Viața pe Pământ a trebuit să pornească de undeva. Experții cred că la început a existat doar LUCA (Last Universal Common Ancestor, sau ultimul strămoș comun universal). Acesta ar fi fost un organism similar cu procarioretele.
Strămoșul comun al vieții pe Pământ. Ce viețuitoare ar fi dat naștere la biodiversitatea de pe planeta noastră
Experții au analizat date de milioane de ani pentru a determina strămoșul comun al vieții pe Pământ, viețuitoarea care a dus la întreaga biodiversitate ce există pe planeta noastră în acest moment.
El ar fi dus la fiecare viețuitoare din ziua de azi, de la cele mai mici bacterii, la oameni și balenele albastre, scrie Popular Mechanics.
Explozia cambriană a dus la dezvoltarea vieții complexe în urmă cu aproximativ 530 de milioane de ani. Dar istoria Pământului e mult mai veche.
Strămoșul comun al vieții pe Pământ
Timp de mai mulți ani, experții au estimat că LUCA probabil a apărut pe Pământ în urmă cu 4 miliarde de ani. Adică după doar 600 de milioane de ani după ce s-a format planeta.
Dar un nou studiu menit să descopere strămoșul comun al vieții de pe Pământ, creat de o echipă internațională de cercetători, susține că LUCA ar fi apărut în urmă cu 4.2 miliarde de ani. Adică după doar 400 de milioane de ani de la formarea planetei noastre.
Experții au descoperit și cum ar fi arătat viața organismului LUCA acum miliarde de ani. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Ecology & Evolution.
„Strămoșul comun al tuturor formelor de viață celulare care există azi e scos în evidență de codul genetic universal. E mașinăria pentru sintetizarea proteinelor, e chiralitatea setului aproape universal de 20 de aminoacizi și folosirea ATP drept monedă energetică,” scrie în studiu. „Ca urmare, înțelegerea noastră despre LUCA are un impact asupra înțelegerii noastre asupra evoluției timpurii a vieții pe Pământ.”
Pentru a afla cum a apărut LUCA pe Pământ, experții au comparat genele speciilor care trăiesc azi și au numărat mutațiile care au avut loc de când aveam același strămoș comun. Cu ajutorul unei ecuații genetice bazate pe timpul de separare dintre specii, echipa a descoperit că Luca ar fi apărut după 400 de milioane de ani de la formarea planetei. Ca urmare, organismul ar fi supraviețuit în „iadul geologic” cunoscut drept eonul Hadean. Ca urmare, strămoșul comun al vieții pe Pământ ar fi trăit într-un mediu extrem.
„Istoria evoluției genelor e complicată de schimbul lor de-a lungul descendențelor,” a declarat Edmund Moody, conducătorul studiului. „Trebuie să folosim modele de evoluție complexe pentru a reconcilia istoria genelor cu genealogia speciilor.”
Organismul LUCA ar fi trăit într-un mediu extrem
Experții au vrut să afle mai multe despre LUCA, dincolo de vârsta sa. Echipa a analizat caracteristicile fiziologice ale speciilor care încă mai trăiesc. Pentru a înțelege cum ar fi fost LUCA în urmă cu 4.2 miliarde de ani.
În urma analizei, au găsit răspunsuri surprinzătoare. Experții estimează că LUCA era un simplu procariot. Strămoșul comun al vieții pe Pământ probabil a avut și un sistem imunitar, necesar pentru a lupta împotriva virusurilor primordiale.
„E clar că LUCA exploata și schimba mediul său. Dar e foarte puțin probabil să fi trăit singur,” a declarat Tom Lenton, coautor al studiului. „Deșeurile sale ar fi fost hrană pentru alți microbi, precum metanogenii, ce ar fi dus la un ecosistem de reciclare.”
Deși LUCA e considerat cel mai vechi strămoș descoperit până acum, cercetătorii încă nu știu cum a evoluat viața de la originea sa până în punctul în care au apărut comunitățile în care ar fi trăit LUCA.