Un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte. Ce efecte ar avea fenomenul

Potrivit experților, un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte, după ce a fost observată o activitate neobișnuită pentru Planeta Roșie. 

Publicat: 11 septembrie 2024, 7:23
Reclamă

Sub o câmpie de pe Marte numită Elysium Planitia, ar exista o degajare colosală, de 4.000 de kilometri, în mantaua marțiană. Aceasta ar putea împinge magma topită la suprafață. Acest proces ar putea explica mai multe dovezi ce indică o posibilă activitate vulcanică de pe Marte. 

„Rezultatele noastre demonstrează că interiorul Marte e activ din punct de vedere geodinamic azi,” au scris Adrien Broquet și Jeffrey Andrews-Hanna, din cadrul Universității din Arizona. „Și presupune că vulcanismul a fost accentuat de degajările din formarea provinciilor vulcanice Hesperian”. 

În mai multe studii, Marte a dat dovadă de semne convingătoare că planeta e „moartă” din punct de vedere geologic, scrie Science Alert.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte

Planeta Roșie are o suprafață relativ bătrână, ce nu a dat recent dovadă de activitate vulcanică sau mișcare tectonică. În plus, a fost observată și lipsa unui câmp magnetic global. Acestea au fost considerate unele dintre motivele pentru care nu ar exista activitate în interiorul planetei. 

Observații recente nu sunt de acord cu acea teorie. Acum, experții cred chiar că un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte. Un meteorit de pe Marte, care a ajuns pe Pământ, includea dovezi despre o convecție în mantaua planetei, ce ar fi avut loc în urmă cu aproximativ un miliard de ani. 

Reclamă
Reclamă

În plus, imagini realizate cu ajutorul sateliților au inclus dovezi ale unor urme de activitate vulcanică pe suprafața planetei. Experții estimează că acestea ar avea o vârstă de 50.000 de ani. Fisura veche se numește Cerberus Fossae.  

Mars InSight, ce monitorizează planeta încă din noiembrie 2018, a dezvăluit activitate seismică semnificativă, asociată de obicei cu vulcanismul. 

Pe această listă sunt incluse și alte observații bizare. Câmpul magnetic local din Elysium Planitia e neobișnuit de puternic. Acest detaliu ar indica un fel de activitate ce are loc sub suprafața planetei. 

Broquet și Andres Hanna au adunat date topografice, geologice și seismice și au căutat un model care să se potrivească. Potrivit analizei lor, degajarea din manta se potrivește noii teorii, potrivit căreia există activitate vulcanică pe Planeta Roșie. Potrivit teoriei, un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte. 

Singurele planete din Sistemul Solar cu activitate vulcanică sunt Pământul și Venus

Pentru a se potrivi cu celelalte date, ce includ și activitatea seismică detectată de InSight, degajarea trebuie să aibă un diametru de minim 3.500 de kilometri. În plus, ar avea o temperatură mai ridicată cu 95-285 de grade Kelvin față de mediul înconjurător. Aceste detalii sunt similare cu degajările din mantaua Pământului. Acestea au dus la activitatea vulcanică responsabilă de unele dintre cele mai notabile forme de pe planeta noastră. 

Oficial, singurele planete cu activitate vulcanică, din Sistemul Solar, sunt Pământul și Venus. Marte ar putea deveni a 3-a planetă, dacă teoria e corectă.

„Deși Marte e mai mică decât Pământul, formarea unor degajări cu mărimi similare nu e atât de neobișnuită, dată fiind gravitația scăzută și vâscozitatea mai ridicată din mantaua marțiană,” au scris experții în studiul publicat în Nature Astronomy. 

Un vulcan colosal ar putea erupe pe Marte, dar șansele sunt foarte scăzute pentru un astfel de fenomen. E posibil, însă, ca temperatura ridicată din interiorul planetei să mențină unele lacuri aflate sub suprafață îndeajuns de încălzite pentru a nu îngheța. Ca urmare, există șanse ca viața marțiană să supraviețuiască în aceste lacuri ascunse. 

„Activitatea acestor degajări demonstrează că Marte nu doar că e activă din punct de vedere seismic și vulcanic. Dar că are și un interior activ din punct de vedere geodinamic,” susțin Broquet și Andrews Hanna. 

„O degajare sub Elysium Planitia indică și faptul că scurgerile vulcanice de la suprafață și activitatea seismică nu sunt evenimente izolate. În schimb, fac parte dintr-un sistem vechi, regional, susținut activ,” au continuat experții.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Roverul Curiosity, pe planeta Marte, unde a găsit carbon
Așa ceva nu s-a mai văzut pe suprafața planetei Marte până acum. Ce imagine a dezvăluit NASA
Așa ceva nu s-a mai văzut pe suprafața planetei Marte până acum. Ce imagine a dezvăluit NASA
Imagine composite cu Luna, pe orizontul albastru al Soarelui, diferită față de o imagine uimitoare cu Pământul și Luna
Telescopul James Webb a descoperit un detaliu ascuns pe Charon, satelitul lui Pluto. Ce se află pe Luna înghețată
Telescopul James Webb a descoperit un detaliu ascuns pe Charon, satelitul lui Pluto. Ce se află pe Luna înghețată
O cometă strălucitoare care se îndreaptă către Soae, cu Pământul în partea de jos. Bernardinelli-Bernstein, una dintre cele mai mari comete, se va apropia de Soare în 2031
O cometă nemaivăzută din Epoca de Piatră vizitează iar Pământul în octombrie. Când poți admira fenomenul extrem de rar
O cometă nemaivăzută din Epoca de Piatră vizitează iar Pământul în octombrie. Când poți admira fenomenul extrem de rar
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Muntele Everest, pe care se află cel mai înalt ghețar din lume, pe fundal de apus
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Experții susțin că Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui și au dezvăluit care ar fi motivul pentru care cel mai ridicat vârf de pe Pământ prezintă această anomalie.  Un râu „ciudat” din...
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
2
Aplicație de navigare pe telefon, care e ținut în mânî de un șofer aflat în mașină. Aplicațiile de navigare precum Waze și Google nu prezic rute perfecte de fiecare dată
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
Experții susțin că Google va urmări locația „la fiecare 15 minute” pentru anumiți utilizatori, „chiar dacă GPS-ul e dezactivat”.  O echipă de experți în securitatea cibernetică a analizat recent modul în care urmărește Google...
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați
3
Telefon ținut în mână, cu fereastra de mesaje deschisă, pentru a ilustra cum poți recupera mesajele șterse de pe telefon
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții. La ce risc te expui dacă le păstrezi 
Experții avertizează că dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, fără să le accesezi sau să interacționezi cu link-urile sau informațiile din ele. Hackerii devin din ce în ce mai vicleni și...
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții. La ce risc te expui dacă le păstrezi 
4
Laptop deschis cu OpenAI pe ecran și un telefon cu ChatGPT pe ecran, pentru a ilustra industria pe care ChatGPT o poate schimba
Cum poți detecta imaginile AI. 3 pași pe care îi recomandă experții
Te-ai întrebat cum poți detecta imaginile AI? Există câteva trucuri la care trebuie să fii atent dacă vrei să te protejezi de înșelătorii online. Cantitatea de conținut generat cu AI continuă să crească pe...
Cum poți detecta imaginile AI. 3 pași pe care îi recomandă experții
5
Racheta Starship, cu care SpaceX a făcut istorie pe 13 octombrie, când a fost prinsă de brațe mecanice
SpaceX a făcut istorie. Cum a fost prinsă racheta Starship din zbor
SpaceX a făcut istorie cu noua lansare a mega-rachetei, în timpul celui de-al 5-lea zbor de test, atunci când Starship a fost prinsă din zbor cu ajutorul unor brațe mecanice imense.  SpaceX a transmis...
SpaceX a făcut istorie. Cum a fost prinsă racheta Starship din zbor
PARTENERI
×