ChatGPT a devenit atât de cunoscut, încât Microsoft a anunțat o „investiție de miliarde de dolari, pe mai mulți ani”, în tehnologia inedită. Cu cât e folosită mai mult platforma, cu atât devine mai eficientă.
Joburile care ar putea să dispară din cauza programului ChatGPT. Ce slujbe ar putea înlocui inteligența artificială
Experții au vorbit despre joburile care ar putea să dispară din cauza ChatGPT, un program de inteligență artificială care are deja milioane de utilizatori.
Experții avertizează că dezvoltarea programului de inteligență artificială ar putea duce la pierderea joburilor, scrie New York Post.
„Inteligența artificială înlocuiește angajații din birou. Nu cred că poate opri cineva asta,” a declarat Pengcheng Shi, din cadrul Institutului de Tehnologie Rochester.
Joburile care ar putea să dispară din cauza programului ChatGPT
„Nu e băiatul care a strigat lupul,” a continuat Shi. „Lupul e deja la ușă”.
Unele industrii sunt mai vulnerabile decât altele, potrivit lui Shi, mai ales că inteligența artificială continuă să se dezvolte la un ritm impresionant. Chiar și așa, dincolo de joburile care ar putea să dispară din cauza ChatGPT, Shi susține că oamenii vor învăța cum să folosească abilitățile inteligenței artificiale în interesul lor.
ChatGPT a devenit disponibil publicului în noiembrie 2022 și deja a atras milioane de utilizatori. La începutul lunii ianuarie 2023, a fost descoperit faptul că publicația CNet deja folosea inteligența artificială pentru a genera articole. Mai multe universități au ridicat semne de alarmă pentru că ChatGPT a obținut scoruri mai mari decât studenții la unele teste. În plus, unii studenți au încercat să folosească inteligența artificială pentru a trișa la exemene.
„Anumite joburi în sectoare precum jurnalismul, educația, design-ul grafic și de software – sunt în pericol să fie înlocuite de inteligența artificială,” a declarat Chinmay Hedge, din cadrul Universității din New York.
Joburile care ar putea să dispară din cauza programului ChatGPT, potrivit experților:
Joburile din educație
În acest moment, ChatGPT e interzis în școlile din New York. Chiar și așa, programul „ar putea preda cu ușurință deja”, susține Shi. Unealta ar fi cea mai eficientă la nivelul școlii generale și liceului.
„Deși are probleme și inexactități din punct de vedere al informațiilor, poate fi îmbunătățit cu ușurință. În esență, trebuie doar să antrenezi ChatGPT,” a continuat Shi. În plus, ChatGPT ar putea înlocui și Google în doar câțiva ani.
Potrivit expertului, în timp, inteligența artificială ar putea preda și cursuri universitare. Până atunci, profesorii trebuie să facă față la schimbările introduse de ChatGPT, mai ales atunci când vine vorba de teme.
Joburi în sectorul financiar
E posibil ca mulți angajați de pe Wall Street să își piardă slujbele în următorii ani, pe măsură ce ChatGPT e îmbunătățit.
„Cu siguranță cred că va avea un impact la nivelul tranzacționărilor, dar și la o bancă de investiții, oamenii sunt angajați din facultate și petrec 2-3 ani muncind ca roboții și folosind modele Excel. Și inteligența artificială poate face acest lucru. Mult, mult mai rapid,” a continuat Shi.
Astfel, Shi estimează că printre joburile care ar putea să dispară din cauza ChatGPT se numără și cele din sectorul financiar.
Joburile care țin de software
Designer-ii de site-ul și inginerii din spatele lor, care scriu cod, riscă să își piardă și ei slujbele în următorii ani, avertizează Hegde.
„Mă îngrijorez pentru astfel de oameni. Acum pot să rog ChatGPT să genereze un website pentru mine. Orice persoană care putea să facă asta nu mai e necesară,” a continuat Hegde.
Inteligența artificială poate scrie cod pentru a crea site-uri și alte produse IT. Shi susține că, până în 2026, joburile simple din acest domeniu care ar putea să dispară.
„Pe măsură ce trece timpul, probabil azi sau peste 3, 5, 10 ani, acei ingineri de software, dacă jobul lor e să știe să scrie cod…nu cred că vor mai fi necesari,” a declarat Shi.
Joburile în jurnalism
Programul a avut un început complicat în jurnalism. CNet a fost criticat pentru calitatea articolelor scrise de inteligența artificială. În 2020, The Guardian a publicat un articol cu ajutorul software-ului GPT, dar a primit recenzii mixte.
Există, însă, un job pentru care această tehnologie se poate califica deja, potrivit lui Hegde.
„Editarea e ceva la care se pricepe foarte bine. Rezumarea, editarea unui articol să fie mai concis și astfel de lucruri, deja se pricepe foarte bine la ele,” a continuat Hegde.
În plus, programul s-ar pricepe foarte bine și să genereze propriile titluri care atrag atenția.