O planetă din Sistemul Solar ar fi putut avea un efect devastator asupra planetei noastre. Potrivit estimărilor experților, aceasta ar fi putut împinge Pământul în afara Sistemului Solar. Un astfel de eveniment ar fi distrus viața de pe Pământ.
Experții au dezvăluit pericolul din Sistemul Solar care ar fi putut distruge viața pe Pământ. Ce efect apocaliptic ar fi avut asupra planetei noastre
Experții au dezvăluit pericolul din Sistemul Solar care ar fi putut distruge viața pe Pământ, cu un efect apocaliptic pe planeta noastră.
Experimentul a fost realizat de experți din cadrul Universității din California, scrie SciTechDaily.
Stephen Kane, ce condus experimentul, a explicat că acesta a fost menit să acopere 2 goluri importante în știința planetară.
Experții au dezvăluit pericolul din Sistemul Solar care ar fi putut distruge viața pe Pământ
Una dintre planetele din Sistemul Solar ar fi putut deveni un pericol direct pentru Pământ. Potrivit lui Kane, primul gol pe care experimentul era menit să îl acopere e diferența între dimensiunile planetelor, notabilă între planetele terestre și giganții de gaz.
Cea mai mare planetă terestră din Sistemul Solar e Pământul. Cel mai mare gigant de gaz e Neptun. Această planetă e de 4 ori mai lată și are o masă de 17 ori mai mare decât cea a Pământului. Nu există nicio planetă cu dimensiuni medii care să existe între aceste intervale. Pericolul din Sistemul Solar care ar fi putut distruge viața pe Pământ ar fi fost tot o planetă.
„În alte sisteme, există numeroase planete care are au mase în acest interval. Intră în categoria de super-Pământ,” a declarat Kane.
Cel de-al 2-lea gol e locația, în comparație cu Soarele, între Marte și Jupiter.
„Experții în știința planetelor își doresc adesea să existe ceva între aceste 2 planete. Pare un gol inutil,” a continuat Kane.
Pentru a umple aceste goluri, Kane a studiat arhitectura Sistemului Solar și evoluția Pământului. După aceea, a creat mai multe simulări dinamice pe calculator. În acestea, a introdus o planetă între Marte și Jupiter, cu mase diferite. După aceea, a observat efectele pe care o astfel de planetă le-ar fi avut asupra orbitelor din jurul ei.
Rezultatele despre pericolul din Sistemul Solar care ar fi putut distruge viața pe Pământ au fost publicate în Planetary Science Journal. Acestea erau devastatoare pentru Sistemul Solar.
„Planeta fictivă ar fi împins Jupiter îndeajuns încât să destabilizeze totul în jur,” a declarat Kane. „În ciuda faptului că mulți astronomi își doresc să existe această planetă în plus, e foarte bine că nu o avem.”
Jupiter e cea mai mare planetă din Sistemul Solar
Jupiter e mult mai mare decât toate celelalte planete din Sistemul Solar combinate. Are o masă de 318 ori mai mare decât cea a Pământului. Ca urmare, are o influență gravitațională notabilă. Dacă ar fi existat un super-Pământ în Sistemul Solar, o stea care trecea pe lângă noi sau orice alt obiect care ar fi putut să „deranjeze” Jupiter oricât de puțin, toate celelalte planete ar fi fost profund afectate.
În funcție de masa și locația exactă a acestui super-Pământ, prezența sa ar fi putut împinge Mercur, Venus și Pământul în afara Sistemului Solar. Ar putea schimba semnificativ și orbitele Uranus și Neptun. Și acestea ar fi putut să fie „aruncate” în spațiu dacă pericolul din Sistemul Solar ar fi avut orbita schimbată.
Recent, NASA a descoperit 2 planete „complet diferite de cele din Sistemul Solar”.
Super-Pământul ar fi schimbat forma orbitei Pământului. Ca urmare, nu ar fi putut susține formele de viață ca în ziua de azi.
Dacă dimensiunea planetei fictive era redusă și era pusă fix între Marte și Jupiter, aceasta putea rămâne stabilă pentru mai mult timp. Dar orice schimbare mică ar fi „avut un efect negativ”.