Peștele care trăiește 100 de ani. Cum arată ”fosila vie” celecant, de pe vremea dinozaurilor, pe care experții o credeau dispărută

Peștele care trăiește 100 de ani a supraviețuit de pe vremea dinozaurilor. Deși cercetătorii credeau că ”fosila vie” a dispărut, acum o studiază. Un studiu recent a scos la iveală numeroase detalii neobișnuite despre creatura misterioasă, inclusiv una dintre cele mai lungi sarcini din lume. 

Publicat: 7 octombrie 2021, 14:57
Reclamă

Peștele celecant, numit și ”fosilă vie”, a supraviețuit de pe vremea dinozaurilor și, potrivit unui nou studiu, poate trăi și 100 de ani, scrie The Guardian. Experții au analizat și perioada foarte lungă de gestație pe care o are specie, un factor important în evoluția sa.

Reclamă

Peștele se mișcă încet și poate crește până la mărimea unui om, însă într-un ritm lent. Femelele ating maturitatea sexuală abia în al cincelea deceniu din viați, potrivi studiului realizat de cercetători din Franța, în timp ce masculii sunt activi sexual la vârsta de 40-69 de ani.

Dincolo de aceste aspect, peștele care trăiește 100 de ani ar putea avea una dintre cele mai lungi gestații din lume.

Peștele care trăiește 100 de ani are o perioadă de gestație lungă

Potrivit studiului, gestația speciei poate dura și până a cinci ani. Peștii celecant au trăit pe Terra timp de aproape 400 de milioane de ani. Mult timp, experții au crezut că specia a dispărut, până când au fost găsite specimene vii în Africa de Sud. 

Mai mult, în trecut experții credeau că acești pești trăiesc doar 20 de ani. Pentru a verifica teoria, experții au folosit o tehnică standard de aflare a vârstei peștilor. Cu ajutorul acesteia au aflat că peștele poate trăi o sută de ani, de fapt.

Reclamă
Reclamă

Studiul a fost publicat în jurnalul Current Biology și a detaliat de ce această specie e atât de fascinantă. 

Peștele care trăiește 100 de ani e în critic de dispariție și mai există atât de puține exemplare încât cercetătorii au putut studia doar specimene care au fost prinse și omorâte deja. 

Cum au calculat cercetătorii vârsta maximă a peștelui care trăiește o sută de ani

În trecut, experții calculau vârsta peștilor prin numărarea liniilor mari pe un solz specific al peștelui celecant. Cercetătorii din Franța au observat că nu au fost luate în considerare liniile mici de pe solz. Acestea puteau fi observate doar cu ajutorul luminii polarizate. Tehnica e folosită pentru a afla vârsta peștilor care intră în circuitul comercial. 

Bruno Ernande, specialist în ecologia evoluției marine în cadrul institutului de cercetare marină din Franța și co-autor al studiului, susține că lumina polarizată a dezvăluit câte cinci linii mici pentru fiecare linie mare.

Cercetătorii au concluzionat că există o corelație mai bună între liniile mici și fiecare an din vârsta reală a peștilor care trăiesc o sută de ani. Cel mai vechi specimen pe care l-au studiat avea 84 de ani. 

Peștele care trăiește 100 de ani celecant, alb, pe fundal negru, cu nisip jos
Peștele care trăiește 100 de ani are o perioadă de gestație lungă / Shutterstock

Cu ajutorul acestei tehnici, experții au studiat doi embrioni și au calculat că amândoi aveau în jur de cinci ani. Potrivit lui Ernande, scrie The Guardian, cercetătorii au calculat că gestația speciei durează cel puțin cinci ani. 

Această gestație de cinci ani e ”foarte ciudată” pentru orice animal, potrivit lui Harold Walker, din cadrul Institutului de Oceanografie Scripps din San Diego, Statele Unite ale Americii. Walker nu a făcut parte din echipa de studiu ce a analizat peștele care trăiește 100 de ani.  

Câte exemplare ale speciei mai există

În acest moment, există doar 1.000 de exemplare de celecant în natură. Faptul că îmbătrânesc atât de lent și au o perioadă de gestație atât de lungă e un pericol pentru specie. Aceasta se află în stadiu critic de dispariție, scrie Wired.

”E într-un pericol mult mai mare de dispariție decât credeam înainte,” a declarat Ernande. 

”Va avea consecinte enorme,” a declarat Daniel Pauly, specialist în ihtiologie din cadrul Universității din British Columbia. Pauly nu a fost implicat în studiu. Potrivit bazei de date FishBase, creată de Pauly, dacă unui pește îi ia decenii să se reproducă, atunci uciderea lui anihilează potențialul de propagare al speciei.

”Dacă unui pește îi ia 50 de ani să ajungă la maturitate, în loc de 10 ani, atunci e într-un pericol de 5 ori mai mare.”

– Daniel Pauly

Peștele care trăiește 100 de ani nu e înrudit genetic cu nicio altă specie din adâncurile oceanului, precum rechinii. Aceștia îmbătrânesc și ei foarte încet – unele specii de rechini pot trăi sute de ani.  

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Bucăți de beton pe fundul oceanului. Recent, experții au descoperit drumul de cărămizi galbene pe fundul Oceanului Pacific
Experții au descoperit „drumul de cărămizi galbene” pe fundul Oceanului Pacific. Cum ar fi apărut la o adâncime de peste 3.000 de metri
Experții au descoperit „drumul de cărămizi galbene” pe fundul Oceanului Pacific. Cum ar fi apărut la o adâncime de peste 3.000 de metri
Liopleurodon, considerat dragonul marin enorm, care vânează ihtiozauri
„Dragonul marin” enorm descoperit în Marea Britanie. Ce dimensiune impresionantă avea prădătorul de temut
„Dragonul marin” enorm descoperit în Marea Britanie. Ce dimensiune impresionantă avea prădătorul de temut
Mumie din Egipt, expusă în Muzeul Louvre. O mumie legată cu sfori a fost descoperită recent în Peru
O mumie legată cu sfori a surprins arheologii. Ce s-ar fi întâmplat cu trupul descoperit în Peru
O mumie legată cu sfori a surprins arheologii. Ce s-ar fi întâmplat cu trupul descoperit în Peru
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×