O companie din Finlanda a reușit să producă o proteină inovativă și sustenabilă. Aceasta e produsă cu ajutorul aerului și electricității și poartă denumirea de Solein. Compania crede că reprezintă o variantă mult mai bună pentru mediu decât alte metode de obținere a proteinelor.
Proteina creată din aer și electricitate. Cum au reușit experții să creeze „cea mai sustenabilă” hrană din lume
Experții au reușit să producă proteina creată din aer și electricitate, ce ar fi „cea mai sustenabilă” din lume.
Solein e creată din organisme unicelulare, la bază, scrie Interesting Engineering.
Spre deosebire de drojdia obișnuită, care depinde de zahăr pentru a se hrăni, Solein folosește gaz. Respectiv hidrogen și dioxid de carbon, resurse abundente.
Proteina creată din aer și electricitate
Solein a fost creată de compania Solar Foods, ce susține că nu e doar o sursă de hrană. În schimb, ar „reprezenta integrarea perfectă între procesele antice ale naturii cu tehnologia modernă”, a declarat Susanna Makinen, directoare în cadrul Solar Foods.
Proteina creată din aer și electricitate ar scădea nevoia de creștere a animalelor, o sursă importantă de emisii de gaze cu efect de seră. Solar Foods a deschis prima unitate ce va produce Solein, Factory 01, în Vantaa, Finlanda.
Solein e compusă din mici organisme uscate. Acestea sunt produse prin cultivrea și deshidratarea bacteriilor care oxidează hidrogenul (HOB). Aceste organisme se hrănesc cu elemente care se găsesc în aer.
Potrivit cercetătorilor, relația dintre oameni și microbi e antică. Strămoșii noștri ar fi folosit aceste organisme microscopice pentru fermentare, producerea vinului, iaurtului și pâinii. Solar Foods propune ca aceste microorganisme, folosite de mii de ani, să fie consumate în altă formă.
Potrivit experților, HOB ar fi producătorul natural ideal. Pentru că transformă sustanțele gazoase în proteine care susțin viața. Astfel e creată proteina din aer și electricitate. Există numeroase bacterii care intră în categoria HOB. Dar tulpina folosită de Solein e cea mai eficientă atunci când vine vorba de producerea proteinelor.
Solein are un impact minim asupra mediului
Aceste bacterii folosesc chemosinteză (reacții chimice pentru a produce enegie, în locul luminii, așa cum se întâmplă în fotosinteză). În cazul Solein, bacteria oxidează hidrogenul, un proces prin care moleculele de hidrogen își pierd electronii.
Bacteriile folosesc energia eliberată în această reacție pentru a fixa dioxidul de carbon, pe care îl convertesc ulterior în molecule organice, precum proteinele.
În ultimele decenii, există numeroase produse create pentru a înlocui sursele actuale de hrană, în sistemul folosit acum, ce are un impact semnificativ asupra mediului. Proteina creată din aer și electricitate e diferită față de alte surse de hrană din acest sector, precum carnea crescută în laborator.
Spre deosebire de alte proteine microbiale, Solein nu e obținut din plante, animale sau ciuperci. Nu are nevoie nici de resurse precum zahărul, ca în cazul drojdiei.
Potrivit Solar Foods, producerea Solein se bazează pe electricitate, care împarte apa în hidrogen și oxigen. După aceea, aceste gaze și dioxidul de carbon sunt folosite pentru a crea proteina microbială. Acest proces reduce impactul asupra mediului față de alte procese.
În plus, Solar Foods susține că Solein poate fi folosită în numeroase moduri de preparare, de la copt la prepararea băuturilor.