Un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte. Ce efecte ar avea fenomenul

Potrivit experților, un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte, după ce a fost observată o activitate neobișnuită pentru Planeta Roșie. 

Publicat: 11 septembrie 2024, 7:23
Reclamă

Sub o câmpie de pe Marte numită Elysium Planitia, ar exista o degajare colosală, de 4.000 de kilometri, în mantaua marțiană. Aceasta ar putea împinge magma topită la suprafață. Acest proces ar putea explica mai multe dovezi ce indică o posibilă activitate vulcanică de pe Marte. 

„Rezultatele noastre demonstrează că interiorul Marte e activ din punct de vedere geodinamic azi,” au scris Adrien Broquet și Jeffrey Andrews-Hanna, din cadrul Universității din Arizona. „Și presupune că vulcanismul a fost accentuat de degajările din formarea provinciilor vulcanice Hesperian”. 

În mai multe studii, Marte a dat dovadă de semne convingătoare că planeta e „moartă” din punct de vedere geologic, scrie Science Alert.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte

Planeta Roșie are o suprafață relativ bătrână, ce nu a dat recent dovadă de activitate vulcanică sau mișcare tectonică. În plus, a fost observată și lipsa unui câmp magnetic global. Acestea au fost considerate unele dintre motivele pentru care nu ar exista activitate în interiorul planetei. 

Observații recente nu sunt de acord cu acea teorie. Acum, experții cred chiar că un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte. Un meteorit de pe Marte, care a ajuns pe Pământ, includea dovezi despre o convecție în mantaua planetei, ce ar fi avut loc în urmă cu aproximativ un miliard de ani. 

Reclamă
Reclamă

În plus, imagini realizate cu ajutorul sateliților au inclus dovezi ale unor urme de activitate vulcanică pe suprafața planetei. Experții estimează că acestea ar avea o vârstă de 50.000 de ani. Fisura veche se numește Cerberus Fossae.  

Mars InSight, ce monitorizează planeta încă din noiembrie 2018, a dezvăluit activitate seismică semnificativă, asociată de obicei cu vulcanismul. 

Pe această listă sunt incluse și alte observații bizare. Câmpul magnetic local din Elysium Planitia e neobișnuit de puternic. Acest detaliu ar indica un fel de activitate ce are loc sub suprafața planetei. 

Broquet și Andres Hanna au adunat date topografice, geologice și seismice și au căutat un model care să se potrivească. Potrivit analizei lor, degajarea din manta se potrivește noii teorii, potrivit căreia există activitate vulcanică pe Planeta Roșie. Potrivit teoriei, un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte. 

Singurele planete din Sistemul Solar cu activitate vulcanică sunt Pământul și Venus

Pentru a se potrivi cu celelalte date, ce includ și activitatea seismică detectată de InSight, degajarea trebuie să aibă un diametru de minim 3.500 de kilometri. În plus, ar avea o temperatură mai ridicată cu 95-285 de grade Kelvin față de mediul înconjurător. Aceste detalii sunt similare cu degajările din mantaua Pământului. Acestea au dus la activitatea vulcanică responsabilă de unele dintre cele mai notabile forme de pe planeta noastră. 

Oficial, singurele planete cu activitate vulcanică, din Sistemul Solar, sunt Pământul și Venus. Marte ar putea deveni a 3-a planetă, dacă teoria e corectă.

„Deși Marte e mai mică decât Pământul, formarea unor degajări cu mărimi similare nu e atât de neobișnuită, dată fiind gravitația scăzută și vâscozitatea mai ridicată din mantaua marțiană,” au scris experții în studiul publicat în Nature Astronomy. 

Un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte, dar șansele sunt foarte scăzute pentru un astfel de fenomen. E posibil, însă, ca temperatura ridicată din interiorul planetei să mențină unele lacuri aflate sub suprafață îndeajuns de încălzite pentru a nu îngheța. Ca urmare, există șanse ca viața marțiană să supraviețuiască în aceste lacuri ascunse. 

„Activitatea acestor degajări demonstrează că Marte nu doar că e activă din punct de vedere seismic și vulcanic. Dar că are și un interior activ din punct de vedere geodinamic,” susțin Broquet și Andrews Hanna. 

„O degajare sub Elysium Planitia indică și faptul că scurgerile vulcanice de la suprafață și activitatea seismică nu sunt evenimente izolate. În schimb, fac parte dintr-un sistem vechi, regional, susținut activ,” au continuat experții.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Peștera Davetashka, din Bulgaria, făcută să arate ca o lume extraterestră, pentru a ilustra un ecosistem imens care se ascunde sub suprafața Pământului
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Planeta Marte, pe care a fost găsită apă lichidă, pe fundal negru
Un ocean s-ar ascunde sub suprafața planetei Marte. La ce adâncime s-ar ascunde
Un ocean s-ar ascunde sub suprafața planetei Marte. La ce adâncime s-ar ascunde
Elon Musk într-un tricou negru a vorbit despre prototipul robotului umanoid Optimus
Prima misiune SpaceX pe Marte. Elon Musk a dezvăluit când va fi lansată racheta Starship către Planeta Roșie
Prima misiune SpaceX pe Marte. Elon Musk a dezvăluit când va fi lansată racheta Starship către Planeta Roșie
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×