Experții au studiat fenomenul care a dus la dispariția locală a marelui rechin alb. Potrivit cercetătorilor, se pare că de vină sunt balenele ucigașe, care vânează rechinii pentru a le mânca ficatul bogat în nutrienți.
Rechinii albi au fost atât de speriați încât au părăsit coasta Africii de Sud. Ce i-a înspăimântat și unde au ajuns
Rechinii albi au fost atât de speriați încât au părăsit coasta Africii de Sud, unul din locurile preferate pentru această specie.
Atacurile orcilor au devenit din ce în ce mai frecvente și violente. Ca urmare, rechinii albi au început să evite zona, scrie Science Alert.
Se pare că rechinii albi care au supraviețuit atacurilor orcilor s-au mutat din zonă.
Rechinii albi au fost atât de speriați încât au părăsit coasta Africii de Sud
Rechinii ar fi migrat spre est, pentru a evita orcile. Timp de mai mulți ani, cadavrele rechinilor ajungeau pe malul oceanului din False Bay. Acestea nu aveau un organ vital – ficatul, care fusese consumat de balenele ucigașe.
Rechinii albi au fost atât de speriați încât au părăsit zona. Cum nu mai ajungeau cadavre pe mal și oamenii nu îi mai vedeau în apă, experții s-au temut că specia a dispărut complet din zonă. Marele rechin alb era una dintre speciile cele mai cunoscute din zonă.
„Pierderea rechinilor albi a fost atât de drastică, atât de rapidă, atât de nemaiauzită, că au apărut o grămadă de zvonuri,” a declarat Michelle Jewell, ecolog din Cadrul Universității din Michigan.
Inițial, oamenii s-au temut că pescuitul în exces a dus la lipsa hranei a dus la dispariția rechinilor. Dar un nou studiu, publicat în jurnalul Ecological Indicators, a indicat faptul că rechinii albi din zonă nu au dispărut complet. Ci doar s-au mutat.
Recent, experții nu au mai văzut rechini albi care să se comporte așa.
Rechinii albi au fost atât de speriați de balenele ucigașe încât au părăsit complet zona. Potrivit experților, populația de rechini a ajuns în locuri mai estice, precum Golful Algoa și coasta KwaZulu-Natal.
„Știm că prădătorii au o influență imensă asupra mișcării și habitatului prăzii, așa că nu e surprinzător,” a continuat Jewell.
Rechinii albi s-au mutat în alte golfuri
Pentru studiu, experții au luat în considerare mai multe motive pentru mutarea populației de rechini. Printre acestea se numără hrana mai abundentă din celelalte golfuri și reproducerea mai rapidă în noile zone.
Într-un final, au concluzionat că rechinii albi au fost atât de speriați de atacurile balenelor ucigașe încât au decis să abandoneze zonele de pe coasta Africii de Sud în care au trăit istoric.
Concluzia studiului e susținută și de comportamentul rechinilor albi din alte părți ale lumii. În America de Nord, de exemplu, în apropierea de Insulele Farallon, rechinii albi au părăsit zonele de vânătoare în care au apărut balene ucigașe.
Mulți cred că marele rechin alb e un prădător de top. Dar e un exemplu perfect că și aceste specii pot fi vânate.
„Efectul indirect al prădării (sau teama de) influențează profund comportamentul animalelor,” a concluzionat studiul.
În urmă cu puțin timp, orașul Gansbaai, de pe coasta Africii de Sud, reprezenta o zonă importantă pentru cei care voiau să zărească rechinii albi. Insula Dyer, din apropiere, era considerată „capitala mondială a rechinilor albi”, potrivit Science Alert. Acum, prădătorul care sperie și marele rechin alb a dus la dispariția speciei din zonă.