Experții propun o nouă lege a naturii. Teoria ar putea cauza o revoluție științifică

Experții propun o nouă lege a naturii, ce poate duce la o revoluție științifică, la fel cum s-a întâmplat și în cazul teoriei evoluției a lui Charles Darwin. 

Publicat: 18 octombrie 2023, 7:23
Reclamă

Naturalistul britanic Charles Darwin a pus bazele teoriei evoluţiei în cartea sa din 1859 ''Despre Originea Speciilor''. În aceasta, a propus teza conform căreia speciile biologice se schimbă în timp prin dobândirea unor trăsături care favorizează supravieţuirea şi reproducerea.

Darwin a provocat o revoluţie în gândirea ştiinţifică, informează Reuters, scrie AGERPRES

Acum, după 164 de ani, nouă oameni de ştiinţă şi filosofi au propus o nouă lege a naturii. Aceasta include evoluţia biologică descrisă de Darwin ca un exemplu vibrant al unui fenomen mult mai larg. Care apare la nivelul atomilor, mineralelor, atmosferelor planetare, planetelor, stelelor şi nu numai.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Experții propun o nouă lege a naturii

Noua teorie susţine că sistemele naturale complexe evoluează spre stări cu o mai mare structurare, diversitate şi complexitate.

„Vedem evoluţia ca pe un proces universal care se aplică la numeroase sisteme, atât vii, cât şi nevii, care cresc în diversitate şi structurare de-a lungul timpului”, a declarat mineralogul şi astrobiologul Robert Hazen de la Carnegie Institution for Science. Hazen e coautor al articolului ştiinţific prin care experții propun o nouă lege a naturii. Studiul a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Reclamă
Reclamă

Teoria e Intitulată „legea creşterii informaţiei funcţionale”. Noua lege susţine că sistemele în evoluţie, biologice şi non-biologice, se formează întotdeauna din numeroase blocuri de construcţie. Care interacţionează, cum ar fi atomii sau celulele. Și că există procese – cum ar fi mutaţia celulară – care generează multe configuraţii diferite. Evoluţia are loc atunci când aceste configuraţii diferite sunt supuse selecţiei pentru funcţii utile.

„Avem legi bine documentate care descriu fenomene cotidiene. Precum forţele, mişcările, gravitaţia, electricitatea, magnetismul şi energia”, a declarat Robert Hazen. „Dar aceste legi nu descriu sau nu explică, individual sau colectiv, de ce Universul continuă să devină din ce în ce mai divers. Și mai complex la scara atomilor, moleculelor, mineralelor şi nu numai.”

În cazul stelelor, de exemplu, doar două elemente au fost ingredientele principale ale primei generaţii stelare ce a urmat Big Bangului. Acestea sunt hidrogenul și heliul. Evenimentul a avut loc acum 13,8 miliarde de ani și a dat naştere Universului. Acum, experții propun o nouă lege a naturii. 

Noua teorie oferă o perspectivă diferită asupra evoluției 

Pe Pământ, organismele vii au căpătat o mai mare complexitate. Inclusiv în momentul crucial în care a luat naştere viaţa pluricelulară.

„Imaginaţi-vă un sistem de atomi. Sau molecule care pot exista în nenumărate trilioane de aranjamente sau configuraţii diferite”, a spus Robert Hazen. „Doar o mică parte din toate configuraţiile posibile vor ‘funcţiona’. Adică vor avea un anumit grad util de funcţionare. Aşadar, natura preferă pur şi simplu acele configuraţii funcţionale”.

Robert Hazen a adăugat că „funcţia” ar putea însemna că o colecţie de atomi formează un cristal mineral stabil care poate persista. Sau că o stea îşi menţine structura dinamică. Sau că „o formă de viaţă învaţă un nou ‘truc’. Care îi permite să concureze mai bine decât vecinii săi”, a adăugat cercetătorul american, ce se numără printre experții care propun o nouă lege a naturii. 

Autorii au propus trei concepte universale ale selecţiei: capacitatea de bază de a rezista; caracterul durabil al proceselor active care pot permite evoluţia; şi apariţia unor caracteristici noi ca metodă de adaptare la un mediu.

Printre exemplele biologice ale acestei „generaţii de noutăţi” se numără organismele care îşi dezvoltă capacitatea de a înota, de a merge, de a zbura şi de a gândi. Specia noastră a apărut după ce linia evolutivă umană a deviat de la cea a cimpanzeilor. Și a dobândit o serie de trăsături, inclusiv mersul în poziţie verticală şi creşterea dimensiunii creierului.

„Cred că această cercetare este importantă. Pentru că descrie o viziune a cosmosului înrădăcinată în funcţie”, a declarat Michael Wong, astrobiolog şi cercetător în ştiinţe planetare la Carnegie Institution. Wong e autorul principal al noului studiu.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Rechin alb care sare din apă, cu cerul pe fundal. Prădătorul care sperie și marele rechin alb e orca
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
Familie de oameni de Neanderthal, similară cu prima, care stă în fața unui foc și se încălzește
„Capitolul ascuns” din evoluția umană a fost descoperit. Ce au dezvăluit experții despre strămoșii oamenilor
„Capitolul ascuns” din evoluția umană a fost descoperit. Ce au dezvăluit experții despre strămoșii oamenilor
2 castori în râu, cu o creangă în mâini, precum castorii care au rezolvat gratuit o problemă amânată de oameni
Castorii au rezolvat gratuit o problemă amânată de oameni de 7 ani. Ce au reușit în Republica Cehă
Castorii au rezolvat gratuit o problemă amânată de oameni de 7 ani. Ce au reușit în Republica Cehă
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Imagine cu un controller PlayStation, în fața unui panou albastru PlayStation Plus. Trei jocuri PlayStation Plus vor fi disponibile din ianuarie 2022
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Sony a dezvăluit la ce jocuri PlayStation Plus din iulie 2025 vor avea acces abonații serviciului. Ca în fiecare lună, serviciul oferă titluri inedite. Sony a dezvăluit jocurile care vor fi disponibile în iulie...
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
2
Emblema TikTok pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn închis. Compania a declarat recent că angajații TikTok din China pot accesa datele utilizatorilor din Europa
Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025. Ce se va întâmpla cu celebra platformă
Potrivit unor zvonuri care au apărut online, Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025, mai precis în luna septembrie. TikTok a întâmpinat mai multe probleme în SUA. În ciuda „interdicției” care a fost...
Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025. Ce se va întâmpla cu celebra platformă
3
Noua serie iPhone 16, pentru care au apărut primele recenzii, lansată pe 9 septembrie 2024, expuse în culori de roz, verde și albastru
Noile culori iPhone 17, potrivit zvonurilor. Ce nuanțe ar introduce Apple pentru prima dată
Pe Internet au apărut zvonuri despre noile culori iPhone 17, care ar fi introduse pentru prima dată de Apple pe piață. Următoarea serie iPhone urmează să fie lansată în doar câteva luni și pe...
Noile culori iPhone 17, potrivit zvonurilor. Ce nuanțe ar introduce Apple pentru prima dată
4
Mașină electrică albă, la încărcare la pompă. Furtunul e negru, mașina e albă, și o lumină albastră curge. Xiaomi va produce mașini electrice de serie în câțiva ani
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
După ce Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV, noua mașină electrică, acțiunile companiei au crescut semnificativ, la un nivel record. Acțiunile Xiaomi au crescut cu 5% și au atins un prag record la o zi...
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
5
Consola Xbox One, pe alb, pe un fundal verde deschis. Microsoft a oprit recent producția pentru această consolă
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Cu o veste care a încântat fanii, Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație a consolei Xbox. Fanii Xbox sunt încântați de cel mai recent anunț Microsoft. Gigantul tech a dezvăluit...
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
PARTENERI
×