Cel mai mare animal din istorie a fost găsit în deșert. Ce dimensiune colosală are

Experții au descoperit cel mai mare animal din istorie, în deșertul din Peru, ce ar avea o dimensiune mai mare decât balena albastră, considerată cea mai mare creatură din lume. 

Publicat: 4 august 2023, 8:23 / Actualizat: 4 august 2023, 13:11
Reclamă

O specie colosală antică de balenă, ce a trăit în urmă cu 39 de milioane de ani, a avut o dimensiune impresionantă. Potrivit experților, acest animal ar fi avut o greutate dublă față de cea a unei balene albastre.

Ca urmare, a fost numită și cea mai grea creatură din istorie, potrivit Live Science

Specia face parte din familia basilosaurid, cetacee care au dispărut. Poartă denumirea de Perucetus colossus și a întrecut balena albastră Balaenoptera musculus din punct de vedere al greutății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai mare animal din istorie a fost găsit în deșert

Potrivit experților, un exemplar Perucetus colossus avea o masă de 85.000 – 340.000 de kilograme. Avea și o lungime de 20 de metri, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Nature. 

Ca urmare, exemplarul a fost numit cel mai mare animal din istorie. Paleontologii au descoperit inițial fosila mamiferului marin în urmă cu 30 de ani, în provincia Ica, din sudul Peru. De atunci, au mai găsit 13 vertebre, 4 coaste și un os coxal. 

Reclamă
Reclamă

Recent, un cercetător care investiga moartea unei balene s-a îmbogățit cu 500.000 de dolari.

„Unul dintre coautorii mei căuta fosile în deșertul din Peru și a văzut urme de oase,” a declarat Eli Amson, paleontolog din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Stuttgart. „Săparea fosilelor a durat foarte mult din cauza mărimii lor. Fiecare vertebră are o greutate de 150 de kilograme.” 

Află și care e prădătorul care sperie și marele rechin alb.

Cu ajutorul acestor fosile, experții pot să estimeze ce dimensiune fantastică avea P. colossus, considerat acum cel mai mare animal din istorie. Ei pot folosi doar numărul limitat de oase găsite. Cele mai multe rămășițe ale animalului s-au descompus de-a lungul anilor. 

P. colossus avea oase foarte dense 

Oasele descoperite erau foarte dense, însă. Ca urmare, aveau o greutate considerabilă. Pentru a face față unui astfel de schelet, echipa de cercetare crede că țesutul moale al balenei erau mai ușor decât oasele. Astfel, plutea mai ușor în apă, potrivit studiului.

În plus, cel mai mare animal din istorie avea și un aspect neobișnuit. Echipa l-a comparat cu un lamantin modern, dar cu un cap mult mai mic, un corp enorm și brațe și picioare mici. 

„Probabil arăta mult mai ciudat decât credem,” a continuat Amson. „Din punct de vedere al greutății, P. colossus clar era mai mare decât o balenă albastră. Dar lungimea corpului era mai mică decât a balenei albastre, la 20 de metro. Dar e greu să estimăm câtă grăsime și țesut moale era în jurul scheletului. Așa că am decis să avem o abordare mai precaută cu estimările dimensiunii.” 

Acest aspect neobișnuit ar fi ajutat animalul să plutească și să se miște cu ușurință în apă, la fel ca un lamantin (din genul Trichechus). 

P. colossus a schimbat percepția cercetătorilor despre dimensiunile animalelor din trecut. În plus, ridică semne de întrebare și despre evoluția cetaceelor de-a lungul milioanelor de ani. Această descoperire indică faptul că balenele ar fi atins punctul maxim al greutății cu 30 de milioane de ani mai devreme decât se credea inițial. 

„P. Colossus schimbă complet modul în care înțelegem evoluția și gigantismul extrem în cazul cetaceelor,” a continuat Amson. „Probabil călătorea lent și nu se avânta în ape adânci. Nu suntem siguri ce mânca, din moment ce capul și dinții săi s-au descompus. Putem doar să speculăm. Dar credem că își petrecea cea mai mare parte a timpului pe fundul oceanului, fără să consume foarte multă energie pentru a face rost de mâncare.”

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Rechin alb care sare din apă, cu cerul pe fundal. Prădătorul care sperie și marele rechin alb e orca
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
Coral portocaliu în apele din Raja Ampat
Efectul neașteptat al albirii coralilor. Ce comportament „inutil” au adoptat peștii
Efectul neașteptat al albirii coralilor. Ce comportament „inutil” au adoptat peștii
Ouă de curcă, ce stau în cuib, de culoare albă, pe care nu le mâncăm
Fun
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×