un „exod” al populațiilor care vor fi afectate de creșterea nivelului mării.
Calificările care vor fi căutate pe piața muncii în 2030
Atunci când vine vorba de abilitățile care vor fi la mare căutare în 2030, multe dintre ele au legătură cu munca în echipă și cea care presupune interacțiunea cu o interfață digitală.
Iată calificările care vor fi căutate pe piața muncii în 2030, potrivit Forbes:
Alfabetizarea digitală
Potrivit Forumului Economic Mondial, peste 50% dintre joburile din 2030 vor necesita o înțelegere a tehnologiei digitale. Ca urmare, oamenii care sunt capabili să folosească eficient uneltele și platformele digitale vor soluționa probleme și vor aduce o valoare în plus companiei.
Astfel, cei care au această alfabetizare digitală vor fi foarte căutați. În schimb, cei care nu știu să folosească platformele digitale vor avea un dezavantaj semnificativ atunci când vine vorba de angajări în 2030.
Munca augmentată
Inteligența artificială și automatizarea vor schimba numeroase industrii până la finalul deceniului. Munca augmentată presupune dezvoltarea abilităților necesare pentru a folosi uneltele din acest segment. Aceasta se numără printre calificările care vor fi căutate până la finalul deceniului. Mulți se tem că inteligența artificială ar putea înlocui anumite joburi.
Gândirea critică
Numărul informațiilor care vor fi primite zilnic de către indivizi va crește până la finalul deceniului. Ca urmare, gândirea critică va fi o abilitate căutată nu doar pe piața muncii, ci și pe plan personal.
Gândirea critică și analiza permit indivizilor să facă diferența între informațiile reale și cele false, dar să și determine care dintre ele vor fi importante pe viitor.
Procesarea și înțelegerea datelor
Gestionarea datelor se numără printre calificările care vor fi căutate pe piața muncii în 2030. Numeroase industrii deja funcționează pornind de la aceste date. Până la finalul deceniului, potrivit experților, angajații trebuie să înțeleagă cum datele afectează rolul și responsabilitățile din companie.
În plus, găsirea informațiilor necesare și deținerea abilităților de a folosi unelte care le pot analiza vor fi foarte importante.
Colaborarea virtuală
Platformele digitale vor schimba modul în care funcționează munca în echipă până în 2030. Munca de la distanță va presupune și abilitățile necesare pentru a colabora cu ceilalți angajați prin platforme digitale.
Gândirea creativă
Găsirea unor soluții noi și a unor moduri inedite de a gestiona probleme, într-un mod creativ, se numără printre calificările care vor fi căutate pe piața muncii. În plus, această abilitate nu va putea fi înlocuită de inteligența artificială până la finalul deceniului, motiv pentru care persoanele creative vor fi la mare căutare.
Inteligența emoțională
Inteligența emoțională poate fi dezvoltată de-a lungul vieții. O înțelegere mai profundă a dinamicii și a acțiunilor din cadrul companiei sau echipei se va dovedi a fi un atuu extraordinar până la finalul deceniului. Cei care se pot analiza pe sine, dar și pe ceilalți, vor avea un avantaj semnificativ, mai ales atunci când vine vorba de avansarea profesională.