Ritmul la care crește nivelul mării ar putea duce la o emigrare în masă a unor populații întregi, a avertizat António Guterres, Secretarul General al ONU. Acesta s-a referit la fenomen drept „exod în masă a unor populații întregi, de proporții biblice”.
Un „exod de proporții biblice” ar putea avea loc în curând. Aproape 1 miliard de persoane pot fi afectate
António Guterres susține că un „exod de proporții biblice” ar putea avea loc în curând, cu aproape 1 miliarde de persoane afectate la nivel mondial.
Criza climatică duce la creșterea nivelului mării la un ritm mai mare decât în ultimii 3.000 de ani, scrie The Guardian.
Fenomenul ar putea cauza un „torent de probleme” pentru aproape un miliard de persoane, de la Londra la Los Angeles, Bangkok și Buenos Aires, a continuat Guterres.
Un „exod de proporții biblice” ar putea avea loc în curând
Unele țări vor dispărea complet, pentru că vor fi înghițite de valuri. Guterres a făcut declarațiile în cadrul unei întâlniri a consiliului de securitate ONU. Potrivit Secretarului general, trebuie luate măsuri drastice pentru a preveni acest viitor.
Pentru ca un „exod de proporții biblice” să nu aibă loc, trebuie să fie reduse emisiile de carbon, să fie gestionate problemele precum sărăcia, ce ar putea înrăutăți impactul pe care îl poate avea creșterea nivelului mării asupra comunităților, și dezvoltarea unor noi legi internaționale capabile să îi protejeze pe cei care își vor pierde casele și chiar și țările.
Guterres susține că această creștere multiplică pericolele. Poate distruge vieți, economii și infrastructuri. Astfel, fenomenul are „implicații dramatice” pentru pacea și siguranța globale.
O creștere semnificativă e nivelului mării e inevitabilă cu nivelul actual de încălzire globală. Consecințele lipsei de gestionare a problemei sunt „inimaginabile”.
„Comunitățile aflate la înălțimi joase și țări întregi pot să dispară pentru totdeauna,” a declarat Guterres. Vom fi martori la un exod în masă a unor populații întregi, de proporții biblice. Și vom vedea o competiție și mai acerbă pentru apa proaspătă, pământ și alte resurse.”
„Drepturile oamenilor nu dispar pentru că le dispar casele,” a continuat Guterres. „Da, asta înseamnă legi internaționale pentru refugiați.”
Creșterea nivelului mării ar putea duce la un dezechilibru global
Comisia de drept internațional analizează situația legală în acest moment. În 2020, comitetul pentru drepturile omului, din cadrul ONU, a decis că e ilegal ca guvernele să trimită înapoi oamenii în țări în care viețile lor pot fi puse în pericol din cauza crizei climatice.
Potrivit unor noi date obținute de Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO), nivelul mării crește rapid. Oceanele s-au încălzit într-un ritm mai rapid în ultimul secol decât în orice moment din ultimii 11.000 de ani. Nivelul mării crește pe măsură ce se topesc ghețarii și zăpadă de pe munți. Fenomenul poate duce la un „exod de proporții biblice”.
„Creșterea nivelului mării aduce riscuri pentru economii, vieți, comunități, sănătate, bunăstare, hrană și siguranța apei și pentru valorile culturale, pe termen scurt și lung,” a declarat prog. Petteri Taalas, Secretarul General WMO.
Află și când va avea loc cea de-a 6-a extincție în masă, potrivit experților.
„Chiar dacă încălzirea globală e limitat în mod miraculos la 1.5 grade Celsius, tot va fi o creștere semnificativă a nivelului mării.”
E foarte probabil ca nivelul mării să se ridice cu până la 50 de centimetri până în 2100. WMO susține că va fi o creștere de 2-3 metri în următorii 2.000 de ani dacă încălzirea se va limita la 1.5 grade Celsius și 2-6 metri dacă va ajunge la 2 grade.
Un raport ONU din luna octombrie susținea că „nu a fost decisă nicio cale credibilă pentru creșterea de 1.5 grade”. Ca urmare, e posibil ca temperaturile globale să crească peste acest prag. Cu măsurile actuale de combatere a încălzirii globale, temperatura va crește cu 2.4 grade Celsius.