Solstițiul de vară reprezintă începutul verii astronomice în emisfera nordică. E și cea mai lungă zi din an, legată de axa de rotație a Pământului, ce are o înclinare de 23.5 grade, în timpul orbitei în jurul Soarelui.
Solstițiul de vară 2023. Când are loc cea mai lungă zi din an
Solstițiul de vară 2023 va fi cea mai lungă zi din an, un fenomen inedit care are o explicație științifică pe care nu o știu mulți.
Această înclinare înseamnă că diferite zone ale Pământului primesc lumina Soarelui pentru perioade diferite de timp, în funcție de sezon, scrie Live Science.
În cazul solstițiului de vară, emisfera nordică e îndreptată spre Soare. Ceea ce înseamnă că primește lumină pentru timpul maxim posibil. De aici și cea mai lungă zi din an.
Solstițiul de vară 2023
La Polul Nord, Soarele nu apune pe data solstițiului de vară. Opusul are loc în emisfera sudică, atunci când are loc solstițiul de iarnă, în aceeași zi. La Polul Sud, Soarele nu va răsări în această zi.
Solstițiul de vară va avea loc pe 21 iunie în 2023. În această zi, vor fi mai multe ore de lumină cu cât înaintezi înspre nord. Cei din emisfera nordică vor observa și că Soarele se află mai sus pe cer în mijlocul zilei.
În cazul echinocțiului – 2 zile pe an în care ambele emisfere au același număr de ore de lumină și întuneric – Soarele pare să se afle fix deasupra, la 90 de grade deasupra Ecuatorului în mijlocul zilei.
În emisfera nordică, de solstițiul de vară, Soarele de la amiază pare să se afle deasupra, dar la o latitudine mai mare, în Tropicul Racului. Aceasta e cea mai nordică latitudine la care poate să apară Soarele la amiază.
În fiecare an, solstițiul de vară din emisfera nordică poate să aibă loc pe una din 2 dăți. 20 sau 21 iunie. În emisfera sudică, poate să aibă loc pe 21 sau 22 decembrie. Data diferă pentru că există 365 de zile în calendarul gregorian, cu o zi în plus adaugată lunii februarie la fiecare 4 ani. Orbita în jurul Sooarelui durează 365.25 de zile. Ca urmare, solstițiul de vară nu are loc pe aceeași dată în fiecare an, iar în 2023 va avea loc pe 21 iunie.
Unele regiuni din emisfera nordică vor avea temperaturi foarte ridicate. Ca urmare, mulți cred că Pământul se află mai aproape de Soare în această perioadă, dar, de fapt, planeta se află la cea mai mare distanță de stea atunci când e vară în emisfera nordică, potrivit Live Science.
Solstițiul marchează începutul verii astronomice
În medie, Pământul se află la o distanță de 150 de kilometri de Soare, potrivit NASA. Cea mai mare distanță va avea loc pe 6 iulie 2023. Atunci, Pământul se va afla la 152.093.251 de kilometri de Soare. Cel mai apropiat punct va avea loc pe 2 ianuarie 2024, când distanța va fi de 147.100.632 de kilometri.
Solstițiul de vară 2023 va avea loc cu aproape 2 săptămâni înainte de momentul în care Pământul se va afla la cea mai mare distanță de Soare. Denumirea de solstițiu provine din latină și a fost adoptată de numeroase alte culturi.
După solstițiul de vară, zilele încep să se scurteze în emisfera nordică. Numeroase culturi au marcat acest moment, încă din preistorie. Cel mai important monument legat de acest fenomen e Stonehenge, din Marea Britanie. Atunci când Soarele răsare în cea mai lungă zi din an, razele se aliniază cu una dintre pietrele monumentului.
Acest moment e transmis în direct și pe Internet. În Egipt, din apropierea Sfinxului, Soarele pare să apună între piramidele lui Khafre și Khufu, în ziua solstițiului de vară.